Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 5. 2012,
17.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 24. 5. 2012, 17.41

8 let

Zoper Kotnikovo vloženi zahtevi za preiskavo in uvedbo disciplinskega postopka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tožilci okrožnega državnega tožilstva iz Krškega so na ljubljansko okrožno sodišče vložili zahtevo za preiskavo zoper višjo državno tožilko Dragico Kotnik.

Prav tako je bila zoper isto tožilko vložena zahteva za uvedbo disciplinskega postopka.

V vlogi osumljenke se je znašla lani Kotnikova se je v vlogi osumljenke znašla lani, ko so na njenem delovnem mestu in v zasebnih prostorih opravili hišno preiskavo.

Policisti naj bi se za postopek odločili, ker naj bi Kotnikova novinarju Mitju Lomovšku predala zaupen dokument. Iz slednjega naj bi izhajalo, da je tožilstvo na analizo poslalo vzorec krvi, najden pred hišo Saše Baričeviča, kar pa je namigovalo, da je bila v hiši tistega dne, ko so Baričeviča do smrti ogrizli njegovi psi, še tretja oseba. Kotnikova zdaj zaradi nevestnega dela preganja policista, ki naj ne bi odvzela tega vzorca krvi in zamolčala nekatere ugotovitve.

Preiskava na podlagi kazenske ovadbe, ki jo je podala KPK Na vrhovnem državnem tožilstvu so ob preiskavi pojasnili, da poteka na podlagi kazenske ovadbe, ki jo je podala Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), zaradi suma storitve več kaznivih dejanj, domnevno povezanih z izvrševanjem njenih pooblastil.

Na novomeški policijski upravi, ki je obravnavala ta primer, so potrdili, da je policija na podlagi dosedanjih ugotovitev v predkazenskem postopku v sredini marca 2012 na Okrožno državno tožilstvo Krško podala kazensko ovadbo zoper dve osebi zaradi štirih kaznivih dejanj. V dveh primerih gre za sum kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov v drugih dveh pa za sum zlorabe osebnih podatkov.

Na ljubljansko okrožno sodišče naslovili zahtevo za preiskavo zoper dve osebi Krško državno tožilstvo pa je nato na ljubljansko okrožno sodišče naslovilo zahtevo za preiskavo zoper dve osebi. Kot so sporočili s tožilstva, je ena od njiju utemeljeno osumljena treh kaznivih dejanj, povezanih z zlorabo uradnega položaja, druga pa je utemeljeno osumljena štirih kaznivih dejanj. Dva suma kaznivih dejanj sta povezana z domnevnim napeljevanjem druge osebe k storitvi kaznivega dejanja.

Kotnikovo obravnavajo tudi znotraj tožilstva. Komisija za preprečevanje korupcije je namreč ugotovila, da je Kotnikova pri svojem delu kršila predpise, ki v kazenskem postopku urejajo izločitev državnega tožilca.

Kotnikova je preganjala nekdanjega komandirja policijske postaje Bled Kotnikova je namreč preganjala nekdanjega komandirja policijske postaje Bled Milana Karbo, ki naj bi prodal ponarejeno vinjeto. Eno razpravo so na sodišču že opravili, nato pa je policija zaradi zgoraj opisanega primera obiskala tudi Kotnikovo. Karbo je zastopal odvetnik Franci Matoz, prav njega pa je najela tudi Kotnikova, pregon zoper obtoženega policista pa je opustila.

Predlog za uvedbo disciplinskega postopka posredovan že februarja Komisija za preprečevanje korupcije je menila, da je bila posledica odstopa od pregona ta, da se je obdolženi izognil kazenskemu postopku za kaznivo dejanje, katerega je bil utemeljeno osumljen. Komisija je že februarja letos generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju posredovala predlog za uvedbo nadzorstvenega oziroma disciplinskega postopka.

Na tožilstvu so konec februarja strokovni nadzor nad delom tožilke tudi odredili, vendar so pojasnili, da je strokovni nadzor interne narave in zato podrobnosti o ugotovitvah ne morejo posredovati. So pa potrdili, da je bila vložena zahteva za uvedbo disciplinskega postopka.

Ne spreglejte