Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 9. 2011,
22.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 28. 9. 2011, 22.35

8 let

Amazon predstavil tablico kindle fire

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriški spletni trgovinski velikan Amazon je v skladu s pričakovanji strokovne javnosti predstavil svoj lasten tablični računalnik.

Poimenoval ga je kindle fire, kar nakazuje, da ga je razvil na podlagi svojega že leta 2007 uvedenega bralnika e-knjig kindle.

Konkurenca Appleovim ipadom Kindle fire naj bi predstavljal doslej najresnejšo konkurenco aprila lani uvedenim Appleovim ipadom, s katerimi se je pravzaprav vzpostavil hitro rastoči trg tablic.

Amazonova tablica bo stala 199 dolarjev, kar je za več kot polovico manj, kolikor je treba odšteti za najcenejši ipad, vodilno tablico na trgu. Kindle fire bodo v ZDA začeli prodajati 15. novembra, torej tik pred nakupovalno obarvanim prazničnim koncem leta.

Po svetu je prodanih že preko 30 milijonov ipadov Apple je doslej po vsem svetu prodal že preko 30 milijonov ipadov, od tega v preteklem četrtletju 9,5 milijona, po nekaterih ocenah pa bi lahko Amazon samo v zadnjem četrtletju letos prodal od tri do pet milijonov svojih tablic.

Kindle fire poganja Googlov operacijski sistem Android Amazonova tablica ima sedempalčni (17,78-centimetrski) zaslon, s čimer je manjša od 9,7-palčnega (24,6-centimetrskega) ipada. Podpira le brezžična omrežja Wi-Fi, poganja jo Googlov operacijski sistem Android, nima pa vgrajene kamere.

Pač pa kupec ob nakupu Amazonove tablice dobi brezplačno 30-dnevno naročnino na storitev Amazon Primer, katere naročniki sicer plačujejo 79 dolarjev na leto za brezplačno dostavo in druge ugodnosti, kot je neomejen spletni ogled filmov in televizijskih oddaj.

Amazon želi povečati krog svojih kupcev Poleg tega ima kindle fire prednameščeno Amazonovo nakupovalno aplikacijo, s čimer želi Amazon še povečati krog oseb, ki kupujejo v njegovi spletni trgovini s knjigami, glasbo, filmi, igrami.

Ustanovitelj in glavni izvršni direktor Amazona Jeff Bezos je ob predstavitvi tablice v New Yorku izrazil upanje, da bodo prodali na milijone novih tablic. Poleg tega je izpostavil nov spletni brskalnik Amazon Silk, ki je nameščen na tablicah kindle fire.

Naslednji resni tekmec bo prišel z Microsoftom V kolikor bo kindle fire uspešen, bo to dalo tudi nov dodaten zagon razvoju aplikacij za mobilne naprave z operacijskim sistemom Android, pojasnjujejo analitiki in dodajajo, da bodo naslednji resni tekmeci ipadom prispeli šele, ko bodo na trg prišle tablice z Microsoftovim sistemom Windows 8.

Ne spreglejte