Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 2. 2015,
12.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 4. 2. 2015, 12.50

8 let

Amazon z orodjem za digitalizacijo knjig. Ponudba slovenskih e-knjig raste.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Amazon je predstavil novo storitev Kindle Convert, s katero uporabniki svoje papirnate knjige in druga besedila pretvorijo v digitalno obliko. V Sloveniji je ponudba digitalnih knjig še vedno omejena.

Nesmrtni papir Čeprav Amazon po lastnih podatkih že od leta 2011 proda več elektronskih kot papirnatih knjig, zadnjim še vedno posvečajo pozornost, in to na vse bolj zanimive načine. Njihova zadnja pobuda, Amazon Kindle Convert, je usmerjena na uporabnike, ki se zaradi praktičnih, čustvenih ali drugih razlogov ne morejo ločiti od svojih papirnatih knjig. Ponuja jim možnost, da te digitalizirajo.

Skeniranje in programska oprema To bo uporabnikom omogočil poseben kos programske opreme, ki ga Amazon po promocijski ceni 16 evrov (redna cena je skoraj trikrat višja) za zdaj trži zgolj uporabnikom v ZDA. Za pretvorbo je nujno potreben tudi skener, ki dejansko zajame podatke s papirja, programska oprema pa poskrbi za ustrezno oblikovanje. Storitev bo bržkone uporabna predvsem za zavzete bralce, ki so si skozi čas ustvarili ogromno zbirko in ne želijo kupovati istih knjig še v digitalni obliki, ter za imetnike redkih knjig, ki jih nihče ne izdaja in trži več. Seveda pod pogojem, da bodo imeli uporabniki dovolj časa za skeniranje. Slovenski bralci, ki si želijo digitalizirane zbirke, bodo morali na konkretno storitev še počakati; kot ponavadi, Amazon storitve najprej zaganja v ZDA in nato širi v Evropo.

Slovenski trg sicer ljubiteljem elektronskih knjig ponuja nekaj možnosti, ki pa so še vedno bistveno bolj omejene kot globalna ponudba. K temu prispevajo specifičnost jezika, majhnost trga in nezmožnost tekmovanja s ponudniki, kot sta Apple in Amazon.

Elektronske knjige v Sloveniji se razvijajo, a počasi Uporabniki lahko pri Mladinski knjigi trenutno izbirajo med 440 knjigami v elektronski obliki (Amazon jih ima več kot 600 tisoč), ki jih je mogoče prebirati v sklopu aplikacij za platformi Android in iOS (na voljo za prenos na spletni strani Mladinske knjige), prek spleta ali prek določenih elektronskih bralnikov (Amazonovega ni med njimi). Za zdaj je poslovni model prodajni, torej uporabniki za plačilo dobijo v last posamezen naslov. Pri Mladinski knjigi, kjer sicer nadaljujejo digitalizacijo in želijo do konca leta 2015 podvojiti ponudbo elektronskih knjig, so nam povedali, da imajo tudi možnost razvoja pavšalnega naročniškega modela (kot je na primer Amazon Kindle Unlimited, kjer lahko uporabniki po plačilu mesečne naročnine berejo neomejeno), a ta za zdaj ni na voljo.

Ne spreglejte