Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
10. 3. 2016,
11.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

pametni telefon infotainment Bluetooth The Kiwi Factory Kickstarter crowdfunding start-up zagonsko podjetje

Četrtek, 10. 3. 2016, 11.39

8 let

Bluejay: prvo držalo za telefon, ki še tako star avto naredi pameten, navdušuje predvsem Američane

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zastavljeni cilj na platformi Kickstarter so dosegli že po 12 dneh. S svojim slovenskim izdelkom so prepričali podpornike z vsega sveta, največ v ZDA, a je med njimi tudi pet odstotkov Slovencev.

Slovenska novost Bluejay je, pravijo njegovi snovalci iz zagonskega podjetja The Kiwi Factory, prvo pametno držalo za telefon v avtomobilu, ki prav vsak avto, ne glede na njegovo starost, naredi pameten. Do pomembnih informacij in funkcij brez brskanja po telefonu med vožnjo S povezavo Bluetooth in prek svoje namenske aplikacije, ki se sproži samodejno, ko je telefon blizu nosilca, Bluejay poskrbi, da voznik med vožnjo na zaslon povezanega telefona dobi prav tiste informacije, ki so zanj med vožnjo uporabne. Za informacije ali funkcije tako ni več treba brskati po pametnem telefonu, kar je med vožnjo lahko za voznika zelo nevarno, temveč to voznik ali potnik dobi samodejno na zaslon svoje mobilne naprave.

Od nemerljive ponudbe večinoma cenenih plastičnih nosilcev želi Bluejay odstopati tudi po oblikovni zasnovi, zato so zanj uporabili z magnezijem obogaten visokokakovostni aluminij in karbonska vlakna. Namestitev držala je mogoča z nastavkom za ventilatorsko režo, z vakuumskim držalom ali z nedrsljivo podlogo.

Nič več mrzličnega iskanja v avtu založenega telefona Aplikacija Bluejay med drugim omogoča vklop navigacije, sprejem dohodnega klica, pošiljanje kakšnega od prednastavljenega kratkega sporočila (SMS) ali zamenjavo poslušane glasbe z enim samim dotikom, pomaga pa tudi najti avto na kakšnem večjem parkirišču. Ste založili telefon nekje v avtu ali vam je padel nekam zunaj dosega vašega vidnega polja? Dotaknite se držala in telefon se vam bo oglasil z zvočnim sporočilom.

Želite imeti mir med vožnjo? Za to poskrbi način brez motenj, ki utiša vso komunikacijo navzven. Če pa se zgodi nesreča, lahko Bluejay odpošlje kratko sporočilo (SMS) na izbrano številko ali sproži klic na njo. Prav tako ne boste več imeli opravičila za mestne redarje, ki zelo vestno delijo plačilne naloge ob prekoračenem času parkiranja, saj aplikacija opomni na potek časa plačanega parkiranja.

Tudi povezava do pametnega doma Bluejay spremlja tudi (nekatere) podatke o stanju vozila in opravljeni vožnji, kar bo dobrodošlo predvsem za tiste, ki v svojih (starih) avtomobilih nimajo potovalnega računalnika. Zna se povezati tudi s sistemi pametnih domov, kot sta Nest in Hue, in tako preveriti, ali so luči doma ugasnjene, ali vklopiti gretje prostorov ravno pravočasno, da bo ob prihodu dom topel, a da ga ne bo treba ogrevati ves čas odsotnosti. "Pametni telefon je daleč najnovejša in najpametnejša naprava v avtu" Če se vam še vedno zdi, da Bluejay ni bistveno drugačen od drugih povezovalnih sistemov med pametnimi telefoni in avtomobilom, ima vodja projektov avtorskega podjetja The Kiwi Factory Martin Mikeln prepričljiv odgovor, da to ni tako.

"Temeljna težava avtomobilske industrije je dolg cikel proizvodnje, ki traja nekje od pet do sedem let, kar pomeni, da je vaš telefon, ki ga uporabniki večinoma zamenjajo po dveh letih, zmeraj daleč najnovejša in najpametnejša naprava v avtu," pravi Mikeln, ki je prepričan, da Bluejay ponuja več kot za zdaj najbližji rešitvi Android Auto in Apple Carplay.

"Optimalne rešitve ni, tudi zaradi dolgotrajne integracije, ki jo mora podpreti sama avtomobilska industrija." Avtomobilski infotainment sistemi niso tekmec, temveč nadgradnja Nekateri avtomobili imajo sicer svoje infotainment (information and entertainment) sisteme, a so ti, pravi Mikeln, okorni in hitro zastarajo. "Še več, trenutno noben infotainment sistem učinkovito ne zaznava prisotnosti voznika in njegovega vedenja, kar skušamo rešiti ravno z Bluejayem. Ker z njim vemo, ali je voznik prisoten, ali ima telefon na držalu, ali se avto premika ali mogoče celo sunkovito zavira, lahko te informacije združimo in mu ponudimo boljšo izkušnjo kot katerikoli obstoječi sistem na trgu."

Sicer pa avtomobilski infotainment sistemi, kot je sistem za prostoročno telefoniranje ali pretakanje glasbe, za Bluejay niso tekmeci, temveč njegovo učinkovito dopolnilo: "Bluejay funkcionalnosti delujejo prek teh povezav - na primer, glasba se samodejno predvaja prek avtomobilskih zvočnikov, ko pa se dotaknete tipke za klic, se samodejno vzpostavi zveza prek prostoročnega sistema."

Želeni cilj 80 tisoč ameriških dolarjev dosegli že po 12 dneh Kaže pa, da slovensko pametno držalo mobilnega telefona v avtu ne navdušuje samo svojih snovalcev. Na platformi za financiranje Kickstarter so si zastavili cilj 80 tisoč ameriških dolarjev (dobrih 72 tisoč evrov) in ga dosegli že v 12 dneh. Zgolj v prvih dveh dneh po objavi pa so dosegli več kot tretjino tega zneska oziroma 30 tisoč ameriških dolarjev (27 tisoč evrov).

Zbrana sredstva bodo tako omogočila zagon proizvodnje Bluejaya, katerega ustvarjalci so si zdaj postavili nov mejnik: upajo, da jim bo do konca kampanje uspelo pridobiti še enkrat več, kot so si prvotno zastavili.

Zavedajo se tudi, da bodo nekateri podporniki, predvsem v Nemčiji in drugod po Evropi, počakali, da pride Bluejay v bolj zrelo fazo, do zdaj pa je med njimi več kot dve tretjini mlajših odraslih Američanov (starost med 34 in 55 let), ki so strastno zaljubljeni v avtomobile ter informacijsko in komunikacijsko tehnologijo.

"Nikoli ne morete biti preveč pripravljeni" Poudarek bo tako še naprej na trgih ZDA in preostalih angleško govorečih državah po svetu, a se bodo postopoma poskusili približati še nemškemu govornemu področju in drugim delom Evrope. "Nikoli ne morete biti preveč pripravljeni," je dozdajšnje aktivnosti in prihodnje načrte povzela koordinatorka marketinga Maja Voje.

Ali je kaj slovenskih podpornikov, smo vprašali. Da, pravi Mikeln, pet odstotkov jih je in njih so posebej veseli, ker odsevajo zanimanje za Bluejay tudi na domačih tleh.

Ne spreglejte