Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
20. 1. 2016,
17.48

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Srdjan Cvjetović CeBIT

Sreda, 20. 1. 2016, 17.48

7 mesecev, 2 tedna

Če je devet od desetih vlakov točnih, je to en vlak premalo!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Želimo se spremeniti, je odločen podpredsednik uprave nemških železnic Volker Kefer, ki zagovarja digitalizacijo v vseh delih podjetja. Končni cilj: zadovoljni potniki.

Železniški prevoz po mnenju podpredsednika uprave nemških železnic (Deutsche Bahn) Volkerja Keferja mnogi, tudi v Nemčiji, vidijo kot panogo, ki ne sledi hitremu razvoju informacijskih in komunikacijskih tehnologij. Ne bi si želeli predstavljati, kaj se lahko zgodi ob zgolj enem napačnem premiku kretnice A potreb in priložnosti za digitalizacijo je v velikem sistemu, kot so nemške železnice, ogromno, meni Volker Kefer. Dnevno po nemških tirih vozi 25 tisoč potniških vlakov, ki na 5.400 nemških železniških postaj pripeljejo pet milijonov potnikov.

"Poskusite si predstavljati, kaj se lahko zgodi, če en sam premik kretnice ni pravilen. Povzroči lahko zamude, ima pa lahko tudi tragične posledice," opozarja Kefer. "Premikov kretnic je na nemških tirih vsak dan kar okrog 70 tisoč," dodaja.

Na nemških železnicah so zato namenili znatna sredstva za senzorje, s katerimi lahko dobijo veliko podatkov o stanju infrastrukture in vlakov na njej.

"To nam omogoča zgodnje sprejemanje pravočasnih odločitev, ki preprečijo motnje v železniškem prometu, da o nesrečah ne govorimo," je povedal Kefer.

Od senzorjev na tirih do prodaje široke ponudbe in samovozečih vlakov Implementacija senzorjev in povezovanje vseh delov infrastrukture ter tirnih vozil pa je le en način, kako se bodo nemške železnice še naprej digitalizirale.

"Nadaljevali bomo digitalizacijo prodaje, a ne le vozovnic, temveč tudi vseh pripadajočih storitev in izdelkov, za katere upamo, da jih bodo potniki kupovali prek nas," je povedal Kefer.

Priložnosti so tudi v avtonomni vožnji. "Če takšna vozila razvijajo za cestni promet, je pri tirnem prometu to še lažje in bolj smiselno," še dodaja Kefer. Po njegovih besedah je končni cilj digitalizacije ob zanesljivi infrastrukturi, učinkovitem vodenju in kakovosti storitev sicer predvsem zadovoljen potnik.

Ne spreglejte