Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
30. 9. 2014,
13.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 30. 9. 2014, 13.14

8 let

DHL bo dostavo paketov zaupal brezpilotnim dronom

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nemško logistično podjetje DHL bo nujne dobrine, kot so zdravila, na težko dostopna območja brez cestnih ali trajektnih povezav v prihodnje dostavljalo z droni, brezpilotnimi propelerskimi plovili.

Mednarodni poštni velikan DHL bo dostavo paketov v prihodnjih tednih začel opravljati tudi z brezpilotnimi propelerskimi plovili oziroma droni. Storitev, ki jo je DHL prvič preizkusil že decembra lani, bodo sicer najprej lahko preizkusili le naseljenci otoka Juist ob severni obali Nemčije, ki ga dostavna služba ne more doseči z vlakom ali letalom, je družba DHL sporočila na uradni spletni strani. Droni bodo otok s približno 1500 prebivalci oskrbovali predvsem z zdravili in nujnimi potrebščinami.

Nov korak proti avtomatizirani prihodnosti Plovila, ki jih bo DHL poslal na Juist, se lahko povzpnejo do 50 metrov v zrak in dosežejo hitrost do 64 kilometrov na uro. Zmogljiva baterija jim omogoča do 45 minut avtonomnega letenja, kar je več kot dovolj za približno 12-kilometrsko pot od nemške obale do otoških vasic Juist in Loog. Iz DHL so sporočili tudi, da so droni zelo odporni proti močnemu vetru in dežju, ki sta na Severnem morju kar pogosta vremenska pojava. Brezpilotnega dostavnika je sicer mogoče obtežiti z dobrim kilogramom dobrin, samo plovilo pa tehta približno pet kilogramov. Delovanje dronov je popolnoma avtomatizirano, saj znajo samodejno tudi vzleteti in pristati. Človeška roka bo v njihovo delo posegla le ob razkladanju in nalaganju tovora, za vsak slučaj pa jih bodo ves čas nadzorovali tudi iz postaje v nemškem obalnem mestu Norddeich.

DHL ob bok Amazonu in Googlu Da bosta blago kupcem v bližnji prihodnosti dostavljala z droni, sta lani že napovedala ameriška tehnološka velikana Amazon in Google. Prvi je decembra predstavil storitev Prime Air, s katero naj bi stranke naročene dobrine na domači prag s pomočjo dronov prejele v vsega 30 minutah, podobno zamisel pa je s projektom Krilo (Project Wing) že avgusta lani razkril Google.

Ameriški potrošniki bodo na brezpilotno dostavo sicer še malo počakali, saj je Amazonovim in Googlovim plovilom rdečo luč prižgala ameriška zvezna uprava za zračni promet (FAA). Zakon, ki bo urejal področje uporabe dronov v komercialne namene, naj bi bil namreč pripravljen šele prihodnje leto, poroča portal Livescience. DHL tovrstnih težav nima. Ne le, da je nemško ministrstvo za promet in digitalno infrastrukturo odobrilo njihov brezpilotni projekt – del zračnega prostora med otokom Juist in nemško obalo bo v prihodnje rezerviran izključno za dostavne drone.

Ne spreglejte