Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 11. 2011,
9.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 11. 2011, 9.33

8 let

Globalne korporacije privlačne za kiberkriminalce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vse pogostejši napadi kiberkriminalcev na nekatere večje globalne korporacije, rast zlonamernih programov za mobilne naprave z Androidom in novi Trojanci so zaznamovali tretje četrtletje tega leta.

Kot pravi poročilo Kaspersky Laba o evoluciji IT- groženj za tretje četrtletje leta 2011, se je število zlonamernih programov za mobilne naprave z Androidom povzpelo na 40 odstotkov in tako postala najpogostejša tarča kiberkriminalcev.

Omenjeno obdobje je bilo zaznamovano s številnimi napadi, med katerimi je najbolj izstopal napad na nizozemskega overitelja digitalnih potrdil DigiNotar, v katerem so vsiljivci ustvarili 531 sleparskih digitalnih potrdil. Precej je bila aktivna hekerska skupina Anonymous, ki je izvedla napad na italijansko spletno policijo, številne policijske enote v ZDA, FBI, Mitsubishi Heavy Industries, Vanguard Defense, pred kratkim pa je napovedala tudi napad na spletno stran hrvaške politične stranke HDZ, a do napada ni prišlo.

Julija je bilso odkrilit trojaneca za Android, ki deluje skupaj s trojancem Trojan-Spy.Win32.Zeus. Ta je aktiven na računalniškem namizju, kiberkriminalcem pa omogoča, da se izognejo dvostopenjski avtentifikaciji, ki je značilna za mnoge številne spletne bančne sisteme.

Zlonamerni programi se vse pogosteje znajdejo na mobilnih napravah zaradi, zahvaljujoč uporabei QR- kodei, s katero se širijo tudi SMS- trojanci, ki so jih kiberkriminalci zamaskirali v programe in aplikacije za Android. Potem, ko uporabnik skenira kodo, mobilna naprava začne z avtomatskim prenašanjem zlonamerne datoteke, ki nato pošilja SMS -sporočila na telefonsko številke visoko-cenovnih storitev brez vrednosti uporabnika.

Ne spreglejte