Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 5. 2023,
17.41

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Google

Petek, 19. 5. 2023, 17.41

10 mesecev, 3 tedne

Google bo brisal neaktivne račune

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Google, Google Iskanje | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Google je napovedal, da bo zaradi varnostnih skrbi začel brisati neaktivne račune za svoje storitve Gmail, Workspace, YouTube, Fotografije/Photos in ostale. A brez skrbi, začetek brisanja je napovedan šele za konec leta 2023 in bo postopen. Brisali bodo račune, v katere se uporabnik ni prijavil več kot dve leti. Podjetje se bo najprej potrudilo obvestiti uporabnike na morebitne druge naslove, ki so jih navedli, ko so ustvarili račun in dejansko izbrisalo račune šele, če ne bo nobenega odziva ali nove prijave. Med ključnimi podatki, ki bodo izbrisani, bodo vsebine e-poštnih predalov, sami e-poštni naslovi, videi, ki so bili preneseni na YouTube, fotografije v Google Fotografije/Photos in vse ostalo, kar je povezano z računi.

Čeprav bo korporacija nedvomno prihranila nekaj prostora na svojih diskih, pa opozarjajo, da je ključni razlog za začetek brisanja neaktivnih računov v varnosti. Tovrstni računi imajo pogosto nizko stopnjo varnosti prijave in šibka gesla, ki jih je preprosto ugotoviti, nepridipravi pa jih nato lahko uporabijo za različne zlonamerne aktivnosti, od pošiljanje neželene pošte, do kraje identitete. Slednje je še posebej nevarno pri neaktivnih računih, ki so na nek način povezani z aktivnimi (npr. dodaten e-poštni naslov na katerega smo pozabili), saj lahko skoznje zločinci denimo odkrijejo ali spremenijo gesla za druge račune e-pošte, družabnih omrežij ali celo banke.

Skrb za varnost v spletu je vsekakor pomembna in poleg skrbi za močna gesla, preverjanje prijave v dveh korakih (2FA) in spremljanja nenavadnih aktivnosti na naših računih, se lahko dodatno zaščitimo tudi s storitvijo Varen splet, ki jo ponuja Telekom Slovenije. Ta prinaša celovito zaščito za mobilne naprave ali domače računalnike na ravni omrežja, tako da preprečuje prenos okuženih datotek in blokira različne vrste napadov. Za delovanje in preprečevanje napadov skrbijo strokovnjaki Telekoma Slovenije, ki so zaznali – in preprečili – poskuse napadov na kar 60 odstotkov naprav v fiksnem omrežju in 20 odstotkov naprav v mobilnem.


Storitev Varen splet za domače uporabnike je na voljo za 1,49 EUR/mesec za fiksno povezavo in za 0,99 EUR/mesec za mobilno, ob tem pa je prva dva meseca na voljo brezplačno. Vse podrobnosti o ponudbi so na voljo tukaj. Poslovni uporabniki lahko izberejo podobno storitev ali pa pakete 360 Varni, ki imajo te storitve že vključene. Podrobnosti o ponudbi najdete tukaj. Poleg zaščite pred napadi omogoča storitev Varen splet tudi filtriranje vsebin, kar je primerno za zaščito otrok pred škodljivimi vsebinami in za dodatno zaščito varnosti službenih naprav.

Članek je bil prvotno objavljen na Telekomovem Tehniku.

Ne spreglejte