Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 5. 2013,
16.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

pametni telefon hekerji

Četrtek, 2. 5. 2013, 16.33

8 let

Hekerji ne spijo: "padla" Galaxy S4 in Google Glass

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dva izmed najbolj vročih in opevanih kosov elektronike ta hip, Google Glass in Samsung Galaxy S4, sta postala zadnji "žrtvi" tehnoloških nadobudnežev, ki jim je že uspelo zlomiti njun sistem.

Govorimo seveda o t. i. rootanju oziroma posegu v srž operacijskega sistema, s katerim uporabnik pridobi polne administratorske pravice aparata. Omejitve, ki jih je v tovarni nastavil proizvajalec, s tem padejo, uporabnik pa se lahko nato prične nad svojim telefonom "softversko" in včasih tudi "hardversko" izživljati.

Nanj lahko namesti sicer nepodprto programje, navija procesor, pospeši prenos podatkov, optimizira uporabniški vmesnik in se igračka na tisoč in en način, vse v želji, da bi njegov zvesti spremljevalec dobil podobo, ki mu gre. Tovrsten poseg seveda izniči garancijo, ob nepazljivosti pa žepni gizmo lahko kaj hitro postane uporaben le še kot obtežilnik za papir.

Veriga je močna, kolikor je močan njen najšibkejši člen Prav takšna operacija je hekerjem pred kratkim uspela na "pacientih" Galaxyju S4 in Googlovem monoklu Glass.

Čeprav drugi sploh še ni v prosti prodaji, se je tehnološkima zanesenjakoma Liamu McLoughlinu in Jayu Freemanu, hekerski skupnosti, znan pod psevdonimom Saurik, uspelo dokopati do testnih primerkov (na voljo jih je bilo omejeno število, cena posameznega pa je znašala 1.500 ameriških dolarjev) in razbiti njuno zaščito. Kot je Freeman pozneje povedal za revijo Forbes, zasluge za svoj podvig pripisuje sohekerju B1naryju. Ta je namreč že pred časom odkril stranski vhod v Android 4.0.4. (Ice Cream Sandwich), operacijski sistem, ki poganja trenutne različice Glassa.

Medtem ko so nekateri mediji nadobudneža dvignili na piedestal, pa se je na hvalisanje o preboju varnostne ograje v posmehljivem tonu odzval eden od razvijalcev naprave Stephen Lau. Njun dosežek je demantiralz besedami, da so digitalni monokel pri Googlu namenoma pustili odklenjen, saj želijo srečnežem, ki so zanj odšteli malo premoženje, omogočiti čim več svobode in s tem povezane zabave.

Prepovedan sadež Kakšne digitalne nadnaravne moči sicer ponujajo odklenjena Googlova očala, za zdaj ostaja skrivnost, so se pa proti kontroverzni napravi ponekod v Združenih državah Amerike že pojavili preventivni ukrepi. Da bi se izognili morebitnim kvartopirskim goljufijam, so ji namreč vstop prepovedale številne igralnice Las Vegasa, v Seattlu je podoben ukrep sprejel lastnik enega tamkajšnjih barov, zakonodajalci Zahodne Virginije pa so sprejeli zakon, ki prepoveduje vožnjo s tovrstnim monoklom.

Galaksija možnosti Med vročimi novostmi pa Glass nikakor ni osamljen primer uspešnega vdora v programsko drobovje. Podobna usoda je namreč doletela pred kratkim lansiranega Samsungovega paradnega konja Galaxy S4. Na spletni skupnosti mobilnih razvijalcev XDA Developer so namreč razkrili, da ameriški modeli s Qualcommovim procesorjem Snapdragon 600 vsebujejo varnostno luknjo, ki jo znalci lahko izkoristijo s pomočjo starejšega vdiralnega skupka kode imenovanega Motochopper. Težava je le, da trenutno (še) ni na voljo nobenega primernega obnovitvenega programa, ki bi znal stanje ob morebitnem napačnem koraku povrniti na tovarniške nastavitve.

Ne spreglejte