Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
3. 10. 2012,
13.32

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

krave

Sreda, 3. 10. 2012, 13.32

6 mesecev, 2 tedna

Imate novo sporočilo – od krave

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na tehnični univerzi v Bernu so razvili sistem, ki s sporočili SMS živinorejce opozarja, kdaj je krava godna za oploditev. Živinorejci to namreč vedno težje zaznajo, ker so krave pod stresom.

Sistem trenutno preizkušajo pri izbranih živinorejcih v okolici švicarske prestolnice, glede na dobre rezultate in zadovoljstvo snovalcev in živinorejcev pa pričakujejo, da bo ta komercialno na voljo že v začetku naslednjega leta. Meri temperaturo in vznemirjenost krav Temelj sistema je senzor, ki ga vstavijo v kravje genitalije z namenom spremljanja njihove telesne temperature. Te meritve prek brezžične povezave, poleg termometra sta v kravji "tazadnji" namreč še mikroantena in oddajnik, sprejme senzor na vratu krav, ki sam zaznava njihovo povečano gibanje in premikanje. Sočasno povečanje temperature in vznemirjenosti nakazuje, da se krava goni, za pravilno interpretacijo ločenih meritev pa skrbijo algoritmi, ki bodo v primeru, da gre za pomemben trenutek, živinorejcu poslali kratko sporočilo SMS. V ovratnici je namreč tudi kartica SIM, ki omogoča pošiljanje kratkih sporočil. Po ocenah švicarskih strokovnjakov algoritem pravilno zazna in prepozna 90 odstotkov želenih situacij.

Kratko sporočilo, ki ga prejme živinorejec, je v treh največjih uradnih jezikih švicarske konfederacije – nemščini, francoščini in italijanščini, za več uspeha na tujih trgih pa so predvideli tudi obveščanje v angleščini in španščini.

Tudi krave so pod stresom Snovalci tega ustvarjalnega sistema pojasnjujejo, da bo njihov izum pomemben prispevek k učinkovitejši živinoreji. Krave molznice so namreč pod vedno večjimi pritiski, da bi proizvedle čim več mleka, zaradi posledičnega stresa pa je vse manj očitno, kdaj se gonijo. To predstavlja veliko gospodarsko tveganje za švicarske živinorejce, ki ob vedno redkejših in manj očitnih vidnih znakih veliko lažje in pogosteje spregledajo tisti pravi trenutek, ko bodo srečnejšim kravam pripeljali bike, tistim manj srečnim, ki jih je približno štirikrat več, pa umetne osemenjevalce. Več produkcije, manj reprodukcije Toda niso vsi tako navdušeni nad novo tehnološko pridobitvijo, še poroča švicarski dopisnik New York Timesa. Prvi so zagovorniki živalskih pravic, ki so v Švici verjetno veliko močnejši in vplivnejši kot kje drugje po svetu. Bolj kot zaradi vsiljivosti metode, predvsem merilca temperature in njegovega postavljanja v določene kravje organe, so zaskrbljeni, ker je s tem, kot zatrjujejo, postalo splošno jasno, da švicarske krave dandanes živijo veliko bolj stresno življenje kot pred desetletji. Njihovo prehrano zaradi prizadevanj za več mleka nenehno bogatijo s proteini, minerali in vitamini, kar vznemirja kravji metabolizem in ima posledice tudi na druge dejavnike njihovega življenja. Več kravje produktivnosti neizogibno pomeni manj kravje reprodukcije, ugotavlja veterinar Samuel Kohler, ki je sodeloval pri razvoju nadzorno-sporočilnega sistema in s tem odgovarja na pomisleke.

Odločala bo tudi cena Prav tako pa navdušenje marsikaterega živinorejca nad njim sicer zanimivo in koristno rešitvijo uplahne, ko izvedo, da bodo za vsako posamezno kravo, če bi jo želeli spremljati na ta način, morali odšteti okoli 1400 švicarskih frankov (slabih 1200 evrov) zgolj za nabavo opreme. Potem so tu še stroški kartice SIM in sporočil, ki so morda videti nizki, a če je v čredi 40, 50 ali še več krav …

Na koncu pa vendarle odtehta večno vprašanje: ali se bo naložba upravičila tudi finančno in ali bodo pričakovani učinki večji od stroškov. Krav pri odločanju tudi tokrat nihče ne bo vprašal za mnenje.

Ne spreglejte