Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
19. 3. 2014,
14.02

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Microsoft Office

Sreda, 19. 3. 2014, 14.02

1 leto, 1 mesec

Je PowerPointu odklenkalo?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predstavitvam s PowerPointovimi diapozitivi se odreka čedalje več gospodarskih družb in pomembnejših mednarodnih oziroma vladnih organizacij, saj po mnenju mnogih ovirajo tako govorca kot poslušalce.

Vsi uporabniki računalnikov, ki smo odraščali z Microsoftovim operacijskim sistemom Windows, smo se na neki točki srečali s PowerPointom, orodjem za izdelavo digitalnih diapozitivov, ki je del pisarniškega paketa Microsoft Office. PowerPoint je predstavitvam na praktično kateremkoli področju dodal novo dimenzijo, saj je lahko govorec oziroma predavatelj z njegovo pomočjo svoje besede obogatil s slikovnim gradivom in grafi ter jih strnil v golo bistvo za tiste, ki njegovim besedam niso sledili dovolj zavzeto.

Težave! Čeprav uporabnosti PowerPointa ne moremo oporekati, se je ogromno oseb – tudi tistih na vodilnih in odgovornih položajih – začelo preveč zanašati na priročnost diapozitivov, vložek v dejanski govorni nastop pa se je začel zmanjševati. Ne glede na tematiko je ogromno s PowerPointom podprtih predstavitev izrazito enosmernih (relacija predavatelj – poslušalec), večina govorcev pa zaradi tesne navezanosti na posamezne "slajde" ni pripravljena na morebitna vprašanja občinstva, ki se na zadeve na zaslonu oziroma platnu ne nanašajo neposredno. "PowerPoint možganom omogoči, da dobesedno priklopijo na avtopilota, s tem pa predavatelj tvega izgubo osredotočenosti," pravi ameriških univerzitetni profesor John Paul Chou, ki prednost daje beli tabli in flomastru. "Ko smo opremljeni zgolj s tako primitivnimi pripomočki, kot sta pisalo in gladka površina, je treba biti pri podajanju informacij veliko bolj selektiven, zaradi česar je kakovost tovrstnih predstavitev praviloma višja," dodaja.

Gre lahko nekaj hudo narobe zaradi PowerPointa? V zadnjih 15 letih naj bi zmeda pri predstavitvi s PowerPointom vsaj delno prispevala k enemu mednarodnemu incidentu in eni tragediji. Med vojno na Kosovu leta 1999 je ameriška obveščevalna agencija CIA predlagala bombardiranje domnevne srbske tovarne orožja v Beogradu – iniciativa naj bi bila podprta z napačnimi PowerPointovimi diapozitivi, zato so vojaška letala luknje napravila v streho kitajskega diplomatskega predstavništva v Srbiji.

PowerPoint je za tragično nesrečo vesoljskega plovila Columbia, v kateri je leta 2003 umrlo vseh sedem astronavtov na krovu Space Shuttla, posredno okrivila tudi preiskovalna komisija Ameriške vesoljske agencije. Glede na poročilo komisije naj bi se Nasa med pripravo načrtov za misije preveč zanašala na predstavitve v PowerPointu, ki so bile prenasičene s podatki in zato povsem nepregledne, in premalo na klasične metode, kot so tehnični zapiski na papirju. Odstranjevanje preprek med poslušalci in govorniki "Zdi se, da je nevidna stena med nami nenadoma izginila," je odločitev, da opustijo uporabo PowerPointa, na srečanju fizikov, ki delajo na na pospeševalniku delcev v ameriškem državnem raziskovalnem centru Fermilab, pokomentiral profesor fizike Andrew Askew. "Odnos med slušatelji in predavatelji je zdaj veliko bolj dinamičen – res je, da v istem časovnem okviru nastopi manj posameznikov, saj predstavitve zaradi pogoste improvizacije trajajo občutno dlje, a ravno zaradi tega so vse bolje obiskane, saj je podajanje informacij neprimerno bolj učinkovito in občasno tudi zabavno."

Znanost sicer ni edino področje, ki odriva PowerPoint – prezentacije z diapozitivi sta med drugim ukinila prvi mož največje spletne trgovine Amazon.com Jeff Bezos in direktor družbenega omrežja LinkedIn Jeff Weiner. Mržnjo je v svoji biografiji izrazil tudi nekdanji obrambni minister ZDA in direktor CIE Robert Gates, ameriški general James Mattis pa je dejal, da "PowerPoint poneumlja človeštvo".

Ne spreglejte