Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
12. 11. 2012,
21.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 12. 11. 2012, 21.34

8 let

Kako dolgo lahko Valve še skriva Half Life 3?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Gabe Newell, eminenca igričarskega sveta in prvi mož razvijalske skupine Valve, je razkril, da se ukvarjajo z novim grafičnim pogonom, preprosto poimenovanim Source 2.

Mar to pomeni, da lahko osem let po izidu verjetno ene od najboljših iger vseh časov, Half Life 2, upravičeno pričakujemo nadaljevanje? Pri Valvu v zvezi s tretjim delom še ne želijo dajati izjav, a se natolcevanj obenem niti ne trudijo zanikati.

Skupek grafične kode ne bo le izboljšani Source (ta je na čelu s Half Life 2 poganjal celo divizijo iger – najbolj znane so zagotovo Counter Strike: Source, Portal 1 in 2 ter Left4Dead s še boljšim nadaljevanjem), temveč popolnoma sveža zadeva, ki naj bi, kot je to pred petimi leti prelomno storil Crytek s Crysisom, postavila nove standarde v zvrsti prvoosebnih akcijad. Novico je v javnost na zloglasnem forumu 4chan.org spravil kar Newell sam in se nato s številnimi generičnimi odgovori velikodušno odzval na poplavo vprašanj, ki so sledila.

Kdaj? Ko je Valve leta 2004 gromko splovil HL2, je publika sprva videla le odlično igro in več kot zadovoljivo nadaljevanje fantastičnega prvenca, pravi učinek pohajkovanja Gordona Freemana po Mestu 17 pa se je pokazal šele pozneje.

Half Life 2 je namreč prišel v času, ko je osebni računalnik izgubljal primat privzete igralne postaje, saj so ga po levi in desni prehitevali Playstation 2, prvi Xbox in Nintendov Gamecube. PC je tako znova postal aktualen, a ne le zaradi fenomenalne igralnosti – Valvova igra se je (če ni šlo za piratsko kopijo) namestila izključno prek servisa Steam, ta pa se je od leta 2003 z veliko pomočjo Half Lifa 2 razvil v eno od najbolj kompletnih spletnih igričarskih vozlišč.

Source 2 bo po špekulacijah tako v prvi vrsti skoraj zagotovo uperjen k ohranitvi osebnega računalnika kot primarne igralne platforme, priložnost za spopad pa se bo najbrž ponudila že prihodnje leto, ko se bosta na trgu pojavila tako Playstation 4 kot Xbox 720. Pravi čas za Half Life 3?

Ne spreglejte