Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
12. 2. 2015,
9.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

App Store iPhone Apple Matic Tomšič

Četrtek, 12. 2. 2015, 9.04

8 let

Kako Kitajci umetno ustvarjajo priljubljenost aplikacij za iPhone

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po spletu je zaokrožila fotografija Kitajke, ki hkrati upravlja več ducatov Applovih pametnih telefonov iPhone. Poznavalci menijo, da fotografija izdaja manipulacijo z ocenami in prenosi aplikacij.

Fotografija, ki prikazuje pred delovno postajo s približno sto telefoni Apple iPhone sedečo žensko, se je najprej pojavila na kitajskem družbenem omrežju iPhone, spremljalo pa jo je besedilo: "Trdo delo uslužbenke v uradu za manipulacijo uvrstitev aplikacij v App Storu."

Če Kitajka res počne to, na kar namiguje napis ob fotografiji – umetno vpliva na priljubljenost in oceno aplikacij v Applovem servisu –, na številne telefone iPhone najverjetneje kot delovni stroj namešča in z njih odstranjuje aplikacije. Čeprav le pri Applu vedo, kateri dejavnik vpliva na razvrščanje aplikacij v App Storu in koliko je teh, je dobro znano dejstvo, da za višjo oceno in uvrstitev v posameznih vsebinskih kategorijah poskrbi tudi število prenosov. Več prenosov je seveda bolje.

Koliko stane najem agencije, ki poskrbi, da je moja aplikacija na vrhu? Portal Cult of Mac piše, da fotografija najbrž izvira iz prostorov ene od kitajskih agencij, ki lahko razvijalcem aplikacij za Applove mobilne naprave pomagajo do boljših ocen (vsi želijo pet zvezdic) in višjih uvrstitev njihovih programov, tudi v Applov Top 10. Storitev seveda ni ne zakonita ne poceni – zanjo naj bi bilo tedensko treba odšteti tudi do 65 tisoč ameriških dolarjev (57 tisoč evrov). Ponarejanje priljubljenosti aplikacij seveda predstavlja veliko težavo za razvijalce, ki svoje digitalne izdelke promovirajo na zakonit način. Applu sicer nihče ne more očitati, da se proti tovrstnemu početju ne bori z vsemi razpoložljivimi sredstvi, saj želi v prvi vrsti preprečiti njihovo migracijo k Androidu. V zadnjih treh letih je zaradi manipulacije ocen z App Stora odslovil lepo število razvijalcev in založnikov (med katerimi je bil tudi eden večjih, Animoca).

Ne spreglejte