Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
23. 2. 2016,
10.13

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Srdjan Cvjetović

Torek, 23. 2. 2016, 10.13

7 mesecev, 2 tedna

Kakšne telefone nam obljublja Barcelona?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Od najbolj zvenečih do popolnoma neznanih proizvajalcev - zbrali smo zgolj tiste, ki nam jih je uspelo zaslediti prvi dan dogodka na ogromnem razstavnem prostoru.

Čeprav dogodek Mobile World Congress po svoji vsebini in pomenu krepko presega okvirje potrošniških naprav, je prav Barcelona za marsikoga priložnost za predstavitev novih silakov ali, v primeru še za nas neznanih proizvajalcev, vstopna točka za naskok na našo staro celino.

Ob tem so nas, ki smo jih želeli čim več ujeti, tudi tokrat pošteno namučili, saj so predstavitve potekale ne le ne ogromnem kongresnem prostoru, temveč na vseh koncih mesta, kjer je deset kilometrov razdalje med predstavitvama ob običajnih prometnih razmerah lahko kar hitro ena ura potovanja. Samsung Galaxy S7 in S7 edge: Samo vrh je dovolj dober!

Pravzaprav so nam skladno s tradicijo nekatere najbolj odmevne predstavitve privoščili že dan prej. Med njimi je gotov najbolj zanimanja požela predstavitev Samsungovih novih paradnih konjev Galaxy S7 in Galaxy S7 edge. Južni Korejci se niso branili svojih primerjav z verjetno največjim tekmecem Apple in njihovo za zdaj še udarno šestico, kjer seveda ne dvomijo, da so prepričljivi zmagovalci prav oni in da je ta trenutek sedmica najboljši pametni telefon na svetu.

LG G5: Visokotehnološka sestavljanka Prav tako iz Južne Koreje prihaja še ena novost, ki je s popolnoma novo oblikovno zasnovo sicer prinesla nekaj, kar smo že nekoč imeli (in morda neupravičeno pustili, da nam vzamejo), a tudi do zdaj skoraj neznan koncept modularnosti.

Res je, pri LG-jevem G5 spet lahko odstranjujemo akumulator iz telefona, kar je predvsem dobro takrat, ko se ta izprazni, mi pa imamo drugega do vrha polnega, a nov koncept uporabnikom omogoča, da si funkcijsko kar precej prilagodimo novo napravo. Vse to, pravijo pri LG, da bi se z G5 igrali še več – slogan je namreč "playmore".

Sony: X kot prenovljena Xperia "Pomembna predstavitev", na katero so nam namignili pred nekaj dnevi na predstavitvi drugih izdelkov Sony v Budimpešti, se je v Barceloni materializirala s predstavitvijo prvih treh telefonov nove serije X, za katero marketinško, a vendarle ambiciozno pravijo, da je evolucija blagovne znamke Xperia.

Vsem trem novincem, to so Xperia X, Xperia X Performance in Xperia XA, so po besedah predstavnikov japonskega podjetja skupni izboljšane možnosti fotografiranja in snemanja (predvsem zaradi lastnih dodelanih tipal, ki jih s pridom uporabljajo tudi pri svojih fotoaparatih), vzdržljivejši akumulator ter večji poudarek na obliki in materialih.

Microsoft Lumia 650: zapolnjena vrzel Microsoft je v Barceloni naši celini prvič uradno prikazal mobilni telefon Lumia 650, seveda z operacijskim sistemom Windows 10. Z njim Američani nadaljujejo svojo filozofijo, da se posamezni modeli razlikujejo le po zmogljivosti komponent, ne pa tudi po uporabniški izkušnji.

Toda koliko so pri tem res uspešni, smo lahko videli pri modelu Lumia 550, ki je zaradi svojih manj zmogljivih komponentah (a zato tudi nižji ceni) precej šepal za zmogljivejšima Lumia 950 in 950 XL. Lumia 650 pa zapira prepad med tema dvema ekstremoma, a pri Microsoftu še verjamejo, da so ga tudi estetsko dodelali.

V ZDA ga bodo prodajali za približno 200 dolarjev (okrog 183 evrov), v Evropi pa, glede na dozdajšnje cenovne razmere, ki praviloma ne sledijo tržnem menjalnem razmerju, lahko pričakujemo, da bo zanj treba odšteti 200 evrov ali celo še kakšnih deset evrov več. Microsoftu, še bolj pa operacijskem sistemu Windows na telefonih, je to morda res ena od zadnjih priložnosti, da pri delitvi kolača od mobilnih telefonov ne bi zaostal v primerjavi s tekmeci, ki jih poganja operacijski sistem Android ali iOS.

CAT: navadni in še termični fotoaparat Ko slišimo ime CAT, tisti malo manj mladi se ga spomnimo tudi še kot Caterpillar, gotovo najprej pomislimo na gradbeno mehanizacijo, po kateri so zasloveli. Toda blagovno znamko so posodili tudi kitajskim proizvajalcem, ki izdelujejo robustne mobilne telefone kot nalašč za delovno okolje, kjer je tudi istoimenska mehanizacija. Takšne, ki plavajo, ali tudi takšne, ki jim voda niti po daljšem času ne pride do živega.

Telefoni CAT niso narejeni z mislimi na damske torbice, a tistim, ki veliko delajo na terenu, predvsem policija, vojska, gozdarji, gozdni reševalci, gradbeniki in najbrž še marsikdo, je kaj takega skoraj kot varovalna oprema. Zdaj pa bodo lahko dobili še en pripomoček za nočno delo: telefon, ki so ga napovedali, bo prvi na svetu, ki bo poleg običajnega fotoaparata imel tudi termično kamero. Začetek prodaje je predviden do poletja.

Intex: Indijci želijo v Evropo Ste kdaj slišali za ime Intex v povezavi z mobilnimi telefoni? Še v domači Indiji jih verjetno bolj po imenu proizvajalca poznajo po njihovih blagovnih znamkah, med katerimi je verjetno najbolj znana Aqua. Zdaj, ko pravijo, da so naredili že več kot 800 milijonov mobilnih telefonov, pa si želijo, da bi kakšnega od naslednjih prodali tudi v Evropi – a kdaj in v katere države bi želeli priti, nam niso želeli povedati. V Slovenijo najbrž ne kmalu, ker ob omembi imena naše države predstavniki družbe Intex na kongresu v Barceloni niso dali vtisa, da bi vedeli, kje mi sploh smo.

Tudi Tajvanci delajo mobilne telefone, mar ne? Imeni tajvanskih podjetjih Acer in Asus sta znani tudi pri nas, a predvsem po računalnikih in, predvsem pri Asusu, računalniških komponent. Toda oba A-ja sta v Barceloni napovedala svoje podvige v svetu mobilnih telefonov. Acerjev Liquid Jade Primo z operacijskim sistemom Windows (torej ni samo Microsoft edini borec na tej fronti) so v Tajvanu spoznali še septembra lani, zdaj pa bodo z njim poskušali prepričati tudi Evropo.

Opisujejo ga kot poslovni telefon, ki pa je zlasti primeren za korporativna okolja, kjer sistemski skrbniki vzdržujejo tudi komunikacijske naprave zaposlenih. Asus Zenphone Zoom, ki je sicer na voljo že eno leto, pa so na evropski predstavitvi opisali kot najtanjši pametni telefon s trikratno optično povezavo na svetu in akumulatorjem, katerega 5000 miliamperskih ur bo poskrbelo, da bo preživel brez vtičnice dalj časa kot marsikateri njegov tekmec.

Tajvansko podjetje HTC, ki je zaslovelo po mobilnih telefonih, a se že kar nekaj časa bojuje za preživetje ob veliko močnejših tekmecih, je v Barceloni predstavilo tri nove mobilne telefone: Desire 530, Desire 630 in Desire 825 Vse tri so oblikovali z navdihom ulične mode, za kar očitno upajo, da bo tisto nekaj drugega, kar bo prepričalo kupce. Sicer pa so tudi pri HTC-ju, tako kot vsaj še Samsung, svojo navzočnost v Barceloni močno poudarili z navidezno resničnostjo.

Elari: nazaj h koreninam (a le s priboljškom) Med kitajskimi proizvajalci nešteto imen, od takih z za naše razmere zvočnimi imeni, kot je Ding Ding Mobile s svojo blagovno znamko Bravo, do tistih, ki z izbiro imena nekaterih svojih modelov (npr. S6) še bolj kot z obliko odkrito namigujejo, koga so posnemali.

A zato iz Hongkonga prihaja popolno nasprotje vsem tistim, ki si prizadevajo, da v mobilni telefon vgradijo – vse. Da, so med nami tudi takšni, ki od mobilnega telefona pričakujejo samo pogovore in morda še kratka sporočila in so povsem zadovoljni z navadnim negrafičnim prikazovalnikom – in nič zato, tudi to je prav. Njim bo verjetno zanimiva znamka Elari, katerih telefoni v obliki kreditne kartice se že prodajajo ponekod po svetu, a jih tu želijo predstaviti še vsem drugim.

V tistih evropskih državah, kjer ga prodajajo, je zanj treba odšteti 59 evrov. Se vam zdi preveč za telefon z najbolj osnovnimi tipkami in enovrstičnim zaslonom? Potem morate vedeti, da Elari Cardphone ni samo nadomestni telefon, temveč je lahko tudi dodatni telefon, saj se prek povezave Bluetooth lahko sinhronizira z drugim mobilnim telefonom in se od njega hitro nauči tudi vse stike iz imenika.

Ne spreglejte