Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andrej Pirnat

Torek,
17. 5. 2016,
21.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

4

Natisni članek

Huawei P9 Huawei

Torek, 17. 5. 2016, 21.00

6 let, 7 mesecev

Kitajski Huawei z novim telefonom postaja resen tekmec Samsungu in Applu

Andrej Pirnat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

4

Huawei P9 | Foto Andrej J. Pirnat

Foto: Andrej J. Pirnat

Huawei je na trg uradno poslal svojega novega paradnega konja, telefon P9, s katerim namerava prepričati tudi zveste pripadnike Samsunga in Appla. Kot glavno odliko izpostavljajo sistem dveh kamer, ki so ga razvili skupaj z Leico.

Ob postavitvi telefona na trg je Huawei organiziral tudi regionalno predstavitev telefona v Beogradu, kamor so povabili novinarje iz Srbije, Hrvaške in Slovenije. Na celodnevni predstavitvi, ki je vključevala številne športne in turistične aktivnosti, so predstavili vse funkcije in lastnosti novega telefona P9. Najbolj opazno posodobitev je dobil sistem kamer, ki so ga razvili v sodelovanju z enim najbolj priznanih proizvajalcem fotografske opreme, nemško Leico.

Oglejte si kratko predstavitev telefona, ki ga je Huawei pokazal na svoji tiskovni konferenci v Beogradu.


 

V sodelovanju z Leico do revolucije fotoaparata

Huawei P9 ima namreč na hrbtni strani kar dva 12-megatočkovna senzorja, ki skrbita za ostrino slike. Ko uporabnik pritisne na sprožilec, obe kameri zajameta sliko istočasno, ena barvno, druga črno-belo, nato pa ju telefon z instantnim procesiranjem združi v eno. S tem slika dobi večjo količino informacij in je posledično bolj podrobna.

Monokromatski senzor je namreč sposoben zajeti več detajlov kot barven, saj vso svojo pozornost usmeri izključno na količino svetlobe, ne pa tudi na razporeditev barv. Na drugi strani morajo barvni senzorji še filtrirati svetlobo in določiti, katera barva spada kam. Pri tem početju zato na posnetku zajamejo manj detajlov, kar na koncu pomeni manj ostro sliko. Huawei je zato združil oba sistema in s tem poskrbel, da uporabnik dobi najboljše z obeh svetov.

Ob postavitvi Huaweia P9 na trg so se zbrali slovenski, hrvaški in srbski novinarji, ki so na svojih družbenih omrežjih sproti poročali o dogajanju. | Foto: Huawei Ob postavitvi Huaweia P9 na trg so se zbrali slovenski, hrvaški in srbski novinarji, ki so na svojih družbenih omrežjih sproti poročali o dogajanju. Foto: Huawei

Za nadebudne fotografe na voljo tudi črno-bel način

Hkrati pa to tudi pomeni, da je s Huaweijem P9 mogoče neposredno zajemati tudi samo črno-bele fotografije in za črno-bel učinek ni potrebna uporaba naknadnih filtrov. Na tem področju je Leica sicer zelo močna, saj še vedno izdeluje fotoaparate, namenjene izključno črno-beli fotografiji. Po podatkih Huaweija senzorja P9 zajameta kar 270 odstotkov svetlobe več kot iPhone 6S in 70 odstotkov več kot Galaxy S7.

Kot je v pogovoru za Siol.net dejal Jacky Zhao, regionalni direktor Huaweia za področje naprav,  je prenovljen sistem kamer ključna prednost v primerjavi s konkurenco. Prepričan je, da Huawei v sodelovanju z Leico orje ledino na področju mobilne fotografije in verjame, da bo to prepričalo vedno bolj zahtevne kupce. Prepričan je, da P9 trenutno nudi najboljšo fotografsko izkušnjo za uporabnike, hkrati pa s svojo obliko sledi najnovejšim modnim smernicam.

 

Velik poudarek tudi na varnosti in bateriji

Povedal je, da so z modelom P9 želeli narediti napravo z najboljšo uporabniško izkušnjo, kjer je fotoaparat le češnja na vrhu torte. Veliko dela so namreč vložili tudi v druge lastnosti, predvsem v varnostni mehanizem z bolj natančnim in odzivnim bralnikom prstnih odtisov. Po besedah direktorja Zhaoja je varnost postala ena najpomembnejših stvari, saj ljudje na telefonih hranimo vedno več osebnih podatkov, vedno bolj pa se uporabljajo tudi kot način plačevanja.

Jacky Zhao, regionalni direktor Huaweia za področje naprav verjame, da z novim sistemom dveh kamer orjejo ledino na področju mobilne fotografije. | Foto: Huawei Jacky Zhao, regionalni direktor Huaweia za področje naprav verjame, da z novim sistemom dveh kamer orjejo ledino na področju mobilne fotografije. Foto: Huawei

V primerjavi z lanskim modelom je P9 dobil tudi nadgradnjo pri bateriji, ki se zdaj ponaša s kapaciteto 3.000 miliamperskih ur (baterija lanskega P8 je imela 2650 mAh). To, da jim je uspelo spraviti takšno baterijo v relativno majhno ohišje, pri Huaweiu štejejo za enega največjih dosežkov. Zhao pa nam je povedal, da tudi pri izdelavi ohišja niso varčevali in so uporabili le najboljše materiale.

 

Vse novosti pomenijo tudi višjo ceno

Kot poudarjajo pri Huaweiu, želijo z novimi napravami pritegniti pozornost predvsem mlajših uporabnikov. Zato so se pri oblikovanju ohišja zgledovali tudi po modnih smernicah, kar je opazno že na prvi pogled. Zato, kot je povedal Zhao, naprava stane tudi nekoliko več kot njen predhodnik. S tem se že bliža mestu pri nas precej bolj uveljavljenih Samsungovih in Applovih izdelkov, a je še vedno dobrih sto evrov cenejši.

Višjo ceno pri Huaweiu upravičujejo prav zaradi nove kamere in uporabe nekaterih najboljših tehnologij, ki so trenutno na voljo. Direktor Zhao nam je še povedal, da Huawei od nekdaj stremi k temu, da uporabnikom ponudi čim sodobnejšo tehnologijo po sprejemljivih oziroma ugodnih cenah.

Huawei P9 ima dve kameri, ki ob pritisku sprožilca zajameta sliko istočasno: ena barvno, druga črno-belo. Posledično je slika zaradi podrobnejša in ostrejša. | Foto: Andrej J. Pirnat Huawei P9 ima dve kameri, ki ob pritisku sprožilca zajameta sliko istočasno: ena barvno, druga črno-belo. Posledično je slika zaradi podrobnejša in ostrejša. Foto: Andrej J. Pirnat

Huawei procesorje razvija kar sam

Huawei je sicer eden redkih proizvajalcev telefonov, ki za svoje telefone razvija lasten procesor. 64-bitni Kirin 955, ki je vgrajen v model P9, je na papirju primerljiv z Applovim A9 in Snapdragonom 820, ki ga najdemo pri najbolj zvenečih Androidnih telefonih. Kako se obnese v praksi (poleg drugih funkcij), pa boste lahko prebrali v našem testu novega Huaweievega telefona, ki ga bomo objavili konec tedna.

 

V Sloveniji bodo vse tri različice na voljo še ta mesec

Telefon P9 bo sicer v Sloveniji na voljo še ta mesec in to v vseh treh izvedbah – klasični, večji Plus in nekoliko okleščeni Lite. Najmočnejši predstavnik družine P9 je vsekakor različica Plus, ta ima v primerjavi s klasičnim modelom večji zaslon, ki je občutljiv na moč pritiska (podobno kot iPhone 6S). Klasična različica je sicer na voljo v dveh izvedbah – z 32 oziroma 64 gigabajti spomina in s tremi oziroma štirimi gigabajti delovnega pomnilnika.

Različica Lite, najšibkejši in tudi najcenejši predstavnik družine, ima nekoliko šibkejši procesor, manj RAM-a in za odtenek slabši zaslon, poleg tega pa tudi samo eno kamero (13 MP).

Družino telefonov P9 sestavljajo tri različice: klasična, večja Plus in nekoliko oskubljena Lite. Vse bodo v Sloveniji na voljo že ta mesec. | Foto: Huawei Družino telefonov P9 sestavljajo tri različice: klasična, večja Plus in nekoliko oskubljena Lite. Vse bodo v Sloveniji na voljo že ta mesec. Foto: Huawei

Huawei se hitro vzpenja po lestvici tehnoloških podjetij

Kitajsko podjetje Huawei sicer v zadnjem času hitro raste in se vzpenja po lestvici tehnoloških podjetij. Trenutno veljajo za tretjega največjega proizvajalca mobilnih naprav, hkrati pa so tudi eno vodilnih podjetij na področju razvoja mrežne opreme.

Nedavno so začeli pogledovati tudi proti drugim trgom, predvsem tistemu s prenosnimi računalniki, kamor vstopajo s svojim hibridnim prenosnikom Matebook, s katerim nameravajo neposredno konkurirati Microsoftovi liniji Surface.

Ne spreglejte