Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 2. 2024,
8.30

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

Natisni članek

ZPS pametni telefoni pametni telefon

Nedelja, 25. 2. 2024, 8.30

2 meseca

Kupujete nov model telefona? To vas bo presenetilo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84
pametni telefon | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Zadnja leta se je razvoj pametnih telefonov upočasnil, tako po ugotovitvah Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) razlik med lanskimi in letošnjimi modeli skoraj ni. Vrh lestvice še vedno predstavljata dve podjetji, le redko njuno prevlado zmoti kateri od premijskih modelov drugih znamk, so po potrošniškem testu pametnih telefonov sporočili z ZPS.

Cene premijskih modelov, še posebej različic z večjimi pomnilniki, so, kot so zapisali na ZPS, že nekaj časa krepko čez tisoč evrov.

Pametni telefon mora brez večjih težav delovati od dve do tri leta, v skrajnem primeru še kakšno leto ali dve več. Podjetja namreč po pojasnilih zveze zagotavljajo, da so njihovi izdelki vse bolj trajnostni. "A trajnost ne pomeni le robustne izdelave, temveč tudi možnost preprostega in poceni popravila, kjer pa napredka še ni, ter zagotavljanje nadgradenj in varnostnih popravkov," so dodali.

pametni telefon | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Podjetja namenjajo vse več časa uporabi recikliranih materialov, zadnji "modni krik" je, kot so zapisali na zvezi, recikliranje kobalta v baterijah, saj je material zaradi toksičnosti in izkoriščanja otrok na slabem glasu.

Na ZPS so opozorili tudi na starejšo populacijo, ki ima običajno težave z uporabo pametnih telefonov. Kot so izpostavili, tudi starejši potrebujejo orodje za ustvarjanje in vzdrževanje skupnosti, izmenjavo digitalnih vsebin, v prvi vrsti fotografij in videoposnetkov, ter raznovrstne komunikacijske možnosti, ki jih zapoveduje digitalizacija družbe.

Pametni telefon, Android | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Pri izbiri pametnega telefona za starejše sta pomembni velikost zaslona in predvsem možnost, da se ikone in besedilo na njem ustrezno povečajo. "Zaradi specifičnosti uporabnikov sta lahko odločilna možnost klica v sili z enim dotikom in robustno ter vzdržljivo ohišje," so med drugim zapisali na zvezi.

Preberite še:

Xiaomi Redmi Note 13 Pro
Novice Redmi Note 13 Pro+ 5G: najboljši redmi pri nas do zdaj
Galaxy S24 ULTRA
Novice Samsung Galaxy S24 Ultra: najnovejši Samsungov vrhunec
Ne spreglejte