Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
25. 2. 2014,
14.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 25. 2. 2014, 14.33

8 let

Mobilne zlonamerne programe zanima le denar uporabnikov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Leta 2013 je večina škodljivih skupkov programske kode, ki pot na telefone in tablice najde tako ali drugače, iskala predvsem finančne informacije. Lani več kot 1300 novih bančnih trojancev.

Podjetje za računalniško in informacijsko varnost Kaspersky Lab je z javnostjo nedavno delilo analizo mobilnih groženj v preteklem letu. Velika večina zlonamernih programov, kar 98 odstotkov, je uperjena proti operacijskemu sistemu Android, ki je zaradi odprtokodne zasnove razmeroma lahka tarča. Medij za distribucijo tovrstnih nezaželenih gostov mobilnih naprav med uporabnike je praviloma kar servis Google Play, ki je bil po poročanju družbe Kaspersky Lab od leta 2012 dom za več kot deset milijonov raznovrstnih škodljivih aplikacij. Največ jih izvira iz Rusije, kjer se sicer zgodi največ kibernetskih napadov na mobilne sisteme, kar 40 odstotkov. Na drugem mestu je z osmimi odstotki Indija, na tretjem pa s štirimi Vietnam in Ukrajina. Najvišje uvrščena članica EU je Velika Britanija – s tremi odstotki zaseda peto mesto.

Vodilo je denar Število aplikacij za pametne telefone in tablice, ki so namenjene izključno kraji informacij o bančnih računih, se je lani glede na 2012 povečalo za dvajsetkrat. Najbolj priljubljena metoda izvabljanja podatkov o osebnih financah so bančni trojanci – 1. januarja 2013 je bilo znanih le 64 primerkov, 1. januarja 2014 pa že kar 1321!

Čeprav so bili tudi mobilni trojanci, ki v tekoči račun nič hudega slutečega uporabnika izvrtajo luknjo, do zdaj domena predvsem ruske telekomunikacijske sfere, pri Kaspersky Lab opozarjajo, da že leta 2014 pričakujejo konkretno povečanje aktivnosti na trgih v zahodni in srednji Evropi. Da bi se morebitni zlorabi izognili v širokem loku, je priporočljivo nameščanje aplikacij le z zaupanja vrednih virov (na servisih, kot je Google Play, se držite stran od programov z imeni v cirilici) in redno posodabljanje sistema z nadgradnjami, ki jih priskrbi proizvajalec, ne škodi pa niti uporaba namenske protivirusne zaščite.

Ne spreglejte