Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
30. 5. 2014,
7.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 30. 5. 2014, 7.44

8 let

Najbolj smešne težave, ki jih rešujejo fantje in dekleta v tehnični podpori

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Čeprav delo v centru za pomoč uporabnikom obsega predvsem svetovanje posameznikom, ki imajo težave z napravo ali programom, primeri ubadanja s tehnološkimi analfabeti niso tako zelo redki.

"Pozdravljeni! Zanima me, če je podloga za miško, ki sem jo pravkar kupil pri vas, združljiva z mojim osebnim računalnikom?" Kupec ni opazil, da pravkar kupljena podloga za miško (oziroma kar vse podloge) nima ne kabla in ne priključka, saj je v celoti izdelana iz plastificirane gume in ni električna naprava. Ali plutovinasti podstavek za kozarec morda ni združljiv s pivom?

"Računalnik se že dalj časa neuspešno trudim vklopiti s tipkami na nožni pedalki. Ali je mogoče, da te nisem priklopil v pravo luknjo?" Nožna pedalka s tipkami, ki jo je delavcu v tehnični podpori opisala klicoča stranka, je bila računalniška miška.

"Zakaj ste mi odklopili internet? Res je, da že tri mesece nisem plačal računa, a svoje pravice dobro poznam. Odgovor zahtevam takoj!" Jezni klicatelj ni plačal računa, zato je njegov ponudnik internetnih storitev kljub strankinemu zastraševanju s poznavanjem pravic preprosto odstopil od izvajanja pogodbenih obveznosti.

"Zahtevam, da držalo za skodelice in kozarce na mojem računalniku nemudoma zamenjate. Polomilo se je v vsega dveh mesecih po nakupu." Težko si predstavljamo reakcijo in poznejši odziv člana tehnične podpore, ki je moral tehnološko očitno precej nepodkovani stranki razložiti, da je "držalo za skodelice" pravzaprav optični pogon (bralnik/snemalnik medijev CD in DVD).

"Težavo imam z vnašanjem e-poštnega naslova – na tipkovnici sem našel tipko 'a', kako pa lahko okoli nje naredim zavit krog?" Težave z iskanjem "afne"? Stisnite kombinacijo tipk 'AltGR+V'.

"Kako lahko veste, da je na mojem namizju ikona 'Moj Računalnik' (My Computer)? Ali vohunite za mano?" Sumničav je bil novopečeni uporabnik osebnih računalnikov in operacijskega sistema Microsoft Windows.

"Pravite, da Mozilla Firefox ni antivirusni program. Ni problema, našel sem drugega. Imenuje se Internet Explorer. Ta deluje, kajne?" Prvi je spletni brskalnik. Drugi tudi. Morda bi klicatelj srečo poskusil z Google Chrome ali Opero (ki sta, če tega morda niste vedeli, prav tako internetna brskalnika)?

"Kaj mislite s tem, da bi moral tiskalnik prav lepo delovati pod Okni? Imam ga ob zaslonu na računalniški mizi, ker je to najbolj priročno mesto zanj." Nekoga je treba reč ali dve naučiti o osnovnem izražanju v svetu osebnih računalnikov.

"Ali od mene res pričakujete, da si bom zapomnil tako dolgo uporabniško ime, kot je jackdean62?" Ponudnik internetnih storitev, ki je stranki dodelil lasten e-poštni predal, bi z dolžino in zapletenostjo uporabniškega imena morda res pretiraval le, če pritožujoči se klicatelj ne bi bil Jack Dean, ki se je rodil leta 1962.

"Računalnik je že pred eno uro sporočil, da je 'povezava z internetom vzpostavljena'. Kdaj se bo kaj zgodilo?" Še nekdo, ki ne razume prav dobro, da je internet orodje za komunikacijo s svetom in ne avtonomna entiteta, ki "stvari" počne sama.

"Kolikokrat vam naj še preberem črtno kodo na ohišju mojega računalnika? Še enkrat – tanka črta, tanka črta, dve debeli črti, znova tanka ..." Selektivna kratkovidnost ali le izjemna ignoranca? Klicatelj z računalniško težavo preprosto ni opazil številčne kode, ki je praviloma kakšen milimeter pod črtno.

"Nevede sem kupil ukradenega macintosha, ki ima sicer še šest mesecev garancije, a zraven nisem dobil nobene programske opreme, periferije ali kablov. Mi jih lahko prosim pošljete?" Naivnež, ki je za vbogajme prosil Apple, se je lahko samo obrisal pod nosom in manjkajoče komponente poiskal pri svojem računalniškem "dilerju" – jabolčna megakorporacija do nepredstavljivih dobičkov pač ni prišla s pretirano dobrodelnostjo.

"Ura v Oknih zamuja za petnajst minut. Je možno, da internet zaradi tega deluje počasneje?" Je komentar sploh potreben?

Ne spreglejte