Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
6. 3. 2012,
9.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 6. 3. 2012, 9.55

8 let

Ocenili smo: HP Envy 110 e-All-in-One

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kot namiguje že ime, je zavist tisto, kar bodo občutili ostali gospodinjski aparati, ko jim boste pred nos postavili večnamensko napravo iz HP-jevih logov.

Če boste napravico primarno uporabljali kot tiskalnik, se bo prav udobno namestila med ozke police, saj je kljub siceršnji zajetnosti visoka le dobrih deset centimetrov. Ob vklopu se elegantno dvigne 3,5-palčni zaslon na dotik, ki do vzpostavitve povezave z računalnikom predstavlja intuitiven (in edini) način komunikacije z večnamensko napravo, je pa morda kar preveč občutljiv in neroden za rokovanje, če ima uporabnik (tako kot pisec teh vrstic) hrenovke namesto prstov. Podatki med tiskalnikom in PC-jem stečejo bodisi prek Wi-Fi-ja bodisi prek kabla USB – pri HP-ju močno spodbujajo rabo prvega, saj je Envy 110 navsezadnje zasnovan za uporabo v mreži in tiskanje iz oblaka. Po vzpostavitvi (brez)žične povezave je treba namestiti še gonilnik in programsko opremo (HP Scan in Photo Creations).

Bolj Mercedes kot Lamborghini Ob ukazu za tiskanje Envy 110 iz nedrij izvleče ličen pladenj, na katerem se kopičijo natisnjene strani, a jih zmore naenkrat skladiščiti le 25, kar zna biti moteče pri tiskanju daljših dokumentov (ki pa pravzaprav ne morejo obsegati več kot 80 listov – tolikšna je namreč kapaciteta nosilca papirja).

Inkjet si ob potrditvi tiskanja precej časa vzame za pripravo – ob neki priložnosti smo na štiristranski dokument čakali minuto in dvajset sekund, prvi list pa je na plano priromal šele po 40 sekundah! Proizvajalec sicer navaja hitrost tiskanja do sedem črno-belih in štiri barvne strani na minuto, kar načeloma drži in se opazi ob tiskanju obsežnejših projektov. Kakovost tekstovnih strani je spodobna, tega pa ne moremo trditi za fotografije, če so te natisnjene na običajen papir, saj so tudi ob izbiri najboljših nastavitev tiskanja zrnate, barve pa izprane. Drugače je ob uporabi fotopapirja, ki so ga odobrili HP in drugi proizvajalci tiskalnikov – na tem je izris slik fenomenalen (najbrž pa ni treba omeniti, da takšno udejstvovanje v barvni kartuši napravi vrtinec).

Počne Envy 110 še kaj drugega? Seveda, zna tudi skenirati, fotokopirati in pošiljati fakse. Pod ravno prav težkim aluminijastim pokrovom je spravljen optični čitalnik, ki dokumente prebira v ločljivostih od 100 pa do 1200 dpi pri 24-bitni barvni globini – branje površine v teh skrajnih pogojih traja nekaj minut, posnetki pa so milo rečeno gigantski in neverjetno podrobni.

Envy 110 ponuja podporo standardu eFax, ki omogoča pošiljanje in prejemanje faksov prek interneta, HP pa je vanj implementiral tudi tehnologiji ePrint in AirPrint, s katerima je olajšano tiskanje na daljavo, saj dokumente tiskalniku pošljete prek elektronske pošte (AirPrint je sicer Applov standard, uporabljajo pa ga lahko uporabniki iPadov, iPhonov in iPodov z operacijskimi sistemi iOS 4.2 in novejšimi).

Tiskate lahko tudi neposredno s podatkovnih shramb Memory Stick Duo, SD in multimedijski kartic, vgrajen pa je tudi vtič za ključke USB (sistem ima nenavadno hibo, saj ne prepozna medijev, formatiranih v NTFS, temveč le FAT32 in exFAT).

Kaj bi brez Facebooka? "Zuckerbergova pošast" je lovke stegnila tudi do HP-ja, saj predstavlja eno od približno deseterice aplikacij, s katero si lahko popestrite uporabniško izkušnjo (je tudi najbolj zanimiva, saj so ostale namenjene pretežno ameriškim odjemalcem in povprečnemu slovenskemu potrošniku nekoristne). Envy 110 je namreč mogoče sinhronizirati z vašim FB-profilom, cilj pa je hitro tiskanje fotografij iz osebne zbirke brez sedenja za računalnikom. Hitro boste žal ugotovili, da je zadeva sama sebi namen, saj drugih funkcionalnosti, kot že omenjene, nima, omogočeno je tiskanje le pri privzeti ločljivosti 640 x 480 pik, slike pa zaradi Facebookove kompresije obenem niso podrobne.

Pograjali bi še uporabniški vmesnik, ki je sicer ličen, a na rovaš pretirano občutljivega zaslona na dotik živce parajoč, saj je navigacija po nastavitvah mogoča le z veliko mero potrpljenja, hkrati pa je tudi za najosnovnejše operacije potrebnega preveč potrjevanja ukazov. Mejduš, medtem ko se prebijam skozi menije, bi si lahko mačko že narisal!

(Ob)sodba Za domačo pisarno in šolski kabinet je HP Envy 110 zelo ustrezen kandidat, če si ga seveda lahko privoščite, saj je cenjen na zajetnih 250 evrov. Priporočili bi ga tudi vsem, ki cenijo brezžičnost, povezovanje na daljavo in veliko skenirajo, saj v teh segmentih briljira, ne pa tudi tistim, ki zahtevajo hitro tiskanje, saj je naprava med počasnejšimi v svojem cenovnem razredu, v hrbet pa gleda tudi precej cenejšim modelom, pa čeprav je kakovost tiskanja več kot solidna.

Ocena: 8

Karakteristike: Mere: 427 x 336,5 x 102 mm Teža: 7,25 kg Delovni spomin: 512 MB Podprte velikosti papirja: A4 (210 x 297 mm); A5 (148 x 210 mm); A6 (105 x 148 mm); B5 (176 x 250 mm); C6 (114 x 162 mm); DL (110 x 220 mm); 300 x 100 mm; 130 x 180 mm; 100 x 150 mm Kapaciteta podajalnika papirja: 80 listov Hitrost izpisa črno-belo: 7 str/min Hitrost izpisa barvno: 4 str/min Hitrost izrisa fotografij: do 26 sekund Najvišja ločljivost tiskanja: 4800 x 1200 dpi Podprti mediji: SD in Multimedia Card, Memory Stick Duo, USB Optični čitalec: Do 1200 dpi Fotokopiranje: do 600 dpi Poraba energije: 23W

Ne spreglejte