Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
16. 2. 2012,
14.42

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ocenili smo Vtisi Vtisi

Četrtek, 16. 2. 2012, 14.42

3 mesece

Ocenili smo: Kingdoms of Amalur: Reckoning

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Gmajna si še ni dodobra opomogla od igranja Skyrima, pa na vrata že trka akcijska frpjka Reckoning, prvenec razvijalca 38 Studios.

Eden glavnih atributov vsakega igranja vlog je pripoved, zato so 38 Studios rekrutirali priznanega ameriškega pisca fantazijskih fabul R. A. Salvatoreja, ki si je malo izposodil od Gospodarja prstanov, malo od lastnih romanov in ustvaril privlačno deželico Amalur, v svetu katere je usoda posameznikov alfa in omega, pretresa pa jo vojna s frakcijo Tuath, ki jim načeluje sauronski negativec Gadflow. Na sceno v prelomnem trenutko stopi od mrtvih vstali igralčev junak, edini v vesolju, ki ga usoda ne "šmirgla", in začne z masakrom.

Ko God of War … Bojevanje je največji adut KoAR, saj stavi na intuitivnost z veliko mero globine. Prvinsko gre sicer le za udrihanje po tipkah, kar ume početi vsakdo, a z velikim poudarkom na tajmingu in pristopu. Boš na trola navalil kot mutec na telefon in ga s kladivom kresnil po tintari , se mu hinavsko približal s hrbta in ga z bodalom požgečkal po rebrih oziroma ga z lokom "šicnil" z daljave?

Udarce je mogoče povezovati v kombinacije, ki z vlaganjem izkušenjskih točk v ustrezno panogo postajajo čedalje bolj spektakularne in uničujoče, junaček hlaček pa glede na silovitost poboja sočasno polni merilnik usode, ki deluje podobno kot turbo v dirkaških igrah, saj se ob napolnjenosti prelevimo v terminatorsko "mašino ", ki v počasnem posnetku zakolje vse pred sabo, vključno z najtrdovratnejšimi šefovskimi nakazami. Boj od blizu nadalje dopolnjuje odlično implementirano pariranje s ščitom, ki je velikokrat ključ do zmage, predvsem v bitkah v več nasprotniki, in preval naprej, s katerim izmikanje udarcem dobi novo dimenzijo.

Če vam ne dišita mesarjenje in tiholazniški pristop, vam preostane še magija, ki se deli na zažigalno in električno, obema vejama pa so skupne res epske animacije metanja urokov. Dobro je vedeti, da z začetnim vlaganjem točk v določeno skupino znanj (te so tri: Finesse za zmikavte, Might za bojevnike in Sorcery za coprnike) ne zacementirate nadaljnjega poteka igranja, saj lahko vloženo za relativno majhno vsoto igrinih apoenov razveljavite in ustvarite popolnoma drugače usmerjen lik.

… sreča Gothic Pisano kraljestvo Amalur od vsebine poka po šivih, saj je lokacij, ki jih lahko obiščete, ogromno. Biomska raznolikost izdaja, da je bil KoAR prvotno zasnovan kot MMORPG, a se ustvarjalcem zaradi notranjih sporov ni izšlo, je pa velikanski svet toliko prikladnejši za res epsko enoigralsko izkušnjo. Izreden grafični pogon, ki sicer nekoliko odpove pri renderiranju likov, saj so teksture na njih grobe in nepodrobne, zvito zabriše nevidne meje, ki so v svetu prisotne, najbolj pa mu ležijo gozdne pokrajine, ki so videti fenomenalno.

Ko iz zatohle uvodne temnice zakorakate na plano, lahko začnete z "vandranjem" do najbolj odmaknjenih kotičkov zemljevida, a tamkajšnji zakladi bodo zavoljo svojih stražarjev, ki so na začetku daleč premočni, ostali nedotaknjeni, kar je dobra motivacija za poznejše vračanje na iste lokacije, pa četudi nimajo prav nič opraviti z glavnim kvestom.

Prebivalci kraljevine so vsi po vrsti zelo priljudni – mnogo NPC-jev poda komentar na aktualno dogajanje v regiji in igralcu pojasni zgodovino vojne med dobrim in zlim, dosti pa jih potarna in prosi za uslugo. Te zvečine potekajo po vzorcu ubij in prinesi, se pa vmes znajdejo tudi detektivski primeri. Dialogi so v celoti govorjeni in glasovno igranje je na nivoju, moti le, da igralčev lik med celo igro ne črhne niti besede, temveč le bebavo kima.

Od mrtvih vstal in triumfiral Razvijalci trdijo, da izkušnja traja kakšnih 25 ur, kar je seveda res, če se osredotočite le na osrednjo nalogo z občasnih skokom po izkušnje v kakšno temnico. Igralni čas pa se ume brž početveriti, če si daste duška z obilico stranskih opravil, ki jih je v vsakem okrožju trilijon, se preizkusite v kovanju lastne opreme in alkimističnem mešanju zvarkov oziroma se preprosto potepate po okolici, občudujoč visoka drevesa in žuboreče potočke.

Nekaj motečih faktorjev vendar obstaja: zgodba je preveč predvidljiva, klišejska in ne pritegne, spopadi z večjim številom nasprotnikov so kaotični in se pogosto izrodijo v brezglavo klikanje, animacija in videz likov pa nista na ravni. A glede na to, da je Kingdoms of Amalur: Reckoning sploh prvi projekt skupine 38 Studios (ki so pred leti sicer "pohopsali" relativno uspešne Big Huge Games), jim je v veliki meri uspelo zadovoljiti pričakovanja klientele. Ljubitelji domišljijskih vlog smo namreč krvavo potrebovali igro, ki nam bo olajšala čakanje na Risen 2 in Diablo 3, a bomo prihajajoča blockbusterja zaradi KoAR morda kar malce odrinili na stranski tir.

Igrala: PC, xbox 360, playstation 3 Zvrst: Akcijsko igranje domišljijskih vlog Razvijalec: 38 Studios Založnik: Electronic Arts

Ocena: 88 Lestvica ocen 1-10 - Se ne dotaknem, tudi če mi igro iz same ljubezni podari punca/žena/mama. 11-20 - Vzamem, če mi igro kdo podari, in plošček uporabim kot podstavek za pivo. 21-30 - Igram, ker sem mazohist. 31-40 - Bi igral, če bi mi tatovi odnesli vse drugo. 41-50 - Igre bi se lotil samo v službenem času. 51-60 - Igra ima nekaj dobrih elementov, ki pa ne odtehtajo slabih strani. 61-70 - Kot privrženec dotične zvrsti bom v igri užival. 71-80 - Zelo solidna igra, do odličnosti ji ne manjka veliko. 81-90 - Odlična igra z elementi klasike. 91-100 - Kupim kar dva izvoda; enega za igranje, drugega za občudovanje v vitrini.

Ne spreglejte