Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 2. 2012,
8.16

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Vtisi Vtisi

Torek, 14. 2. 2012, 8.16

3 mesece, 2 tedna

Ocenili smo: Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus je dostojen naslednik prve Samsungove tablice, ki je luč sveta ugledala pred slabima dvema letoma, v množici večjih in manjših bratov pa se izgubi v "zlati" sredini.

Najnovejša Samsungova tablica se je s sedempalčnim (17,8 cm) zaslonom znašla med skoraj prevelikim mobilnikom Galaxy Note in večjimi sorodnicami. Slednje se ponašajo z velikostmi, ki segajo od napovedane 7,7-palčne, že obstoječe 8,9-palčne in najmočnejše iPadove konkurentke, ki se ponaša z 10,1 palca.

Kompaktnost in lahkotnost Prvi vtis o tablici je, da zna biti zaradi kompaktnosti in relativne lahkotnosti precej bolj uporabna kot tiste večjih dimenzij in jo boste lahko s seboj vzeli tudi takrat, ko s seboj ne boste želeli tovoriti nahrbtnika. 350 gramov bo obtežilo damske torbice, širina enega centimetra pa ne bo botrovala odločanju, katero nepotrebno stvar bo treba pustiti doma. Močnejši spol pa, kljub temu da tablica omogoča tudi mobilno telefonijo, pozitivno sedmico še vedno ne bo tlačil v hlačne žepe.

Resolucija zaslona ostaja ne povsem zadovoljivih 1024 x 600 pik, medtem ko je že sam Galaxy Note dosegel polno resolucijo s 1280 x 720 točkami. Pri tem segmentu torej spremembe v slogu jabolko ne pade daleč od prvotne tablice ni, bi si jo pa želeli. Zaslon je kljub temu zadovoljiv, svetilnost bo za marsikoga treba povečati, barve so prav take, kot morajo biti, ne moremo pa reči, da zaslon navdušuje tako zelo kot tisti z novo Samsungovo tehnologijo super AMOLED plus.

Kako se obnese kot fotoaparat?

Srce, ki je odgovorno za poganjanje zabavnih aplikacij, bije dvakrat z 1,2 GHz, pri tekočem delovanju pa mu pomaga še 1 GB sistemskega pomnilnika. Precejšno okrepitev predstavlja tudi operacijski sistem Android 3,2 Honeycomb, ki smo ga dobro spoznali na drugih tabličnih računalnikih. Da ne bomo varčevali pri fotografijah, videih in programju, pa poskrbi 16 GB vgrajenega spomina, ki ga lahko razširimo s kartico SD.

Odlična, a mobilnik to pač ni Režo za kartico SD najdemo na levi strani tablice, družbo pa ji dela tudi reža za kartico SIM, ki vam bo omogočila vse prednosti običajnega mobilnika ter brskanje po medmrežju tam, kjer ni dosegljive brezžične povezave. Vse lepo in prav, a resnici na ljubo bi s tiščanjem tako velikega "cegla" k ušesu zaradi sramu dobili kvečjemu rdečico na licih. Težave ne rešijo niti priložene slušalke, katerih priključek je na vrhu naprave, bi jo pa nedvomno take s povezavo bluetooth.

Na desni strani najdemo še gumbe za vklop in zaklep zaslona ter tiste za nastavitev glasnosti zvočnikov, ki so kakovostni in se nahajajo na spodnji strani tablice, skupaj s Samsungovim priključkom USB 2.0 za napajalni in hkratni podatkovni kabel. Sprednjo in zadnjo stran krasita še kameri s 3.0 oziroma 2.0 milijona točk in lahko povemo, da zadnja resnično navduši s kakovostjo videoposnetkov (720p) ter fotografij, katerih kakovost dvigneta avtomatični fokus in LED-bliskavica.

Kako se obnese kot kamera?

Honeycomb na tablici deluje z le občasnim rahlim upočasnjevanjem, sicer pa se aplikacije odzivajo zelo dobro in hitro, je pa morda včasih bolje pri brskanju izklopiti vmesnik Flash, ki zna povzročiti upehanje na spletu. Zelo zadovoljni smo bili tudi s Samsungovimi razširitvami TouchWiz, posebna puščica na dnu ekrana pa vam bo v kateremkoli trenutku na ekran priklicala upravitelj aplikacij, svetovno uro, beležke ter glasbeni predvajalnik.

Za brezskrbno tehnološko uživanje bo poskrbela odlična baterija, ki bo ob običajni uporabi zadostovala za skoraj dvodnevno igranje, ob intenzivnejšem raziskovanju pa se bo delovanje ustavilo na dobrih osmih urah, kar je vseeno manj, kot naj bi bil čas delovanja drugega iPada.

Preizkušen za zadovoljstvo Majhna tablica (in nikakor ne ogromen mobilnik) je še ena od okrepitev Samsungove četice, ki je z različnimi velikostmi tablic preplavil trg. Velik skok za človeštvo od prve tablice naprej niti ni bil pričakovan in tako so Korejci raje naredili manjši korak v prihodnost ter se držali dejstva, da s preizkušenim pristopom ne morejo zgrešiti. Galaxy Tab 7.0 Plus tako ne bo tekmoval z največjimi in ne predstavlja presežka v nobenem segmentu, bo pa več kot zadovoljil vse "običajne" uporabnike in navdušence nad tehnološkimi igračami, ki bodo nedvomno zadovoljni tudi z njegovimi manjšimi merami.

Končna ocena: 8

Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 – Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Karakteristike

Dimenzije in teža: 193,65 x 122,37 x 9,96 mm, 345 gramov Procesor: 1,2 GHz dual-core procesor Delovni pomnilnik: 1 GB Shranjevanje podatkov: 16 GB notranjega pomnilnika + reža za SD-kartico Operacijski sistem: Android 3.2 Honeycomb Povezljivost: HSPA +21 900/1900/2100, EDGE/GPRS 850/900/1800/1900, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Wi-Fi 802.11n, Wi-Fi Direct, Bluetooth v3.0, USB 2.0 Zaslon: 7-palčni kapacitiven na dotik z ločljivostjo 1024 x 600 Slika: Full HD video playback (1080p) @ 30fps, Video codec: MPEG4, H.263, H.264, WMV, DivX Zvok: 3.5 mm stereo headset jack, vgrajeni zvočniki, mikrofon, MP3, OGG, AAC, WMA, WAV, FLAC Fotoaparat in kamera: Zadaj: 3 MP, LED-bliskavica, samodejno ostrenje, 720 p video; Spredaj: 2 MP Baterija: Li-ion 4000 mAh Senzorji: Giroskop, merilnik pospeška, ambient light senzor, digitalni kompas, proximity

Ne spreglejte