Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
9. 2. 2012,
8.08

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 9. 2. 2012, 8.08

8 let, 1 mesec

Ocenili smo: Sony Ericsson Xperia Play

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po dolgih letih odrekanja sta Sony in njegov mobilniški oddelek Sony Ericsson le uslišala igričarje in na trg poslala skupek mobilnega telefona Xperia in ročne igralne konzole PSP.

Xperia Play je naprava za osebe z velikimi žepi in močnimi pasovi, saj gre na rovaš njegove hibridne zasnove za enega največjih (119 x 62 x 16 milimetrov) in najtežjih (175 gramov) mobilnih telefonov sploh. Sprednja ploskev spomni na nekdanjega paradnega konja Xperio X10, mobilnika pa si delita tudi enak štiripalčni TFT-zaslon z ločljivostjo 480 x 854 pik.

Android, prijatelj moj Pod pokrovko, ki skriva telefončkaste pritikline, je Play bolj ali manj enak novodobnim Xperiam srednjega cenovnega razreda. Procesor 1 GHz Qualcomm Snapdragon dopolnjujeta 512 MB delovnega pomnilnika in grafični čip Adreno 205, prostora za shranjevanje podatkov pa je kar nekako skopih 400 MB.

Mašinerija, ki poganja operacijskih sistem Android 2.3 Gingerbread, sicer zadostuje za vsakdanja opravila, a se ob zajetnejših spletnih straneh in dokumentih pošteno utrudi in s hitrostjo ne impresionira kot leto prej. Sony Ericsson bo moral, če želi ostati v koraku s tekmeci, počasi začeti razmišljati o prevetritvi drobovja svojih mobilniških rešitev.

Navdušila nas je sicer varčnost, saj smo z enim polnjenjem baterije postrelili nekaj sto tisoč teroristov v igri Battlefield: BC2 in najmanj stokrat pritisnili na sprožilec kamere, pa se rdeča lučka, ki naznanja željo po elektriki, še vedno ni prižgala. No, glede na to, da je Play videti kot tank, vgradnja zmogljivega akumulatorja najbrž ni bila problem.

Game on! Za zdaj bodi dovolj o razmeroma dolgočasnih lastnostih telefonske polovice Xperie Play, saj je druga plat neprimerno zanimivejša. Zaslon ob rahlem potisku namreč zdrsne navzgor in razkrije PSP-jevsko sredico, v kateri je prostor našel nabor playstationovih gumbov. Od leve proti desni si tako sledijo dober digitalni križec, drsni ploščici, ki poskušata nadomestiti sixaxisovi analogni paličici (gobici za znalce) in standardni križec, krožec, trikotnik in kvadrat, pod katerimi sta še tipki ''select'' in ''start''. Pod palcema boste začutili tudi gumba L1 in R1.

Odpiranje Xperie Play na zgoraj omenjeni način požene vmesnik za izbiranje iger. Prednaloženih je pol ducata brezplačnih iger (Bruce Lee, NFS Shift HD, Fifa 10, Sims 3, Battlefield BC2 in Dead Space), a morate njihovo namestitev dopolniti s prenosom kar zajetne količine datotek z uradnih strežnikov, zato predlagamo dostop do hitrega brezžičnega omrežja.

Xperia Play se ponaša s certifikatom ''playstation certified'', kar pomeni, da lahko prek servisa Playstation Suite dostopamo do nekaj ekskluzivnih naslovov, ki jih lahko igramo le na napravah s to oznako (poleg Xperie Play še PS Vita in Sonyjevi tablici). Mednje za zdaj spadajo predelani naslovi za PS1 in PSP, kmalu pa se lahko nadejamo tudi novih vsebin.

Večino iger lahko poiščete na Android Marketu oziroma si jih pretočite s strežnikov nekaterih založnikov, kot so Sony, Gameloft in Electronic Arts. Najpopularnejše stanejo okoli pet evrov, jih je pa dobršen del mogoče pred nakupom preizkusiti oziroma so celo brezplačne.

Frustracija se kajpak pojavi, ko določene aplikacije namenskih igralnih tipk ne prepoznajo oziroma se razumejo le z digitalnim križcem, ne pa tudi štirimi gumbi na desni. To velja predvsem za igre z Marketa, ki niso združljive z Xperio Play. Konstruktivne rešitve za to za zdaj še ni, zato se bodisi osredotočite na vnos ukazov prek tipk ali zaslona bodisi bolide v igri NFS Shift HD "šofirajte" s kombinacijo obojega in poskušajte ohraniti mirno kri.

Kako se obnese kot fotoaparat?

Brez kamere pač ne gre. Xperia Play ima kar dve – primarna zadnja premore 5 MP, samodejno ostrenje slike in LED-bliskavico, sprednja pa zna slikati v najvišji ločljivosti 960 x 640 pik. Slike (fotoaparata na zadnji strani, se razume) niso presežek, saj so barve sprane in manjkajo podrobnosti, v notranjih prostorih pa se kljub mirni roki nismo mogli znebiti nekoliko zabrisanih posnetkov.

Snemanje videa ne ponuja nikakršnih naprednih možnosti ali nezemeljskih ločljivosti, saj je ta omejena na 480p (840 x 480pik), a je zvok čist in slika tekoča, čeprav ne preveč podrobna. Poglejte si spodnji videoposnetek.

Kako se obnese kot kamera?

Soliden telefon, solidna igralna konzola Xperia Play v tujini stane ugodnih 300 evrov, pri nas je za zdaj še ni mogoče dobiti. Ne dvomimo, da si jo bodo omislili nekateri igričarski zanesenjaki in pomnilnik najbrž zasmetili z emulatorji starejših igralnih konzol, saj res dobrih iger za Play primanjkuje. Je pa res, da živimo v svetu ultratankih in neprimerno zmogljivejših mobilnih telefonov, ki znajo poganjati tudi igre, zato bi bilo utopično pričakovati, da bo opisani gigantski konglomerat našel pot v žepe večjega števila potrošnikov.

Splošna ocena: 7

Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 - Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Karakteristike

Dimenzije in teža: 119 x 62 x 16 mm, 175 gramov Procesor: 1 GHz Qualcomm Snapdragon II Delovni pomnilnik: 512 MB Grafični procesor: Adreno 205 Shranjevanje podatkov: 400 MB notranjega pomnilnika + 8 GB SD-kartica Operacijski sistem: Android 2.3.4 Povezljivost: Wi-Fi 802.11 b/g/n, HSDPA, HSUPA, DLNA, GPRS, EDGE, Bluetooth v2.1 Fotoaparat in kamera: 5 MP, LED-bliskavica, samodejno ostrenje, 480 p video Baterija: Li-ion 1500 mAh

Ne spreglejte