Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
11. 1. 2013,
16.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 11. 1. 2013, 16.17

8 let

Pametne vilice opozarjajo na nezdravo prehranjevanje

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
HAPIfork spremlja trajanje in hitrost vnosa hrane ter v povezavi s programsko opremo spremlja in analizira prehranjevalne navade.

Kdor jé hitro, največkrat pojé preveč – telo sporoči občutek sitosti z določenim zamikom, zato hitri jedci medtem zaužijejo več hrane, kot bi jo morali, kažejo nekatere raziskave. Zdravniki in nutricionisti zato svetujejo počasnejše uživanje v hrani in del teh prizadevanj so bile tudi vilice HAPIfork. Prvotno namenjene za klinično rabo zdaj iščejo navdušence tudi v maloprodaji, zato so se z njimi predstavili na sejmu zabavne elektronike CES 2013 v Las Vegasu.

Takojšnje svetlobno opozorilo Pametne vilice HAPIfork spremljajo, kako hitro in koliko dolgo uporabnik jé. V svojem ročajčku imajo HAPIfork zato vgrajeno elektroniko, ki jo poganja litij-polimerska baterija, med drugim tudi opozorilno lučko, ki bo začela besno utripati, če HAPIfork presodi, da uporabnik prehitro vnaša hrano. Delovanje temelji na rešitvah, ki so do zdaj zaščitene s štirimi patenti, ob vsej elektroniki pa so odporne na vodo in jih je mogoče čistiti v pomivalnem stroju. Tehtajo 65 gramov, kar ni bistveno več od običajnih vilic.

Za tiste, ki radi pojejo kaj na žlico, zlasti tiste, ki ob tem radi pretirajo, ponuja HAPIfork nastavek, ki pripomoček prelevi v pametno žlico, tako da nimajo več opravičila, da zanje ni elektronskega angela varuha.

Statistike, poročila, sporočila … HAPIfork ne skrbi samo za sprotna opozorila, temveč podatke zbira in posreduje prek svoje povezave USB v mobilno in spletno aplikacijo, ki s poročili in diagrami ustvarja širšo sliko o prehranjevalnih navadah uporabnika. Programje HAPILABS Suite ima celo možnost interakcije z družbenimi omrežji, s čimer tisti, ki nadzorujejo svojo prehrano, lahko svoje (ne)uspehe delijo z drugimi tudi prek omrežne igrice.

Najpomembnejša je vendarle samodisciplina Menja obiskovalcev sejma CES 2013 so deljena: medtem ko eni pozdravljajo še en pripomoček za obvladovanje prehrane in (čezmerne) telesne teže, drugi menijo, da ima HAPIfork lahko celo nasprotne učinke – tisti, ki se na pripomoček preveč zanašajo, bodo po njihovem mnenju imeli še manj prepotrebnega samonadzora in se morda odpravili pred krožnik še pogosteje kot sicer.

HAPIfork je ustvaril Francoz Proizvajalec že zbira spletna prednaročila za dobave, ki bi se v ZDA in domovini ustvarjalca teh elektronskih vilic, Franciji, predvidoma začele v spomladanskih mesecih. Na voljo bodo v petih barvah: modri, zeleni, rumeni, rožnati in črni. Priporočena cena brez dostave in prometnega davka za različico s povezavo USB: 99 ameriških dolarjev oziroma slabih 75 evrov.

Prihaja tudi različica s stalno povezavo Za stalno povezavo med vilicami in računalnikom ali mobilno napravo bo treba počakati na različico s povezljivostjo Bluetooth, ki bo v omenjenih dveh državah na voljo predvidoma v poletnih mesecih. Cene izdelka še niso napovedali, prav tako ne, v katerih državah naj bi najprej, predvidoma v začetku prihodnjega leta, širili svojo prodajno mrežo.

Ne spreglejte