Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
20. 11. 2014,
16.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Matic Tomšič

Četrtek, 20. 11. 2014, 16.57

8 let

Playstation in Xbox trepetata pred "parnim strojem"

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Bližje kot je marec in z njim konvencija razvijalcev iger GDC 2015, bolj se Sonyju in Microsoftu tresejo hlače. Valve bo takrat namreč razkazoval igralno konzolo, ki bo Steam preselila v dnevno sobo.

Steam Machine oziroma Steam Box, igralna konzola, na kateri bo tekla Valvova platforma za nakupovanje in poganjanje iger Steam (oziroma na Linuxu zasnovan operacijski sistem SteamOS), je bila eno od največjih presenečenj januarskega sejma zabavne elektronike CES 2014. Igralna postaja, ki jo bo pod okriljem podjetja Valve z različnimi specifikacijami, dimenzijami in cenami izdelovalo več kot ducat proizvajalcev, med njimi tudi Alienware in Gigabyte, velja za eno od največjih groženj novodobnim konzolam Playstation 4, Xbox One in Nintendo Wii U. Trenutni kralji dnevnosobnega fotelja imajo namreč dve veliki pomanjkljivosti – njihove strojne opreme ni mogoče nadgraditi, igre zanje pa so zelo drage. Konzole Steam Machine bodo po drugi strani popolnoma modularne, kar pomeni, da bo uporabnik komponente po potrebi lahko zamenjal z bolj zmogljivimi, cene iger na Steamu pa so praviloma zelo razumne. Platforma pogosto organizira tudi razprodaje, na katerih je vrhunske naslove mogoče dobiti za drobiž.

Fronta med kavčem in TV-zaslonom se odpira prihodnje leto Portal N4g piše, da bo Valve izid svojih parnih strojev, ki bodo opremljeni tudi z edinstvenim igralnim ploščkom, dokončno napovedal na mednarodnem druženju razvijalcev iger Games Developers Conference 2015 (GDC 2015), ki bo med 2. in 6. marcem prihodnje leto v San Franciscu.

Strokovnjaki iz industrije iger se sicer strinjajo, da je Steam Machine ena od prvih konzol, ki lahko resneje spremeni razmerje moči na trgu, ki ga že dolga leta obvladujejo Sony, Microsoft in Nintendo. Igralci, ki so tudi potrošniki, se bodo namreč raje odločili za dražjo igralno postajo (Playstation 4 ali Xbox One staneta 400 oziroma 500 evrov, medtem ko se bodo cene naprav Steam Machine pri teh zneskih šele začele), če bo to pomenilo, da bodo igre pozneje bistveno cenejše, programska oprema pa bolj prilagodljiva.

Ne spreglejte