Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
19. 11. 2017,
4.15

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,43

12

Natisni članek

digizgodbe chemtrails nedeljska znanost znanost

Nedelja, 19. 11. 2017, 4.15

6 let, 5 mesecev

Rosalind Peterson: ženska, ki je razkrila globalno zaroto?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,43

12

Po objavi prispevka o teoriji o kemičnih sledeh, ki pravi, da svetovna elita z zlobnimi nameni po ljudeh z letali namenoma škropi strupe, smo prejeli nekaj odzivov bralcev, ki so nas opozorili na žensko z imenom Rosalind Peterson. Leta 2007 naj bi na seji Združenih narodov kot strokovnjakinja za to področje jasno in glasno povedala, da se takšno zapraševanje res dogaja.

Zgornji videoposnetek z naslovom "Dokaz, da so chemtrailsi 100% resnični, ogled obvezen" ima na spletni strani YouTube že skoraj dva milijona ogledov. Gre za govor Američanke Rosalind Peterson na sedežu ZN, ki ga mnogo spletnih strani in profilov na Facebooku navaja kot enega glavnih argumentov v podporo teoriji o kemičnih sledeh.

Teorija pravi, da potniška in vojaška letala med letom za sabo ne puščajo le sledi izgorevanja pogonskega goriva, temveč tudi namenoma škropijo druge nevarne snovi. Cilji takšnega početja naj bi bili zmanjševanje človeške populacije, preizkušanje bioloških orožij, spreminjanje vremena, zastrupljanje zemlje, da bodo v njej lahko vzklila le gensko spremenjena semena. 

Znanstveni konsenz je, da teorija o globalni zaroti proti ljudem z uporabo kemičnega zapraševanja z letali preprosto ne izpolnjuje dovolj pogojev, da bi jo bilo mogoče jemati resno. Kliknite na fotografijo za članek o znanstveni raziskavi na temo tako imenovanih chemtrailov, ki je bila izvedena lani. | Foto: Reuters Znanstveni konsenz je, da teorija o globalni zaroti proti ljudem z uporabo kemičnega zapraševanja z letali preprosto ne izpolnjuje dovolj pogojev, da bi jo bilo mogoče jemati resno. Kliknite na fotografijo za članek o znanstveni raziskavi na temo tako imenovanih chemtrailov, ki je bila izvedena lani. Foto: Reuters

Kakšno vlogo ima pri tem Rosalind Peterson? 

Kot predsednica Koalicije za zaščito agrikulture je nagovorila organizacijo Združenih narodov in predstavila stoodstotno zanesljive dokaze, da se takšno zapraševanje dogaja, je zapisano v članku, ki nam ga je poslal bralec.

Na omembo Rosalind Peterson smo sicer naleteli že večkrat, saj se njeno ime na spletnih straneh v podporo teoriji o kemičnih sledeh pojavlja že od leta 2010, ko se je videoposnetek njenega govora prvič znašel na spletu.  | Foto: Google Na omembo Rosalind Peterson smo sicer naleteli že večkrat, saj se njeno ime na spletnih straneh v podporo teoriji o kemičnih sledeh pojavlja že od leta 2010, ko se je videoposnetek njenega govora prvič znašel na spletu. Foto: Google

Različic zgoraj navedenega članka z različnimi datumi in v različnih jezikih je na spletu ogromno, navedbe v njih pa v veliki večini primerov vzete iz konteksta oziroma celo povsem napačne.  

Kaj je treba vedeti pred ogledom videoposnetka govora Rosalind Peterson

Rosalind Peterson je leta 2007 res obiskala organizacijo Združenih narodov in tam imela govor, a ne med uradno sejo, temveč med konferenco o podnebnih spremembah, ki je potekala pod okriljem ZN in na kateri je bila Petersonova ena od 1.700 udeležencev.

To je navedeno tudi na spletni strani Koalicije za zaščito agrikulture. Pomembno je poudariti, da je "Koalicija za zaščito agrikulture" pravzaprav ime osebne spletne strani Rosalind Peterson, ki je hkrati tudi ustanovna in edina članica koalicije. 

Kot je mogoče slišati v videoposnetku, Petersonova črte, ki jih na nebu puščajo letala, naslavlja izključno z besedo "contrails" (okrajša za kondenzacijske sledi) in niti enkrat "chemtrails".

Koalicija za zaščito agrikulture ima profil na Facebooku. Ali ga upravlja Rosalind Peterson, ni znano, je pa tam med drugim objavljenih nekaj fotografij letalskih sledi, ki so poimenovane "contrails", in ne "chemtrails".  | Foto: Facebook Koalicija za zaščito agrikulture ima profil na Facebooku. Ali ga upravlja Rosalind Peterson, ni znano, je pa tam med drugim objavljenih nekaj fotografij letalskih sledi, ki so poimenovane "contrails", in ne "chemtrails".  Foto: Facebook

Srž govora Petersonove je bila sicer predvsem zaskrbljenost zaradi vpliva onesnaženja, ki je posledica masovnega letalskega prometa, na rodovitnost zemlje in kakovost kmetijskih pridelkov v ZDA. 

Ključna beseda je bila geoinženiring

A zakaj je videoposnetek potem dobil toliko pozornosti? Ker je Petersonova del govora namenila geoinženiringu

Geoinženiring (ali tudi podnebni inženiring) je resnična veja znanosti, ki se ukvarja z iskanjem tehnoloških rešitev za zajezitev podnebnih sprememb, med predlaganimi metodami pa je tudi vnos kemikalij v atmosfero. | Foto: Reuters Geoinženiring (ali tudi podnebni inženiring) je resnična veja znanosti, ki se ukvarja z iskanjem tehnoloških rešitev za zajezitev podnebnih sprememb, med predlaganimi metodami pa je tudi vnos kemikalij v atmosfero. Foto: Reuters

Petersonova je o morebitnih škodljivih posledicah geoinženiringa, ki bi lahko prizadele zemljo, zrak in pitno vodo, sicer govorila v prihodnjiku:

"Če ne naslovimo težav, ki jih ustvarjamo zdaj, in si namesto tega raje rečemo, da bo globalno segrevanje in podnebne spremembe rešil geoinženiring, bomo nekoč plavali v juhi kemikalij, ki bodo škodile našemu zdravju," je napovedala.  

Strokovnjakinja za kmetijstvo, ne za podnebje in letala

Rosalind Peterson je danes v pokoju, delala pa je na področju kmetijstva. Njen poklic je bilo ocenjevanje škode na kmetijskih površinah, ki je nastala zaradi onesnaženja ali vremenskih dejavnikov.  | Foto: YouTube Rosalind Peterson je danes v pokoju, delala pa je na področju kmetijstva. Njen poklic je bilo ocenjevanje škode na kmetijskih površinah, ki je nastala zaradi onesnaženja ali vremenskih dejavnikov.  Foto: YouTube

Leta 2012 je Petersonova v radijski oddaji Američanke Roxy Lopez sicer tudi dejala, da v desetih letih neodvisnih raziskav ni našla nobenega dokaza, da letala na nebu za sabo vlečejo še kaj drugega kot samo izpuste pogonskega goriva.

Kot edino izjemo je omenila vojaško letalstvo, ki med preizkusi opreme izpušča motilce projektilov in radarjev, njihova glavna sestavina pa so majhni delci aluminija, stekla ali plastike.  | Foto: Reuters Kot edino izjemo je omenila vojaško letalstvo, ki med preizkusi opreme izpušča motilce projektilov in radarjev, njihova glavna sestavina pa so majhni delci aluminija, stekla ali plastike.  Foto: Reuters

Ne spreglejte