Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
31. 1. 2012,
15.18

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Vtisi Vtisi

Torek, 31. 1. 2012, 15.18

3 mesece

Samsung Galaxy Nexus

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Plod sodelovanja med Samsungom in Googlom ne more biti nič drugega kot presežek, ki se uvršča v sam vrh ponudbe pametnih telefonov.

Težko pričakovani Samsung Galaxy Nexus je trgu premierno predstavil četrto generacijo operacijskega sistema Android (Ice Cream Sandwich), ki je v veliki meri zadovoljila pričakovanja po konkretni nadgradnji, a več o tem pozneje. Predstavlja tudi poskus odvzema žezla Applovemu prvaku iPhonu 4S, ki si na področju najpametnejših telefonov trenutno prisvaja največji delež odjemalcev.

Prvi vtis: Fantastično! Galaxy Nexus je že na slikah videti odlično, ko ga vzameš v roko, pa se ti kar milo stori, saj gre za enega najlepših telefonov ta hip. Je tudi eden največjih, s 135,5 milimetra dolžine in težo 135 gramov predstavlja vmesno stopnjo med Galaxyjem S2 in poltablico note. Laik bo hitro opazil, da je sprednja ploskev en sam velik zaslon – vendarle so pri Samsungu opustili fizični gumb za vrnitev na prvo stran, kar odobravamo. Isti zaslon je obenem eden največjih adutov telefona – gre za 4,65-palčni prikazovalnik Super AMOLED HD, ki kljub svoji velikosti kaže sliko ločljivosti 720 x 1280 slikovnih pik. Svetilnost je nastavljiva, priporočamo pa drugo stopnjo od štirih, saj zadnji dve kljub superiorni sliki pošteno zabrazgotinita baterijo.

Po krajši navigaciji po ohišju telefona boste odkrili še preostale bolj ali manj standardne pritikline: 3,5-milimetrski priključek za slušalke, izhod micro USB (ki je ob uporabi ustreznega adapterja zmožen tudi polne funkcionalnosti HDMI-priključka), kamero 1,3 MP na sprednji in kamero 5 MP na zadnji strani ter gumb za vklop, zaman pa boste, tudi pod pokrovom baterije, iskali režo za razširitev spomina s kartico SD, saj Galaxy Nexus ob 16 oziroma 32 gigabajtih notranjega pomnilnika te možnosti ne podpira, kar bi lahko koga zmotilo.

Sladoledni sendvič Četrto nadaljevanje sage Android ("splovitev" Nexusa je prinesla različico Ice Cream Sandwich 4.0.1, najnovejša je 4.0.3) se lahko pohvali z lepo bero novih funkcij, skupna imenovalca vseh pa sta hitrost in zanesljivost delovanja, ki sta seveda podkrepljeni z obilno strojno močjo (telefon poganjajo dvojedrni procesor Cortex-A9, ki "tiktaka" pri 1,2 gigaherca, grafični čip PowerVR pri 307 megahercih in en gigabajt delovnega pomnilnika). Podoba novega operacijskega sistema je dobra in precej minimalistična, prevladujeta črna in modra barva. Pozna se odsotnost vmesnika, kakršna sta na primer HTC Sense in TouchWiz, saj glavni meni ni natlačen z aplikacijami, ki niso bistvene za delovanje.

Najuporabnejše novosti so virtualni gumbi za navigacijo, izboljšan in še hitrejši spletni brskalnik, ki podpira do 16 istočasno odprtih zavihkov, povezavi Wi-Fi direct in futuristična NFC (near field communication – ta omogoča povezavo naprav, ki podpirajo protokol, če so te v bližini oziroma se dotaknejo), omejitev prenosa podatkov prek mobilnih omrežij, odklepanje s prepoznavanjem obraza, izboljšano prepoznavanje glasovnih ukazov, funkcionalnejša kamera in še bi lahko naštevali. Android 4.0 uvaja večopravilnost, saj lahko po več odprtih aplikacijah hkrati preklapljate s pritiskom na desni virtualni gumb. Pograjali bi sicer premalo manevrskega prostora za prilagoditev namizja, saj je domačih zaslonov le pet, je pa tu treba omeniti dobrodošlo možnost predogleda widgetov, preden jih uporabimo.

Ker je imel pri izdelavi prste vmes Google, ki vodi razvoj androidne platforme, je Galaxy Nexus že na začetku strojno odklenjen in kot takšen primeren za modifikatorske navdušence, ki se radi igrajo z različnimi romi in "rootanjem", in razvijalce programske opreme.

Nasmešek, prosim Ni nam jasno, zakaj pri Samsungu niso obdržali 8 MP fotoaparata iz paradnega konja Galaxy S2, temveč so se odločili vgraditi zgolj povprečno tipalo s petimi megatočkami. Ta potrebam manj zahtevnega uporabnika, ki najraje slika svojo mačko, sicer zadostuje, bi pa od vrhunskega mobilnega telefona, ki meri na ožji krog poznavalskih potrošnikov, pričakovali kakovostnejšega.

Fotografije se lahko posrečijo, če je roka mirna in svetloba prava, toda vse prevečkrat razmere niso idealne, rezultat pa so zamegljene slike, ki telefonu za skoraj 700 evrov niso v ponos. Delno je za to krivo tudi konstantno samodejno ostrenje, ki je podrejeno res hitremu zajemanju slik – posnetek se namreč shrani, še preden umaknete prst z zaslona (ki igra vlogo sprožilca). Novo je ustvarjanje panoramskih fotografij, ki so lahko simpatične, a proces obdelave traja predolgo.

Kako se obnese kot fotoaparat?

Pri zajemu videa Samsung in Google na srečo nista varčevala, tako da lahko uživamo tudi v ločljivosti 1080 p. Posnetki so na organskem LED-zaslonu videti odlično, na večjih prikazovalnikih (PC, TV) pa še vedno dobro. Videu je mogoče dodati čuda (za naš okus preveč) različnih učinkov, slika pa se niti malo ne zatika niti pri tranziciji iz svetlega v temen prostor.

Največja kritika pričakovano leti na podhranjeno baterijo, ki ni zmožna slediti zahtevam zaslona in omrežnih povezav. Njena kapaciteta je sicer večja od tiste v Galaxyju S2 (1750 mAh proti 1650 mAh ), toda ob nenehni uporabi, ki se ji pri telefonu takšnega kalibra seveda ni mogoče ogniti, mora elektrone iz vtičnice sesati praktično vsak dan.

Samsung Galaxy Nexus je ta hip morda celo najboljši mobilni telefon, ki ga poganja Android, saj s strojnega stališča za njim sopiha večina tekmecev. Ice Cream Sandwich je glede na prejšnje različice operacijskega sistema prava mala revolucija, saj je ravnanje z njim drugačno, a še vedno dovolj priljudno, da ga bodo potrošniki brž vzeli za svojega.

Dvomimo sicer, da se bo Nexus povzpel na vrh prodajne lestvice, saj ga za povprečnega potrošnika poleg specifičnosti nedosegljivega dela tudi visoka cena.

Splošna ocena: 9 Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 - Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Ne spreglejte