Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 8. 2013,
16.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Apple Samsung iPhone iPad

Ponedeljek, 5. 8. 2013, 16.08

8 let

Starejši iPhoni se bodo prodajali še naprej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pretekli konec tedna je Bela hiša posegla v odločitev ameriške Komisije za mednarodno trgovino, ki bi ameriškemu Applu prepovedala uvoz in prodajo nekaterih starejših različic iPhonov in iPadov v ZDA.

Pri Samsungu, ki je v začetku junija dosegel prepoved, so nad vetom "razočarani", oglasila pa se je tudi že južnokorejska vlada.

Urad ameriškega trgovinskega predstavnika (USTR) je po vetu na prepoved izdelkov s strani Komisije za mednarodno trgovino (ITC) posegel prvič po letu 1987, z odločitvijo pa se je ameriška administracija jasno postavila na stran Appla, ki je že več let vpleten v patentni spor s tehnološkim velikanom Samsungom.

"Odločitev ITC-ja je pravilno prepoznala, da se je Samsung pogajal v dobri veri in da Apple še vedno ne želi pridobiti licence," so v odzivu na veto zapisali pri Samsungu. Južnokorejska vlada pa je med tem izrazila zaskrbljenost in napovedala, da bo "pozorno spremljala" nadaljnji razvoj dogodkov v sporu med visokotehnološkima tekmecema.

Prepoved zaradi kršitve patentov Junijska prepoved uvoza in prodaje, ki sicer še ni stopila v veljavo, se je nanašala na Applove naprave iPhone 4, iPhone 3, iPhone 3GS, iPad 3G in iPad 2 3G, in sicer zaradi kršitve Samsungovih patentov na področju kodiranja mobilnih komunikaciji. Analitiki so takrat prepoved označili kot pomembno zmago južnokorejskega proizvajalca elektronike.

Samsung je z Applom zapleten v vrsto sodnih postopkov glede intelektualne lastnine. Avgusta lani mu je sodišče naložilo kazen v višini milijarde dolarjev, ker naj bi od Appla prekopiral obliko pametnih mobilnikov. Sodba še ni končana – sodišče je medtem kazen znižalo na 600 milijonov dolarjev –, bi pa lahko Apple dosegel prepoved prodaje nekaterih Samsungovih mobilnikov v ZDA.

Priljubljenost iPhona pada Zadnje raziskave sicer kažejo, da priljubljenost Applovega pametnega mobilnika iPhone počasi popušča pod pritiski Samsunga in drugih cenejših azijskih proizvajalcev pametnih telefonov. Applov delež na svetovnem trgu pametnih telefonov se je namreč zmanjšal na 13,1 odstotka v obdobju med aprilom in junijem, kažejo podatki analitske hiše IDC. Ločeni podatki podjetja Strategy Analytics pa so Applu namenili 13,6-odstotni tržni delež. Ob tem so opozorili, da gre za najnižji delež po letu 2010.

Apple se na pritisk cenejših proizvajalcev za zdaj še ni odzval, vendar pa se pojavljajo namigi, da naj bi jeseni na trg poslal cenejšo, plastično različico svojega pametnega telefona, imenovano iPhone 5C.

Ne spreglejte