Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 2. 2016,
15.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Andrej Pirnat

Sreda, 3. 2. 2016, 15.42

8 let

Tako je videti Samsung Galaxy S7, največji iPhonov tekmec (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Po spletu so še pred uradno predstavitvijo, ki bo 21. februarja, zaokrožile slike novega Samsungovega telefona Galaxy S7, največjega iPhonovega tekmeca.

Čeprav slike, ki jih je razkril novinar Evan Blass, sicer eden najbolj znanih razkrivalcev tehnoloških naprav, prikazujejo relativno dolgočasen dizajn, Samsungov paradni konj Galaxy S7 velja za enega najbolj pričakovanih telefonov letošnjega leta. Na prvi pogled je videti zelo podoben svojemu predhodniku Galaxyju S6, ampak pri Samsungu obljubljajo, da svoje glavne prednosti in novosti kot po navadi skriva v svoji strojni opremi.

Za gladko delovanje pri vsej večopravilnosti in strojno požrešnih aplikacijah bo tokrat skrbel v Samsungovih laboratorijih razvit osemjedrni procesor Exynos 8890 (v ZDA naj bi ga zamenjal Snapdragon 820), spremljali pa ga bodo štirje gigabajti delovnega pomnilnika in 32 oziroma 64 gigabajtov spomina. Ker naj bi imel telefon tudi režo za spominsko kartico microSD s podporo do 200 gigabajtov, prostora za nalaganje iger in shranjevanje videoposnetkov ter slik ne bi smelo zmanjkati nikomur.

Fotoaparat bo imel nižjo ločljivost Največjo prevetritev v primerjavi z lanskoletno različico je doživel fotoaparat, katerega senzor se je zmanjšal s 16 na 'le' 12 megapikslov. Glede na konkurenco, ki mejo vsako leto dviguje (Lumia 950 z 20MP, Moto X Style z 21 MP in Xperia Z5 Premium s 23 MP), je poteza morda nekoliko presenetljiva, a v praksi se je že večkrat izkazalo, da večje število megapikslov še ne zagotavlja boljše slike. Konec koncev tudi Galaxy S6, ki nima najvišje ločljivosti, spada v sam vrh po kakovosti slik.

Bolj kot ločljivost na kakovost slik vplivajo dejanska fizična velikost senzorja, kakovost zaslonke in tehnike obdelave slik, nižja ločljivost (megapiksli) pa ima pred višjo tudi svoje prednosti – slike zasedejo manj prostora, telefon jih hitreje obdela in podobno. Zato pri Samsungu letos bolj kot na megapiksle stavijo na druge stvari, med drugim na izjemno hitro zaslonko (f/1.7), ki naj bi skrbela predvsem za dobro kakovost slik tudi pri slabi osvetlitvi.

Letošnji Galaxy na voljo le v dveh različnih velikostih Zaslon bo obdržal lansko ločljivost, torej 1440 x 2560 slikovnih pik, pridobil pa naj bi novo funkcijo, s katero bo lahko ves čas vključen oziroma aktiven (ko se bo uporabnik nanj ozrl, mu bo ta pokazal prejeta obvestila). Letos bo za razliko od lanske različice, ki je obsegala tri različne velikosti, na voljo le v dveh. Pri klasični različici Galaxy S7 bo zaslon tako v diagonalo meril 5,1-palca, pri različici Edge z rahlo ukrivljenimi stranskimi robovi pa 5,5-palca.

Podobno značilnost ima tudi Galaxyjev največji tekmec iPhone in vse kaže, da se Samsung vedno bolj zgleduje po filozofiji Appla. Dober pokazatelj tega je na primer tudi sam dizajn Galaxyja, ki tako kot pri iPhonu ostaja malodane nespremenjen že nekaj let.

Samsung bo Galaxy S7 sicer uradno predstavil 21. februarja, dan pred začetkom svetovnega kongresa mobilne telefonije, na prodajne police pa naj bi ga poslal v začetku marca.

Ne spreglejte