Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 7. 2013,
9.11

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

miška

Četrtek, 4. 7. 2013, 9.11

3 leta, 10 mesecev

Umrl oče računalniške miške

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Douglas Engelbart je bil zelo dejaven izumitelj, ki ne velja le za ustvarjalca računalniške miške, temveč tudi za enega najbolj zaslužnih pionirjev interneta.

Ameriški znanstvenik in izumitelj Douglas Carl Engelbart, ki se je rodil pred 88 leti, je svojo miško predstavil 9. decembra 1968 na konferenci v kalifornijskem mestu Menlo Park kot eno od novosti v svoji daljši predstavitvi Mother of all Demos (video spodaj), ki še danes velja za enega od najbolj futurističnih prikazov tistega časa. V približno stominutnem videozapisu je Engelbart predstavil svoje poglede in predloge, kako rešiti pereče težave človeštva z računalniki, ki bodo izboljšali komunikacijo in sodelovanje med ljudmi.

Številne ideje, ki še danes učinkujejo Engelbart je imel pomembno vlogo tudi pri vzpostavitvi omrežja ARPANET, iz katerega se je sčasoma razvil internet, kot ga poznamo danes, in je bil eden od prvih na svetu, ki je v obdobju, ko računalnik ni bil niti blizu splošne dobrine, predstavil možnosti hipertekstualnih povezav – iz njegove tehnologije NLS so se razvile tudi tehnologije deljenja zaslona med uporabniki, videokonferenc in oken v računalniškem vmesniku.

Želel je izboljšati svet, ne obogateti Svojih izumov ni materializiral in ni obogatel, kot to uspe današnjim računalniškim ustvarjalcem, saj je Engelbart vse svoje znanje in čas resnično namenil predanosti, da izboljša svet, v katerem živi. Še pred razkritjem čudežne naprave naj bi že vložil zahtevek za patent, ki ga je prejel leta 1970, nato pa je Apple leta 1984 odštel razmeroma skromnih 31 tisoč evrov za njegov patentirani izum. Ko se je patent za njegov izum iztekel, se ustvarjalni izumitelj ni želel več boriti na sodišču.

Za svoje delo je bil večkrat nagrajen. Med drugim je leta 2000 iz rok ameriškega predsednika Billa Clintona prejel nacionalno medaljo za tehnologijo, ki velja za največje priznanje ZDA na področju tehnologije, prejel pa je tudi več drugih prestižnih nagrad doma in v tujini. Maja predlani mu je ugledna ameriška univerza Yale kot prvemu podelila častni doktorat s področja inženirstva in tehnologije.

Lažja komunikacija med človekom in računalnikom Engelbart je davnega leta 1959 ustanovil raziskovalno središče Augmentation Research Center, kjer je od prvega dne ustvarjal ključne tehnologije, katerih izpopolnjene različice so še vedno izrednega pomena v svetu računalništva. Njegovo glavno področje delovanja je bilo izboljšanje interakcije med človekom in računalnikom, kjer je prav miška odličen primer njegovega ustvarjanja. Njegova miška je sicer bila bolj podobna leseni škatlici z gumbom, a je imela že vse temeljne značilnosti miške, kot jo poznamo in uporabljamo danes, z njo pa je bilo mogoče opraviti večino nalog enako kot z današnjo miško, med drugim tudi lepiti, prepisovati in vstavljati besedilo.

Skromnost od rojstva Rodil se je 30. januarja 1925 v Portlandu v ameriški zvezni državi Oregon kot drugi od treh otrok. Njegov oče se je ukvarjal s popravilom radijskih sprejemnikov, mati pa je bila gospodinja. Diplomiral je iz elektrotehničnega inženirstva na državni univerzi svoje domače zvezne države, med drugo svetovno vojno, ki je začasno ustavila njegov študij, pa je bil vojaški radijski tehnik ameriških enot na Filipinih.

Ustvarjalni znanstvenik in raziskovalec je umrl v 89. letu življenja zaradi odpovedi ledvic. Leta 1997 je ovdovel po 47 letih zakona, leta 2008 pa se je ponovno poročil. Za seboj je pustil štiri otroke in devet vnukov.

Ne spreglejte