Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
11. 3. 2015,
13.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 11. 3. 2015, 13.13

8 let

Wikipedia zaradi vohunjenja toži obveščevalno agencijo NSA

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Neprofitna organizacija Wikimedia Foundation, ki upravlja z največjo spletno enciklopedijo, je zaradi masovnega nadzora internetnega prometa vložila tožbo zoper ameriško obveščevalno agencijo NSA.

Tožbi Wikimedie, ki je bila vložena v ameriški zvezni državi Maryland, so se pridružile tudi Amnesty International in Human Rights Watch ter še nekaj drugih neprofitnih organizacij za zaščito človekovih pravic. Povod za izlet na zvezno sodišče je bilo ravnanje NSA, ki je z množičnim nadzorovanjem spletnega prometa in komunikacij prekoračila pooblastila in kršila ustavo ZDA.

Tožba v imenu bralcev "Ne le enciklopedija Wikipedia, tudi svetovni splet temelji na posredovanju informacij in svobodi izražanja. S tem, ko so NSA in druge agencije posegle v zasebnost uporabnikov interneta, so ogrozile intelektualno svobodo, ki je na Wikipedii kritično pomembna tako za ustvarjanje in razumevanje znanja," je na spletni strani organizacije Wikimedia zapisala njena direktorica Lila Tretikov.

Jimmy Wales, ustanovitelj spletne agencije, pa je ob tem dodal, da "tožbo vlagajo v imenu bralcev". Wikipedia je znana po digitalnem aktivizmu – pred nekaj leti se je med drugim pridružila uspešnim protestom zoper sporni zakon za zaščito avtorskih pravic SOPA – a tako daleč kot zdaj ni šla še nikoli.

Tožba je sicer uperjena tudi proti šefu NSA Michalu Rogersu, pravosodnemu ministru ZDA Ericu Holderju in nacionalnemu direktorju za obveščevalne dejavnosti ZDA Jamesu Clapperju, je zapisano na uradnem blogu Wikimedie.

Nedolžno urejanje enciklopedičnega vnosa lahko o osebi razkrije marsikaj V organizaciji Wikimedia verjamejo, da je obveščevalna agencija NSA sledila urejanju obstoječih enciklopedičnih vnosov in ustvarjanju novih. Čeprav to praviloma počnejo uporabniki, ki se anonimno predstavljajo z vzdevki, bi NSA lahko določila njihovo lokacijo ali celo pridobila informacije o identiteti. Glede na vsebino članka na Wikipediji pa bi lahko ugotovili tudi versko, politično in spolno usmerjenost ter celo zdravstvene težave dane osebe.

Obveščevalna agencija naj bi tovrstne podatke po pisanju Wikimedie pridobivala z dobro znanim programom Upstream, ki omogoča prestrezanje internetnih komunikacij z neposrednim priklopom na optične kable in druge komponente medmrežne infrastrukture.

Plaz očitkov in tožb zoper NSA junija 2013 sprožil Edward Snowden Obširno vohunjenje obveščevalne agencije za uporabniki spleta in mobilnih telefonov je svetovni javnosti junija 2013 sicer razkril Edward Snowden, nekdanji uslužbenec NSA. Snowden je od takrat na begu, saj je zaradi izdajanja strogo zaupnih podatkov postal ameriški državni sovražnik številka ena. Trenutno živi v Moskvi, ruske oblasti pa so mu politični azil lani podaljšale za tri leta.

Ne spreglejte