Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 1. 2011,
7.56

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 14. 1. 2011, 7.56

8 let, 3 mesece

Wikipedija že deset let spreminja svet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ob deseti obletnici obstoja Wikipedije bodo po celem svetu potekala praznovanja. Nam najbližje bo v Zagrebu.

Ideja o Wikipediji, ki je luč sveta ugledala 15. januarja 2001, se je porodila študentoma Jimmyju Walesu in Larryju Sangerju. Ime brezplačne spletne enciklopedije je zloženka dveh besed: "wiki", ki v havajščini pomeni hitro, in "pedia", ki je krajše ime za enciklopedijo. V Seulu, Amsterdamu in na Floridi se nahajajo primarni strežniki, ki poganjajo odprtokodno platformo MediaWiki. Dogajanje na strani nadzira več kot 1500 administratorjev. Sprva je imela domeno .com, s preobrazbo v neprofitno organizacijo pa jo je spremenila v .org. Je spletna stran brez oglasov. Obiskovalci so samoiniciativni Objava članka na strani je brezplačna, zato ni potrebna registracija. Imeti morate le dostop do interneta. Povprečen letni obisk Wikipedie je 684 milijonov, samo lani januarja so jih našteli 78 milijonov.

Dvom v verodostojnost Mnogi so na začetku dvomili v verodostojnost in natančnost objavljenih člankov. Spletna stran je bila velikokrat tarča vandalizma, netočnih informacij, favoriziranja določenega mnenja itd. Prav zato so opravili dve študiji, katerih zaključek je bil, da se Wikipedija po natančnosti lahko kosa z drugimi enciklopedijami, saj je vandalizem kratko obstojen.

Vendar pa bizarnim člankom in opisom pojmov ni in ni konec. Res je, da te nepravilnosti hitro odpravijo, vendar pa lahko uporabnika dodobra zavedejo in nasmejijo. Pojav pojmov januar 0, ki naj bi bil dan pred prvim dnevom v letu, turški bowling so opisali kot "toliko o tem, da se ne igra s hrano", McDonald'sove urbane legende, kot "je to toplo meso v tvojem Big Macu?", sadež Durian kot "kralj med sadeži", 0.9999 pa način, s katerim lahko število 1 napišemo na neskončen način. Ob koncu partnerske zveze med Shakiro in Antoniom de la Ruajem, so se na Wikipediji pojavili prispevki, v katerih je pisalo celo, da je Antonio umrl.

Združevanje ljudi Wikipedijo ustvarjajo prostovoljci, ki jih združuje želja po vedenju. Več kot 380 milijonov ljudi, kar je skoraj tretjina prebivalstva, ki ima dostop do interneta, vsaj enkrat mesečno uporablja Wikipedijo. Jimmy Wales, eden od ustanoviteljev Wikipedije, je v nagovoru, objavljenem na spletni strani, zapisal, da je Wikipedija "dokaz naše skupne želje, spremeniti svet na bolje".

Ne spreglejte