Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
20. 1. 2015,
15.16

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Microsoft Office Matic Tomšič

Torek, 20. 1. 2015, 15.16

1 leto, 1 mesec

Z brezplačnimi programi privarčujete in ohranite čisto vest

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Časi, ko je bilo za zmogljivo programsko opremo treba plačati ali pa jo preprosto spiratizirati, so že zdavnaj mimo. Osebni računalnik lahko namreč kakovostno opremite povsem brezplačno.

Kupili ste nov računalnik, formatirali obstoječega in nanj namestili sveža Okna ali pa znova obudili prašnega starega. Zdaj je treba namestiti nekaj programov, da bomo z njim sploh lahko kaj počeli in se pri tem počutili varnega. Če nimate sredstev za nakup licenc programske opreme ali pa zapravljanje za neoprijemljive digitalne dobrine kot ogromno ljudi (tudi v Sloveniji) dojemate kot nekaj absurdnega in nepotrebnega, se nikar ne zatekajte k piratom. Ponudba kakovostnih brezplačnih programov, ki potrebam povprečnega uporabnika zadoščajo enako dobro kot plačljive alternative, je na spletu namreč resnično raznolika.

Najprej zakrpajmo varnostne luknje Če je še pred desetimi leti veljalo, da je treba za dober protivirusni program plačati (tudi večina piratskih različic je bila nezanesljiva), je uporabniku danes na voljo ogromno brezplačnih, ki ponujajo te in one napredne varnostne funkcije, a ločevanje zrnja od plev je zahtevno in zamudno opravilo. Prenekateri protivirusni program z oznako FREE (brezplačno) bo med namestitvijo na računalnik poskušal pretihotapiti različne dodatke, druge programe in uporabnika zasipal s pozivi, naj ga vendarle nadgradi na plačljivo različico.

Da bi vam prihranili čas, smo nekaj najboljših in najbolj zanesljivih izbrali namesto vas. Preverite Panda Free Antivirus, Bitdefender Antivirus, Ad-Aware Free Antivirus+ 11, Avast in Malwarebytes Anti-Malware 2.0.

Povprečen uporabnik Oken 7 ali Oken 8.1 namenskega protivirusnega programa morda sploh ne potrebuje. Za prve je namreč mogoče namestiti paketek prvin Microsoft Security Essentials za zaščito pred virusi in drugimi zlonamernimi programi, drugi pa ima že privzeto vdelan varnostni mehanizem Windows Defender.

Brezplačna pisarna Microsoft Office še zdaleč ni edini pisarniški paket na trgu, pa čeprav njegov uporabniški delež morda riše drugačno sliko (uporablja ga vsak sedmi Zemljan). S podobno robustnostjo in funkcionalnostjo se lahko namreč pohvali tudi vse bolj razširjeni LibreOffice, naslednik odprtokodnega projekta OpenOffice, ki je dolga leta veljal za največjega brezplačnega tekmeca Microsoftovi pisarni. Vmesnik programov, ki so del LibreOffice, spominja na starejše izdaje Microsoftove alternative. Med njimi najdemo urejevalnika besedil, razpredelnic in diapozitivov, pa tudi orodji za risanje in računanje. LibreOffice pozna tudi praktično vse datotečne formate, ki jih podpira Microsoft Office.

Če ste tip uporabnika, ki pisarniški program potrebuje le za hitre popravke in vnašanje podatkov, ga morda sploh ni treba namestiti, temveč do njega dostopati kar prek spleta. Osnovne in nekaj naprednih funkcij ponujajo tako orodja, ki so del oblaka Google Drive, kot Microsoftov spletni Office.

Ko je treba odstraniti rdeče oči Zakonita uporaba bržda najboljšega orodja za obdelavo grafike, Adobe Photoshop, ni več tako draga kot nekdaj, saj je Adobe uvedel naročniški model, ki uporabnikom omogoča, da program poganjajo za dobrih deset evrov mesečno. Kljub temu naj Photoshop ostane orodje profesionalcev in entuziastov, povprečen uporabnik pa naj poseže po eni od brezplačnih alternativ, s katero bo letno prihranil skoraj 150 evrov.

Naši najljubši programi za obdelavo grafike, ki ne stanejo niti centa (razen v primeru, če želite razvijalcem pomagati z donacijo), so Paint.NET (več o orodju tukaj, GIMP in Irfanview.

Kaj pa brezplačne igre? Če bi radi igrali sodobne naslove, ne le na flashu zasnovanih iger v spletnih brskalniku, namestite servisa za nakupovanje in poganjanje iger Steam ali Origin. Prvi si lasti zelo obširno knjižico z brezplačnimi igrami (med najbolj priljubljenimi so večigralska Dota 2, ki jo v vsakem trenutku poganja skoraj milijon igralcev, ekipna strelska igra Team Fortress 2 in domišljijska Path of Exile. Na Originu se po drugi strani redno pojavljajo časovno omejene akcije za preigravanje vrhunskih naslovov kategorije "AAA" (trenutno vojaški Battlefield 4).

Ljubitelji druge svetovne vojne obiščite spletišče razvijalca Wargaming, ki ponuja brezplačno udeležbo v medmrežnih tankovskih (World of Tanks), letalskih (World of Warplanes) in morskih (prihajajoči World of Warships) bitkah.

Ne spreglejte