Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 4. 2016,
12.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

3

Natisni članek

odstop nadzorni svet Slovenija NLB

Petek, 15. 4. 2016, 12.10

6 let, 7 mesecev

Odstopili trije nadzorniki NLB. Kot razlog navajajo diskreditacije in vpliv interesnih skupin.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

3

Iz nadzornega sveta NLB so po samo dveh mesecih na položaju izstopili Janko Gedrih, Anton Ribnikar in Anton Macuh, so sporočili iz Slovenskega državnega holdinga (SDH).

Na SDH in na NLB smo se obrnili za dodatna pojasnila v zvezi z odstopom nadzornikov, ki so bili na položaje imenovani 10. februarja. V NLB zadeve niso hoteli komentirati, iz SDH pa so sporočili, da osebnih odločitev treh članov nadzornega sveta NLB ne morejo komentirati.

Bodo pa na SDH v skladu s svojimi pristojnostmi začeli izvajati vse ustrezne postopke za čimprejšnjo popolnitev nadzornega sveta NLB. "V ta namen ima SDH oblikovano kadrovsko komisijo, ki je posvetovalno telo uprave SDH. Ta na podlagi zakona o državnem holdingu opravi izvedbene postopke pridobivanja kandidatov za člane nadzornih svetov družb s kapitalsko naložbo države, postopke vrednotenja teh kandidatov in postopke njihove akreditacije. Kadrovska komisija SDH bo pri ocenjevanju primernosti kandidatov pred imenovanjem na skupščini preverila izpolnjevanje pogojev, ki jih mora član nadzornega sveta izpolnjevati v skladu z zakonom in preostalimi predpisi."

Odstopno izjavo, ki so jo trije zdaj že nekdanji nadzorniki NLB poslali SDH, objavljamo v celoti:

"Izvolitev za člane NS NLB je za nas pomenila posebno čast in motivacijo, saj smo del svojega profesionalnega obdobja preživeli v tej instituciji, ki jo zelo cenimo. Zavedamo se, kako pomembna je za razvoj slovenske ekonomije, in kot takšna predstavlja tudi ogromen kadrovski in razvojni potencial Republike Slovenije. Prav te pomembnosti pa se seveda očitno zavedajo tudi posamezniki in interesne skupine, ki želijo tako pomembno institucijo kontrolirati in voditi pri uresničevanju ciljev, ki jih velikokrat težko uvrstimo v kontekst prizadevanj za korektno, varno in donosno poslovanje, pri čemer je seveda lahko moteč vsakdo, ki bi lahko pomenil  grožnjo vzpostavljenim odnosom in zatečenim pozicijam.S tega vidika smo bili tudi mi (očitno) interpretirani kot motnja, ki jo je treba na primeren način eliminirati.

Seveda motiva za naše odstopne izjave iz NS NLB ne gre iskati v pomanjkanju poguma v boju za prave vrednote in za razvoj institucije, ampak predvsem v dejstvu, da želimo institucijo in še koga razbremeniti ukvarjanja s člani NS, lastniku pa omogočiti imenovanje novih članov NS, za katere srčno upamo, da ne bodo deležni enakega orkestriranega pristopa v procesu diskvalifikacij in diskreditacij. Tega na žalost ni mogoče izključiti, saj se bodo vsi mehanizmi, povezani s pripravo ocen ustreznosti, še vedno izvajali iz iste službe (na osnovi usmeritev znane zunanje regulatorske institucije), strah v zvezi z izgubo pozicij ključnih akterjev pa bo še naprej prisoten.

Koristno bi bilo, če bi zakonodajalec še enkrat preveril rešitve v predpisih, ki omogočajo obstoječim nadzornim in vodstvenim organom ter službam v bankah, da sami (z močjo, ki lahko seže tudi v polje instrumentalizacije) odločajo o tem, kdo bo lahko zasedel funkcijo člana nadzornega sveta banke, ali, drugače povedano, sami izrekajo vrednostne ocene o bodočih članih nadzornega sveta.

Lastniku NLB se zahvaljujemo za zaupanje in se opravičujemo, ker zaradi permanentnega strokovnega in moralnega diskreditiranja ne želimo več opravljati funkcije člana nadzornega sveta NLB."



Kdo so nadzorniki NLB, ki so zapustili položaj?

Anton Ribnikar
V NLB je bil zaposlen od leta 2001 do leta 2015, nazadnje pet let kot izvršni direktor v črnogorski Montenegro banki. Pred službovanjem v NLB je bil Ribnikar vrhovni državni tožilec in član več nadzornih svetov (Zavarovalnica Triglav, Kolektor, Montenegro banka itd.). Ima dolgoletne izkušnje s področja bančnega in finančnega prava.

Pred službovanjem v NLB je bil Anton Ribnikar med drugim vrhovni državni tožilec. | Foto: Pred službovanjem v NLB je bil Anton Ribnikar med drugim vrhovni državni tožilec.

 

Anton Macuh
V NLB je bil na različnih funkcijah zaposlen od leta 1972 do konca leta 2006, vmes, v obdobju od 1992 do 1993, pa je bil na položaju direktorja Agencije za sanacijo bank. Bil je direktor hčerinskih družb NLB, in sicer LBS New York v letih od 1991 do 1992 in Interfinanz Zuerich med letoma 1995 in 2001. Bil je član več nadzornih svetov (Lek Ljubljana, Interfinanz Zuerich, LBS New York, NLB Factor Bratislava, NLB Factor Ostrava itd). Macuh ima dolgoletne izkušnje s področja domačih in mednarodnih bančnih financ, predvsem faktoringa in forfeitinga.

Anton Macuh je bil v NLB na različnih funkcijah zaposlen že od leta 1972 do konca leta 2006. (Foto: Aleš Beno/Finance) | Foto: Anton Macuh je bil v NLB na različnih funkcijah zaposlen že od leta 1972 do konca leta 2006. (Foto: Aleš Beno/Finance)

 

Janko Gedrih
V NLB je delal od leta 1991 do leta 2010, prej pa je bil direktor splošnega sektorja v podjetju Stol Kamnik in predsednik IS Občine Kamnik. Od leta 2002 do leta 2010 je deloval pretežno na jugovzhodnih trgih, kjer je kot član uprave saniral Tutunsko banko v Skopju, bil je generalni direktor NLB Priština in NLB Montenegro bank ter predsednik nadzornega sveta Abanke Vipe. Gedrih, po izobrazbi pravnik, ima dolgoletne izkušnje s področja upravljanja in sanacije bančnih sistemov ter s področja delovanja banke na tujih trgih, pretežno na trgih jugovzhodne Evrope.

Janko Gedrih je med drugim nekdanji predsednik nadzornega sveta Abanke. | Foto: Janko Gedrih je med drugim nekdanji predsednik nadzornega sveta Abanke.



O primernosti Gedriha, Ribnikaja in Macuha za nadzornike je po poročanju spletnih Financ danes razpravljala nominacijska komisija nadzornega sveta.

SDH in slovenski bančni regulator sta se še pred imenovanjem zapletla v spor glede vprašanja, ali je bil postopek imenovanja izveden pravilno. Zdaj naj bi Banka Slovenije in Evropska centralna banka presodili, da niso primerni za nadzornike.

 

Novi predsednik nadzornega sveta NLB je Primož Karpe

Nadzorni svet NLB je zaradi odstopa prvega nadzornika Janka Gedriha danes imenoval novega predsednika - to je postal Primož Karpe. Čeprav sta poleg Gedriha s položaja nadzornikov odstopila tudi Anton Ribnikar in Anton Macuh, nadzorni svet v šestčlanski zasedbi nemoteno nadaljuje svoje delo, so sporočili iz NLB.

V nadzornem svetu je ostalo še šest članov, v banki pa so zagotovili, da nadzorniki nemoteno nadaljujejo svoje delo. Poleg Karpeta so v nadzornem svetu še Sergeja Slapničar, Tit A. Erker, Uroš Ivanc, Andreas Klingen in Laszlo Urban.

Nadzorni svet se je seznanil tudi s poročili komisij nadzornega sveta in podal soglasja k tistim poslom, za katere je to potrebno, kot tudi soglasja za nekatere odpise terjatev banke v skladu z njenim statutom.

Ne spreglejte