Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
26. 1. 2016,
13.15

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Zavarovalnica Triglav

Torek, 26. 1. 2016, 13.15

7 let, 2 meseca

Kdo je poleg Triglava še zaslužil s prodajo zemljišča Ikei?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Poleg Zavarovalnice Triglav je zemljišče švedski trgovski verigi Ikea, ki naj bi v dveh letih odprla trgovsko središče v ljubljanskem BTC, prodalo še podjetje Vaga nep.

Lastnika podjetja Vaga nep, ki je registrirano za dejavnost oddajanja in upravljanja nepremičnin, sta Gorazd in Saša Gojčič. Kot pravi Gorazd Gojčič, so po dveh letih pogajanj švedski trgovski verigi prodali okrog 27 tisoč kvadratnih metrov zemljišča. Sami se bodo po prodaji zemljišča preselili na obrobje Ljubljane.

Švede bi lahko zemljišče stalo okrog 25 milijonov V zemljiški knjigi je sicer kot lastnik stavbe na Šmartinski vpisana Hypova "slaba banka" Heta asset resolution. V banki nam na vprašanje o razmerju s podjetjem Vaga nep niso odgovorili. "Podrobnosti in procesov posameznih poslov ne komentiramo, zato vam na vaša vprašanja ne moremo odgovoriti," so nam sporočili.

Kot smo uspeli izvedeti, je Vaga nep stavbo zastavil za posojilo, ki ga bodo zdaj s kupnino poplačali. To nam je potrdil tudi Gojčič: "Višina kupnine je poslovna skrivnost. Z denarjem bomo poplačali dolg do Hete, preostalo pa namenili novim prostorom."

Če špekuliramo: če je cena na kvadratni meter enaka kot pri Zavarovalnici Triglav, ki je za 53 tisoč kvadratnih metrov iztržila 16,1 milijona evrov, je podjetje Vaga nep dobilo okrog 9,4 milijona evrov, Ikea pa je torej za zemljišče skupno plačala okrog 25,5 milijona evrov.

Že letos razpis za arhitekte in gradbince? Po podpisu pogodbe za nakup zemljišča se v Ikei ukvarjajo s pripravo razpisa za arhitekta, ki bo vodil projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja. Načrtujejo, da bo projekt končan letos.

Za dovoljenje bodo zaprosili, ko bodo v celoti izpolnjene vse zaveze iz memoranduma, ki so ga lani podpisali z ljubljansko občino (MOL). Memorandum je v prvi fazi od občine terjal spremembe prostorskega načrta – te so svetniki potrdili novembra lani –, zdaj pa morajo izpolniti še zaveze, ki se nanašajo na pridobitev zemljišč za gradnjo potrebne infrastrukture, pravijo v Ikei. Dodajajo, da glede tega že potekajo pogovori z MOL.

Letos namerava Ikea objaviti tudi razpis za gradbenega izvajalca. Kot smo pisali v petek, so v podjetju SGP Pomgrad lani že opravili prve pogovore s švedsko trgovsko verigo. Prvi mož podjetja Igor Banič pričakuje močno konkurenco tako doma kot v tujini. Gradnja "takoj, ko bo mogoče" Kdaj lahko torej pričakujemo začetek gradnje? Takoj, ko bo to mogoče, pravijo v Ikei. "Če bomo v družbi Ikea in v ljubljanski občini izpolnili vse obveze iz podpisanega memoranduma iz leta 2014 in iz protokola iz novembra leta 2015, se bo gradnja trgovine predvidoma začela leta 2017."

Glede na izkušnje pričakujejo, da bo gradnja trajala približno leto dni, torej bi lahko bila trgovina zgrajena v letu 2018, dodajajo.

Ne spreglejte