Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
4. 4. 2016,
17.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,93

Natisni članek

Osebne finance nepremičnine stanovanja Ljubljana Ljubljanica

Ponedeljek, 4. 4. 2016, 17.11

6 let, 7 mesecev

Stanovanje ob Ljubljanici na prodaj za 48 tisočakov

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,93
Stari trg 24 | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

V Stari Ljubljani je na prodaj stanovanje s pogledom na Ljubljanico. Izklicna cena znaša 48 tisoč evrov, izbran pa bo kupec, ki bo ponudil največ.

Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana (JSS MOL) do 12. aprila zbira zavezujoče ponudbe za prodajo 31 kvadratnih metrov velikega stanovanja v Stari Ljubljani. Stanovanje stoji v pritličju meščanske hiše iz začetka 18. stoletja in ni primerno za takojšnjo vselitev. Prav tako v njem ni mogoče opravljati trgovske ali gostinske dejavnosti, za kar bi bila potrebna sprememba njegove namembnost.

Izhodiščna cena zanj je postavljena pri 48 tisoč evrih, na prodaj je po načelu videno – kupljeno. Stanovanja na Starem trgu 24 si je mogoč ogledati jutri ob 10. uri. Etažna lastnina v stavbi je urejena, stanovanje pa vpisano v zemljiško knjigo.

Za prenovo več deset tisoč evrov

Gre za staro meščansko stanovanje s predsobo, sobo, kuhinjo in kopalnico s straniščem. Pripada mu tudi šest kvadratnih metrov velika kletna shramba. Do poletja 2014 je v njem živel najemnik.

"Po izpraznitvi  je bilo stanovanje predvideno za obnovo in nadaljnjo oddajo v najem. Po ponovni preučitvi smo se odločili, da nepremičnino prodamo," so sporočili iz JSS MOL.

Hiša | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Stanovanje s pogledom na Gallusovo nabrežje oziroma Ljubljanico je potrebno temeljite prenove. Kako velike, nam na stanovanjskem skladu niso znali pojasniti, po besedah nepremičninskih strokovnjakov pa lahko znesek takšne prenove znaša več deset tisoč evrov.

Najboljši ponudnik bo moral kupnino poravnati v 30 dneh

Izbrani kupec, ki bo ponudil najvišjo ceno – ta ne sme biti nižja od objavljene izhodiščne cene –, bo moral prodajno pogodbo podpisati v 15 dneh po opravljenem izboru. Plačilo celotne kupnine bo moral poravnati v 30 dneh po sklenitvi pogodbe, h končnemu znesku pa bo moral prišteti še dvoodstotni davek na promet z nepremičninami.

Javno odpiranje ponudb bo potekalo 12. aprila ob 10.30  na sedežu ljubljanskega stanovanjskega sklada. Če bo stanovanjski sklad prejel več ponudb, bodo takoj po končanem postopku odpiranja ponudb z zainteresiranimi ponudniki opravljena še pogajanja o ceni po pravilih javne dražbe.

Ponudniki bodo o izbiri obveščeni v 15 dneh od javnega odpiranja prispelih ponudb oziroma izvedenih pogajanjih.

Za sodelovanje v javni ponudbi je treba položiti 4.800 evrov

Zadnji najemnik je stanovanje s pogledom na Ljubljanico zapustil poleti 2014, od takrat v njem ne živi nihče. | Foto: Zadnji najemnik je stanovanje s pogledom na Ljubljanico zapustil poleti 2014, od takrat v njem ne živi nihče.

Zainteresirani kupci morajo za sodelovanje na javnem zbiranju ponudb vplačati varščino v višini desetih odstotkov izhodiščne cene (4.800 evrov) in jo nakazati na račun JSS MOL do 12. aprila do 9. ure.

Če izbrani kupec v predpisanem roku ne sklene pogodbe ali ne plača kupnine, prodajalec varščino obdrži. Neizbranim kupcem bodo varščino brez obresti vrnili v osmih dneh po opravljenem izboru.

Za kvadratni meter do 2.300 evrov

Stanovanje s pogledom na Gallusovo nabrežje je potrebno temeljite prenove. Stroški zanjo lahko dosežejo več deset tisočakov. | Foto: Stanovanje s pogledom na Gallusovo nabrežje je potrebno temeljite prenove. Stroški zanjo lahko dosežejo več deset tisočakov.

Na največjem slovenskem portalu nepremicnine.net trenutno ni ponudbe primerljivih stanovanj v starem mestnem jedru. Po besedah nepremičninarjev  se cene stanovanj v strogem središču prestolnice gibljejo med dva tisoč in 2.300 evri, odvisno od mikrolokacije, dostopa, sončne svetlobe …

Če stroškom nakupa stanovanja po izklicni ceni prištejemo še stroške obnove, ki lahko v tem primeru znašajo do 30 tisočakov, je lahko končni znesek primerljiv tržnim cenam rabljenih stanovanj v tem delu Ljubljane.

Ne spreglejte