Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 8. 2014,
9.52

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

mali junaki ZOTKS

Torek, 26. 8. 2014, 9.52

8 let, 1 mesec

Slovenski možgani v tujini pobirajo medalje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski dijaki vsako leto znova potrjujejo, da se Slovenija kljub svoji majhnosti lahko v znanju kosa s precej večjimi, bogatejšimi državami.

Slovenski srednješolci se redno udeležujejo mednarodnih znanstvenih olimpijad in domov nosijo izredne rezultate.

Olimpijada v biologiji Biologi so šli na Bali. Slovenijo so pod vodstvom Mojce in Katje Ota zastopali: Žiga Barbarič (Gimnazija Murska Sobota), Aleksander Rajhard (Gimnazija Škofja Loka), Tim Ulčar Pertot (Gimnazija Bežigrad) in Jan Gojznikar (I. gimnazija v Celju).

Tim Ulčar Pertot in Jan Gojznikar sta se zapisala med dobitnike bronastega odličja. Žiga Barbarič in Aleksander Rajhard sta prejela certifikat za odličen rezultat (Certificate of Merit).

Tim je še nekaj dni po tekmovanju ves navdušen in upa, da bo lahko to izkušnjo še enkrat dobro unovčil: "Biološka olimpijada zagotovo predstavlja odlično izkušnjo, najbolj navdušujoče je predvsem delovanje v mednarodni sferi, saj si v stiku z ljudmi z vsega sveta. Veliko nalog, predvsem na praktičnem delu tekmovanja, je bilo zelo inteligentno zasnovanih in precej drugačnih od tega, kar smo sicer vajeni pri navadnem pouku. Dodatna znanja bodo gotovo koristila v prihodnosti, tako pri maturi iz biologije kot pri morebitnem študiju v tej smeri."

Lingvistična olimpijada Lara Jerman (ŠC Rudolfa Maistra Kamnik), Vivian Mohr (II. gimnazija Maribor), Teja Močnik (Škofijska klasična gimnazija) in Uroš Prešern (Gimnazija Novo mesto) so Slovenijo predstavili na 12. lingvistični olimpijadi v Pekingu na Kitajskem. Ekipo je spremljala dr. Simona Klemenčič, Gabrijela Hladnik pa je bila članica mednarodne strokovne žirije. Za Laro Jerman se je tekmovanje izteklo odlično, saj je osvojila srebrno odličje, Uroš Prešern pa je dosegel omembo rezultata.

Lara Jerman je o tekmovanju povedala: "Olimpijade sem se udeležila že tretjič, a je vsako leto zame nepozabna izkušnja. Letos sem se razveselila srebrne medalje, poleg tega pa seveda mnogih novih poznanstev in prijateljstev, ki jih taka tekmovanja omogočijo."

Računalniška olimpijada 26. mednarodna računalniška olimpijada je potekala v Tajvanu. Patrika Zajca, Žigo Željka, Simona Weissa in Vida Kocijana, vsi z Zavoda za računalniško izobraževanje, sta spremljala Darko Pevec in Uroš Čibej, oba s Fakultete za računalništvo UL in člana Komisije za računalništvo pri ZOTKS. Dosegli so odlične rezultate. Vid Kocjan je prejel srebrno kolajno, Patrik Zajec pa bronasto. Preostala dva sta za malo zaostala za odličji.

Kemijska olimpijada Ekipo kemikov Slovenije so sestavljali Andraž Oštrek (Gimnazija Kranj), Nejc Kejžar (II. gimnazija v Celju), Jan Jelen (Gimnazija Bežigrad) in Bruno Marinič (II. gimnazija Maribor), spremljevalca sta bila dr. Andrej Godec in dr. Darko Dolenc, oba s FKKT, UL. Olimpijada se je odvijala v Vietnamu. Tudi kemiki so nadaljevali z odličnimi rezultati, saj sta Bruno Marinič in Nejc Kejžar osvojila bronasto odličje, Jan Jelen pa častno omembo rezultata.

Nejc Kejžar o nastopu na olimpijadi: "Mednarodna kemijska olimpijada je dogodek, ki buri um mladih kemikov, nič drugače ni bilo z mano. Ko sem prvič slišal za to tekmovanje, je udeležba postala moja želja in intelektualni izziv. Izkušnja je bila nepozabna, deloma tudi zaradi osebnega navdušenja nad azijsko kulturo. Tekmovanje je zelo zahtevno, ampak ob zadostni količini dela se trud poplača, znanje, ki ga pridobiš ob mesecih in mesecih priprav, je neprecenljivo. Občutek ob prejemu medalje je nepopisen, vendar so najpomembnejše predvsem izkušnje in znanje, kar bom s pridom uporabil pri svojem študiju biokemije".

Jan Jelen o olimpijadi: "Na olimpijadi je bilo fantastično. Videli smo veliko novih stvari, spoznali drugačno kulturo in se podučili o njej. Vesel sem bil številnih ekskurzij, ki smo jih doživeli, in vseh novih prijateljev, ki sem jih tam spoznal. Z uspehom sem zelo zadovoljen in mislim, da mi bo to znanje, ki sem ga pridobil na pripravah za olimpijado, zelo koristilo za nadaljnji študij. Vse skupaj je bila zato ena zelo lepa izkušnja, ki je še kako prišla prav, tako da ciljam na novo olimpijado prihodnje leto, ki bo v Bakuju, Azerbajdžan."

Ne spreglejte