Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
24. 6. 2015,
8.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

javni sektor

Sreda, 24. 6. 2015, 8.20

6 let, 7 mesecev

Bolj kot gasilci si višje plače zaslužijo učitelji

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Javni uslužbenci, od zdravnikov, medicinskih sester, policistov do vojakov, pogosto pozivajo k zvišanju svojih plač. In kdo med njimi si povišico po mnenju javnosti najbolj zasluži?

Med javnimi uslužbenci si povišico najbolj zaslužijo medicinske sestre, vsaj tako menijo anketiranci javnomnenjske ankete Episcenter. Srednja medicinska sestra z desetletno delovno dobo danes v povprečju zasluži 720 evrov neto*, višja z isto delovno dobo pa tristo evrov več. Da si zaslužijo več, menita skoraj dve tretjini vprašanih.

Slaba tretjina vprašanih medtem meni, da si višje plače najbolj zaslužijo policisti, ki zdaj z desetletno delovno dobo zaslužijo malenkost več kot nižje medicinske sestre, in sicer 750 evrov neto. Začetniki medtem zaslužijo 690 evrov neto.

Zdravnikom da, zobozdravnikom niti ne Zdravnik specialist po desetih letih dela v povprečju na mesec na svoj račun dobi med 1500 in 1820 evri plače neto, začetnik pa med 1300 in 1600 evri neto. Da je to premalo in da si ljudje, ki rešujejo naša življenja, zaslužijo bistveno več, meni 27 odstotkov vprašanih.

Zobozdravnikom, ki že tako zaslužijo bistveno manj, to je med 1240 in 1480 evri neto po desetih letih dela, plača začetnika pa je 1100 evrov neto, višjo plačo privoščijo le štirje odstotki sodelujočih v anketi.

Naš življenja so v primeru nesreče pogosto odvisna tudi od gasilcev in reševalcev, a delo prvih bi z višjim mesečnim prilivom nagradilo le sedem odstotkov anketirancev, delo drugih pa bi nagradil en odstotek vprašanih – prav toliko bi jih povišico namenilo poslancem ali sodnikom.

Povprečna plača gasilca začetnika je med 700 in 750 evri neto, gasilca z desetletno dobo pa med 750 in tisoč evri neto. Podatki o povprečni plači reševalcev žal niso dostopni.

Kaj pa ljudje, ki jim v vzgojo in varstvo zaupamo svoje otroke? Povprečna plača vzgojiteljev in učiteljev je precej podobna, začetnika dobivata približno 920 evrov mesečno, po desetih letih pa je učiteljeva plača za deset evrov boljša od vzgojiteljevih 1050 evrov.

A za svoje delo si povišico po mnenju anketirancev bolj zaslužijo učitelji.

Da si v javnem sektorju, kjer je povprečna mesečna neto plača za skoraj 220 evrov višja kot v zasebnem sektorju, ne zaslužijo višjih plač, pa meni desetina od 625 sodelujočih v telefonskem anketiranju.

*Podatke o plačah smo črpali iz revije Moje finance, oktober 2014, kjer so izračune neto povprečnih plač po poklicih naredili na osnovi podatkov različnih kadrovskih agencij ter različnih javnih podjetij, agencij in ministrstev.

Ne spreglejte