Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Ponedeljek,
7. 9. 2015,
15.58

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

fizioterapija fizioterapevt

Ponedeljek, 7. 9. 2015, 15.58

7 mesecev, 2 tedna

Poklic, za katerega je na trgu dela premalo kadra

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zaradi dobrih zaposlitvenih priložnosti se zanimanje za poklic fizioterapevta iz leta v leto povečuje, a vseeno ta ostaja na seznamu deficitarnih poklicev.

Svoj dan danes praznuje 350 tisoč fizioterapevtov iz 106 držav, med njimi tudi iz Slovenije. Gre za spomin na 8. september 1951, ko je bilo ustanovljeno Svetovno združenje fizioterapevtov (WCPT), katerega del je od leta 1954 tudi Društvo fizioterapevtov Slovenije (DFS).

Letošnji svetovni dan fizioterapije je posvečen predstavitvi poklica, ki pomaga ljudem od porodnišnice do paliativne oskrbe.

Eden izmed hitro zaposljivih poklicev Čeprav je poklic fizioterapevta na slovenskem trgu dela prisoten že dolga desetletja, je ta v Sloveniji še precej neprepoznaven, opozarjajo v DFS. Dokaz za to je podatek Zavoda za zaposlovanje (ZRSZ), da je to pri nas eden izmed deficitarnih poklicev oziroma poklic, za katerega je na trgu dela povpraševanje večje od ponudbe.

Na zavodu za zaposlovanje je bilo v letošnjih prvih osmih mesecih vsega skupaj prijavljenih 47 iskalcev zaposlitve z izobrazbo diplomirani fizioterapevt oziroma višji fizioterapevt. Konec avgusta je po podatkih ZRSZ zaposlitev iskalo 30 fizioterapevtov.

Za 47 iskalcev pa je bilo samo v Sloveniji od januarja do avgusta na voljo 201 prosto delovno mesto. Trenutno je na ZRSZ objavljenih pet prostih delovnih mest za fizioterapevte, na evropskem portalu EURES pa skoraj šest tisoč. Največ priložnosti je v Nemčiji, Veliki Britaniji, Franciji, na Švedskem ter v Belgiji in Avstriji. Za opravljanje tega poklica v drugih državah EU sta sicer potrebna dobro znanje jezika države zaposlitve ter opravljeno priznavanje poklicnih kvalifikacij.

Fizioterapevte zaposlujejo v zdravstvenih domovih, bolnišnicah, specializiranih inštitutih in zdraviliščih, tudi v posebnih vrtcih in šolah, v športnih društvih, klubih in reprezentancah ter industriji.

V Evropi malo zanimanja za poklic fizioterapevta. Kaj pa v Sloveniji? Po izkušnjah svetovalcev EURES je med iskalci zaposlitve za opravljanje tega poklica v Evropi malo zanimanja. V Sloveniji pa se prav zaradi zagotavljanja takojšnje zaposlitve doma ali v tujini povečuje, navaja Barbara Toplak Petrovič, glavna tajnica samostojne visoke šole Alma Mater Europea.

"V preteklosti smo razpisali 60 vpisnih mest, vendar je bilo to glede na potrebe po diplomiranih fizioterapevtih na trgu dela smiselno povečati," je dejala Toplak Petrovičeva.

Na Alma Mater Europea je za študij fizioterapije v Mariboru in Murski Soboti na voljo 120 vpisnih mest, 40 pa še na zdravstveni fakulteti v Ljubljani. Kar pa je še vedno premalo, na zasebni šoli so do zdaj dobili več kot 200 prijav, prav tako je v tudi v Ljubljani vsako leto za vsaj tri četrtine preveč prijavljenih. Zaradi velikega zanimanja študij fizioterapije zahteva najvišje število točk z mature.

Študij sicer na ljubljanski šoli vsako leto konča okoli 65 študentov, na štajerski pa okoli 45.

Ne spreglejte