Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Petek,
12. 6. 2015,
11.17

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

razgovor

Petek, 12. 6. 2015, 11.17

7 let, 3 mesece

Šest korakov do uspešnega zaposlitvenega razgovora

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zaposlitveni razgovor je prvi osebni stik kandidata s potencialnim delodajalcem, zato je izjemno pomembno, kakšen vtis bomo naredili. Brez priprave vsekakor ne bo šlo.

Pri veliki konkurenci na trgu dela je danes za marsikaterega iskalca zaposlitve vabilo na razgovor že velik uspeh. Da bi čim bolje iztržili tistih od 15 do 60 minut razgovora, se je nanj treba temeljito pripraviti. V pomoč so vam lahko naslednji koraki, ki smo jih pripravili v sodelovanju z Majo Radišek z MojeDelo.com in Viviano Žorž iz Adecca.

1. Bodite detektiv in o delodajalcu izbrskajte čim več Prvi del domače naloge je, da se čim bolj pozanimate o delodajalcu. Kaj dela, kakšen je njegov položaj na trgu, kakšen je njegov finančni položaj, poleg tega je koristno vedeti tudi, kaj pričakujejo od kandidatov. Veliko teh informacij lahko izbrskate na internetu, v medijih, pa tudi od znancev, prijateljev, pravi Radiškova.

S tem boste pokazali, da se res iskreno zanimate za službo in da vam nekaj pomeni, poudarja Žorževa. "Delodajalci želijo v svoji ekipi proaktivne in samoiniciativne ljudi, ki niso prepuščeni usodi, temveč jo ustvarjajo sami."

2. Pokažite, da ste strokovnjak na svojem področju V oglasih za delo delodajalci običajno zelo natančno opišejo, kaj pričakujejo od kandidata, kakšne bodo njegove delovne naloge. Če pri kateri od nalog vaše znanje nekoliko šepa, ga obnovite, obnovite poznavanje zakonodaje, pripravite se, da vam lahko zastavijo tudi kakšno vprašanje v tujem jeziku, če je zahtevano dobro znanje tujega jezika.

3. Pripravite vprašanja Da razgovor ni le enostransko zaslišanje kandidata, smo že pisali. A vseeno spomnimo, da je razgovor priložnost, kjer tudi vi lahko vprašate delodajalca o delovnem mestu, o podjetju, njegovih pričakovanjih. Nikar pa ne začnite s tistim, kar vas najbolj zanima – s plačo. Vprašanja naj izražajo vaše zanimanje za delovno mesto, hkrati pa boste s tem dobili odgovor, ali vam resnično ustreza.

4. Bodite točni Če ste za razgovor dogovorjeni ob določeni uri, nikar ne zamujajte. S točnostjo boste pokazali, kakšen je vaš odnos in kolikšno je zanimanje za delovno mesto. Za pot in parkiranje si vzemite dovolj časa, če boste prezgodaj, pa vseeno ne hitite do delodajalca in ne postavajte pred njegovo pisarno, temveč se raje ustavite v bližini na kavi ali pojdite na sprehod. Žorževa namreč poudarja, da imajo delodajalci običajno natrpan urnik in so vam termin določili z razlogom.

5. Bodite samozavestni Verjetno boste pred morebitnim delodajalcem imeli tremo in boste živčni, vendar to poskušajte obvladati in poskusite nastopiti čim bolj samozavestno. Ker prvega vtisa nikoli ne morete popraviti, naj bo kar najboljši – samozavesten vstop, pozdrav, očesni stik, urejenost, profesionalen odnos in stisk rok, pa tudi nasmeh, vse to je pomembno.

6. Pomembna je dobra samopromocija Nihče drug vas ne bo dobro predstavil, če se ne boste sami. Zato že pred prihodom na razgovor premislite o tem, kako se boste prestavili, katere svoje lastnosti boste izpostavili, da boste očarali sogovornika.

Odgovorite si tudi na klasična vprašanja, zakaj bi zaposlili ravno vas, kakšen bo vaš doprinos k uspehu podjetja, kakšne so vaš prednosti pred drugimi kandidati, zakaj bi radi opravljali to delo in zakaj ravno v tem podjetju.

Izjemno pomembna pa so tudi posameznikova prepričanja. "Kar verjamete, se zgodi. Če ste prepričani, da delovnih mest ni, tako tudi je. Če menite, da ste prestari ali premalo izkušeni, bo to za delodajalca gotovo težava," pravi Radiškova, ki poudarja, da je pri celotnem postopku iskanja zaposlitve izjemno pomembno, da pri sebi razčistimo, kako razmišljamo o sebi, saj to dejansko tudi sporočamo.

Ne spreglejte