Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Četrtek,
19. 11. 2015,
14.51

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

razgovor plača

Četrtek, 19. 11. 2015, 14.51

7 let, 3 mesece

Vas vprašanje, koliko plače pričakujete, spravi v zadrego?

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pogajanje o plači je vedno nekoliko neprijetno, predvsem ko kadrovnik kandidata na razgovoru sooči z vprašanjem, koliko plače pričakuje. Kako odgovoriti, da številka ne bo previsoka ali celo prenizka?

Zagotovo ste se že kdaj znašli v situaciji, ko ste na razgovoru za službo dobili vprašanje, kakšno plačilo pričakujete. To je eno najtežjih vprašanj, saj z odgovorom lahko pokopljete ves dober vtis, ki ste ga ustvarili prej.

Delodajalec ima namreč okvirno številko že pripravljeno in če boste navedli precej višji znesek, si bo lahko mislil, da si vas ne more privoščiti ali da so vaša pričakovanja previsoka. Če navedete prenizek znesek, lahko sporočite, da se ne cenite dovolj oz. boste dejansko prejemali nižjo plačo, kot bi jo lahko.

Nekaj priprave tudi na to vprašanje zato ne škodi. Kot piše Business Insider, je koristno upoštevati naslednjih pet nasvetov.

Predhodno se pozanimajte o plači v panogi Že večkrat smo pisali, da zaposlitveni razgovor zahteva svojo pripravo, med drugim to, da poiščete čim več informacij o podjetju in zaposlenih. Pri tem ne pozabite na plačo.

Nekaj podatkov o povprečnih plačah v sami panogi lahko dobite prek Ajpesa ali Statističnega urada, glede samega podjetja pa lahko preverite, ali so kakšne informacije na LinkedInu, marsikaj pa pišejo tudi mediji.

Čeprav marsikdo nerad govori o višini plače, bo vseeno še najbolje, če vam bo uspelo navezati stik s katerim od zaposlenih v podjetju, kjer imate razgovor, in vprašate njega.

Bodite diplomatski Pri vprašanju o višini plačila gre pogosto lahko za igro "kdo prvi umakne pogled". Zato je dobro, da ne odgovorite neposredno z zneskom.

Bodite nekoliko diplomatski in odvrnite, da ste glede plače prilagodljivi, da sta vam bolj pomembna položaj in možnost napredovanja kot kompenzacija. Ne bojte se vprašati, ali vam zaupajo grobo oceno plačila, ki so ga imeli v mislih.

Najhuje, kar se vam lahko zgodi, je, da boste dobili odgovor, da so oni prvi vprašali.

Pozanimajte se še o drugih ugodnostih Mesečna plača pogosto ni vse, kar delodajalec ponuja zaposlenim. O tem delodajalci iskalce zaposlitve pogosto seznanijo že v samem oglasu za delo. Nič pa ni narobe, če se o tem pogovorite tudi na samem razgovoru. Torej, ko pride do vprašanja o plači, ne imejte v mislih le denarnega zneska, temveč pogovor obrnite tudi na druge oblike kompenzacije, kot je na primer število dni dopusta.

Bodite iskreni, nikar ne lažite Kadar delodajalec vztraja in pričakuje vaš neposreden odgovor, se ne igrajte, temveč povejte znesek, a še vedno ohranite diplomatsko držo in poudarite, da plača ni vse, kar pričakujete, temveč da si resnično želite opravljati to delo ter da pričakujete, da vam bo ta služba omogočala poslovno in osebno rast.

Na razgovoru pogosto lahko pride tudi do vprašanja, kakšno plačilo ste prejemali v zadnjih službi. Vaš odgovor naj bo iskren, ne drznite si reci višje ali nižje številke. Zavedati se je treba, da se tudi podjetja med seboj poznajo in da hitro lahko dobijo prave podatke. Če boste navedli neresnične podatke, vam s tem ne le uide priložnost za novo zaposlitev, temveč to lahko vpliva tudi na vaš ugled.

Bodite usmerjeni na željo po delu, ne na plačo Ne nazadnje šteje tudi to, kaj je vam najbolj pomembno – je to služba, v kateri boste uživali, ali zgolj plačilo? To, kar mislimo, običajno tudi sporočamo.

Službo, kjer boste delali ne le zato, da boste konec meseca dobili plačilo, temveč boste v delu tudi uživali, boste dobili, če se boste osredotočili na strast do dela in ne na plačilo.

Ne spreglejte