Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
19. 10. 2011,
14.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 19. 10. 2011, 14.19

8 let

Divje živali na pohodu po ameriškem srednjem zahodu

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Več deset divjih in krvoločnih zveri, od velikih divjih mačk do medvedov, je ušlo iz zavetišča za divje živali, katerega lastnika so našli mrtvega.

V okrožju Muskingum v ameriški zvezni državi Ohio od včeraj prebivalcem grozi neobičajna nevarnost. Več deset divjih živali, med njimi tudi medvedi, levi, volkovi, tigri in pume, se je dokopalo do svobode, s katero so zamenjale svoje kletke. Šole v tem in sosednih okrožjih so zaprte, policija svetuje tudi preostalim prebivalcem, naj se ne zadržujejo na prostem, saj so živali, kot navajajo, zelo agresivne.

Varnost javnosti na prvem mestu

Policija med lovom na štirinožne ubežnike obenem še vedno išče odgovore na vprašanji, kako je umrl lastnik Terry Thompson in kako so živali ušle iz svojih kletk. Do zdaj so jih našli nekaj več kot 25 in vse ustrelili, na očitke, da gre za krutost do živali, pa je okrajni šerif brez pomislekov odgovoril: "Naša poglavitna odgovornost je zaščititi javnost." Iskanju so se hitro pridružili zoologi iz živalskega vrta v mestu Columbus in predstavniki naravovarstvenih organizacij, ki bodo svoje delo opravljali s puškami s pomirjevali v upanju, da vseh živali le ne bodo pobili.

Iskanje otežuje slabo vreme, ki je varuhe reda prisililo v odpoved prvotnega načrta. Imeli so namreč namen, da bi s policijskega helikopterja območje preiskali s termičnimi kamerami, ki so velik pripomoček pri nočnem iskanju.

Opice so ostale doma

Ogled je pokazal, da so bile v zavetišču odprte prav vse zunanje kletke, kjer naj bi po nekaterih navedbah prebivalo 48 zverin. Nekaj živali se je sicer zadrževalo na odprtem območju zavetišča, a jih je veliko nemudoma odvihralo v smeri nepričakovane svobode, na katero pravzaprav niti niso pripravljene.

Thomson je imel poleg teh zveri, katerih kletke so bile na odprtem, tudi opice, ki pa so živele pri njem doma. Kletke domačih sostanovalcev so nedotaknjene, njihovi prebivalci pa nepoškodovani in na svojem mestu.

Lastnik umrl v čudnih okoliščinah

Okoliščine smrti lastnika zavetišča ostajajo, vsaj za javnost, do nadaljnjega nepojasnjene. Sicer pa ima 62-letni Thompson dokaj razgibano zgodovino. Pred komaj tremi tedni so ga pogojno izpustili iz zveznega zapora, kjer je preživel eno leto zaradi posesti nedovoljenega orožja. Thompson bi moral po določilih svojega pogojnega izpusta še eno leto preživeti v hišnem zaporu.

Nekoliko preseneča, da je bil Thompson, lastnik zavetišča, pred šestimi leti obsojen tudi zaradi nasilja nad živalmi. Zelo bizarna zgodba, v kateri bodo najkrajšo očitno potegnile zmedene pobegle živali. Namig na njegov nasilen značaj je tudi to, da ga je žena pred kratkim zapustila in da je imel po navedbah sokrajanov pogosto rane, ki bi lahko izvirale iz spopadov z živalmi.

Zvezna država Ohio nima zakonov, ki bi urejali lastništvo in prodajo eksotičnih živali, ta incident pa je znova pogrel razprave o tem, da bi jih bilo nujno sprejeti.

Ne spreglejte