Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 12. 2009,
21.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 16. 12. 2009, 21.02

6 let, 7 mesecev

Paralizirani moški misli pretvarja v zvoke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
S pomočjo poskusnega sistema paralizirani moški pretvarja misli v zvoke, piše spletni znanstveni časopis Plos ONE.

26-letni Erik Ramsey iz ameriške zvezne države Georgie je v prometni nesreči, ko je bil star 16 let, utrpel možgansko kap. Od takrat ima sindrom vklenjene zavesti (locked in syndrome), enako kot Belgijec Rom Houben, za katerega se je pred kratkim izvedelo, da je bil napačno diagnosticiran 23 let.

"V realnem času" Ramsey je popolnoma paraliziran in lahko komunicira le z mežikanjem. Sedaj so znanstveniki na Bostonski univerzi v njegovo glavo vsadili elektrodo, s katero lahko prek sintetizatorja zvoka spremeni misli v samoglasniške glasove. Sistem je podoben sistemom s katerimi že sedaj ljudje komunicirajo z računalniki. Vendar obstoječi sistemi uporabljajo signale iz možganov, da "natipkajo" besede. Za posamezno besedo potrebujejo eno do dve minute. Najnovejši sistem pa misli v zvok pretvarja v "realnem času", pojasnjuje Frank Guenther z Bostonske univerze. Nadaljnji razvoj tega sistema bi lahko paraliziranim ljudem nekoč omogočil sodelovati v normalnem pogovoru, trdi Guenther. "Bolj je podobno prostetičnemu jeziku kot sistemu za tipkanje. Uporabnik neposredno nadzira zvok z mislimi, da z usti ustvarja zvok," je dejal.

Elektroda zaznava signale živcev Ko je Ramsey poskušal govoriti, so znanstveniki z magnetno resonanco pregledali njegove možgane, ugotovili, kateri del možganov sodeluje pri govoru. Tja so s kirurškim posegom vsadili milimeter dolgo elektrodo s tremi žicami, tanjšimi od lasu. Ko je Ramsey poskušal govoriti, je elektroda zabeležila živčne signale. Te je radijski oddajnik, nameščen pod kožo na vrhu njegove glave, poslal brezžično prek njegove lobanje. Signale je dekodiral računalnik, priključen na sintetizator zvoka, ki je proizvajal slišne samoglasniške glasove. Guenther je pojasnil, da celotni proces traja okoli 50 milisekund, toliko kot normalen govor.

"Z boljšo opremo do celih besed" Elektrodo so Ramseyu vsadili pred štirimi leti, trenutno pa raziskovalci poskušajo ustvariti naprave, ki bodo omogočale boljši prenos signalov iz možganov in jasnejše izraženje zvokov. "To bi bil ogromen napredek in uporabnik bi lahko ustvarjal soglasnike in nato cele besede," je optimističen Guenther. Dodal je, da bo trajalo vsaj deset let, preden bo tehnologija na voljo širši javnosti.

Ne spreglejte