Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 1. 2011,
16.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 26. 1. 2011, 16.10

8 let

Polarni medved neprekinjeno plaval devet dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Polarni medved je severno od Aljaske v Beaufortovem morju neprestano plaval devet dni. Glavni razlog za preplavanih 687 kilometrov je bilo iskanje ledene plošče.

Znanstveniki so zaskrbljeni, saj pojav ponovno nakazuje na vse hitrejše taljenje ledenih plošč in s tem tudi na velike podnebne spremembe. Plošče potrebujejo za pomoč pri lovu Znano je, da polarni medvedi ledene plošče v morju uporabljajo kot pomoč pri lovu na tjulnje, ker pa se te vse bolj talijo, morajo pogosto preplavati ogromne razdalje, kar ogroža njihov obstoj. Zoologi nad plavanjem presenečeni "Medved je neprekinjeno plaval 232 ur. Preplaval je 687 kilometrov v vodi, katere temperatura meri le od dve do šest stopinj Celzija. Zaskrbljeni smo, saj so polarni medvedi živali, ki večino časa ne preživijo v vodi. Preseneča nas, da je lahko preplaval takšno razdaljo," je povedal zoolog George M. Durner.

Medveda so spremljali dva meseca Čeprav polarne medvede znanstveniki opazujejo že nekaj časa, je to prvo tako dolgo potovanje, ki so ga spremljali v celoti. Medvedu so na ovratnico pritrdili GPS-napravo in s tem opazovali njegovo gibanje v obdobju dveh mesecev.

Izgubil 22 odstotkov telesne maščobe Izkazalo se je, da je popotovanje medvedu vzelo precej energije in tudi zimskih zalog. "Medved je v dveh mesecih izgubil 22 odstotkov telesne maščobe. Plavanje je bilo utrujajoče, pogoji za življenje pa so vsako leto slabši. Ledene ploskve, ki predstavljajo življenjski prostor medvedov, se pospešeno talijo, in to pomeni krčenje njihovega naravnega življenjskega prostora," dodaja Durner.

Svetovna zveza za varstvo narave (IUCN) je polarne medvede že dodala na listo ogroženih vrst, ki jih kritično spreminjanje podnebnih sprememb najbolj prizadene.

Ne spreglejte