Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 12. 2012,
21.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 26. 12. 2012, 21.36

8 let

"ZDA želijo s prepovedjo lova na severne medvede prikriti svoje okoljske grehe"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Medtem ko se zdi številnim naravovarstvenikom prepoved trgovine s telesnimi deli polarnih medvedov nekaj povsem normalnega, pa so nekateri drugačnega mnenja.

Medtem ko so nekateri mnenja, da bo polarne medvede trg s preprogami in okraski, narejenimi iz njihovih telesnih delov, dokončno pognal v izumrtje, pa so drugi mnenja, da je njihova največja nevarnost prav globalno segrevanje in izginjanje polarnega ledu. Lov in globalno segrevanje kot usodna kombinacija za preživetje vrste? Organizacija Humane Society International med drugim navaja, da je vse manjša populacija severnega medveda v zadnjih letih zaradi vse bolj očitnega topljenja ledenih ploskev v severnem morju potisnjena na rob izumrtja. Vse večji lov na te velikanske sesalce pa naj bi po navedbah omenjene organizacije predstavljal samo še kapljo čez rob v že tako precej neugodni situaciji na ledenih širjavah Severnega morja. V Kanadi letno legalno ubijejo okrog 600 polarnih medvedov Zadnja leta je med drugim opaziti porast povpraševanja po izdelkih narejenih iz telesnih delov medvedov. Prav večje povpraševanje pa napaja tudi vse večji odstrel živali. Mark Jones, direktor organizacije Humane Society International, je med drugim po poročanju BBC dejal, da se je zgolj v zadnjih petih letih število ponujenih medvedjih kož na javnih dražbah povečalo za 375 odstotkov. Tudi drugi podatki so precej osupljivi in govorijo o nevarnostih, ki ogrožajo obstoj tega velikega sesalca. Tako naj bi v Kanadi vsako leto legalno ubili okrog 600 polarnih medvedov, v zadnjem desetletju pa so po svetu trgovali z več kot 30.000 telesnimi deli tega medveda. Prodajalo se je vse od trofej in preprog pa do različnih okraskov.

Evropa proti prepovedi lovljenja? Nasprotniki trgovine zato sedaj želijo uvesti globalno prepoved lova in prodaje delov tega že tako ogroženega orjaka. O prepovedi naj bi med drugim spregovorili na prihajajoči konferenci o trgovini z ogroženimi vrstami, ki bo marca potekala na Tajskem.

Ukrep podpirajo tako ZDA kot Rusija, podoben ukrep pa so že poskušali vpeljati leta 2010, a je EU na čelu z Veliko Britanijo glasovala proti. Jones meni, da je ravno Velika Britanija ena izmed pomembnejših držav, ki bi lahko premaknila jeziček na tehtnici, zato v njegovi organizaciji želijo, da bi Otočani podprli prepoved.

"ZDA želijo s prepovedjo preusmeriti pozornost s svojih grehov" Kot rečeno, pa ima omenjena iniciativa tudi številne kritike in skeptike. Colman O'Criodain iz organizacije WWF meni, da bi zgolj podpora prepovedi lova na polarne medvede brez omembe preostalih dejavnikov, kot je vpliv globalnega segrevanja, zameglila celostno kompleksnost problema ohranjanja medvedje populacije. Med kritike pobude pa med drugim sodi avtohtono kanadsko prebivalstvo, ki jim lov na severne medvede že tisočletja predstavlja pomemben vir zaslužka, pa tudi del tradicije. "ZDA želijo s podporo prepovedi lova zgolj preusmeriti pozornost s svojih grehov v zvezi s prispevanjem h globalnemu segrevanju," je bil kritičen predstavnik avtohtonega ljudstva.

Ne spreglejte