NATISNI PISAVA

O (ne)pravilnostih slovenskega grba in zastave

Avtor: Alenka Teran Košir

Mnenja o slovenski zastavi in grbu so deljena. Medtem ko so nekateri kritični do obeh, pa so se spet drugi nanju že navadili in ju vzeli za svoja.

Mnenja o slovenski zastavi in grbu so deljena. Medtem ko so nekateri kritični do obeh, pa so se spet drugi nanju že navadili in ju vzeli za svoja. Pin It

Operativni zastavoslovec in predavatelj državljanske kulture Stanislav Jesenovec je prepričan, da slovenska zastava je prepoznavna, "grb pa je pač tak, kot smo ga določili". Zmago Jelinčič trdi, da Slovenci izobešamo rusko zastavo s kolesarskim znakom, in predlaga različico zastave vojvodine Kranjske, pa tudi povsem drugačno različico grba.

Imamo dve zastavi


V Sloveniji imamo dve zastavi: slovensko narodno zastavo (belo-modro-rdečo zastavo z vodoravno razporejenimi barvami) in zastavo Slovenije, ki je po Ustavnem amandmaju k Ustavi Republike Slovenije z dne 24. junija 1991 označena z grbom. Predpisano razmerje med širino in dolžino zastave je 1 : 2.

Edino pravilno izobešanje zastave je izobešanje na jamboru ali drogu, pri čemer je pomembno, da je drog nagnjen v kotu med 45 in 90 stopinjami glede na podlago. Edino pravilno izobešanje zastave je izobešanje na jamboru ali drogu, pri čemer je pomembno, da je drog nagnjen v kotu med 45 in 90 stopinjami glede na podlago.

Pravilno izobešanje


Tako narodno kot tudi zastavo Slovenije izobešamo le tako, da pripnemo levo stranico in jo izobesimo vodoravno. Edino pravilno izobešanje zastave je izobešanje na jamboru ali drogu, pri čemer je pomembno, da je drog nagnjen v kotu med 45 in 90 stopinjami glede na podlago.

Ležeči grb označuje poraz


Zastave Slovenije ne smemo obešati navpično z balkonov, oken, sten dvoran, pred trgovskimi centri in celo uradnimi državnimi in občinskimi institucijami ter drugje, saj grb ne sme ležati. Po veksilologiji in v splošnem pojmovanju to pomeni poraz.

Prepoznavni po "šlampariji"?


Jesenovec je prepričan, da slovenska zastava je prepoznavna, žal pa smo Slovenci prepoznavni le po "šlampariji". Izpostavi primer prve slovenske zastave, ki smo jo na Trgu republike obesili na predvečer osamosvojitve, saj po njegovem mnenju to ni bila tista zastava, ki je bila le dan prej sprejeta kot zakonsko določena. Namesto da bi bila v razpisanem razmerju 1 : 2, je bila v razmerju 1 : 6, vojaki je niso izobesili, temveč obesili kot zaveso. Drugi lapsus s slovensko zastavo se je zgodil 22. maja 1992 pred stavbo OZN, ko smo, kot pravi, edini na svetu izobesili zmečkano zastavo, tretji lapsus pa je ta, da Slovenci ne vemo, da je slovenska himna delo skladatelja Stanka Premrla in ne Franceta Prešerna.

Jelinčič: Imamo rusko zastavo s kolesarskim znakom

Jelinčič: Imamo rusko zastavo s kolesarskim znakom

V nasprotju z Jesenovcem pa je do slovenske zastave in grba zelo kritičen prvak SNS Zmago Jelinčič, ki trdi, da imamo Slovenci rusko zastavo s kolesarskim znakom. "To sploh ni grb, saj ne vsebuje glavnih karakteristik grba. Imamo nek dizajnerski znak, saj večina slovenskih politikov ne zmore razmišljanja na višji ravni, kaj šele na zgodovinski ali patriotski osnovi." Pravi, da slovenske zastave ne moremo promovirati, saj je še danes, po 20 letih, večina sveta ne pozna in nas šteje med eno izmed ruskih republik.

Jelinčič predlaga različico zastave vojvodine Kranjske

Zmago Jelinčič predlaga zastavo vojvodine Kranjske v zlatorumeni in modri barvi in grb, ki mora vsebovati pet grbov slovenskih dežel. (Iz knjige Slovenska grb in zastava – Heraldika in veksilologija, avtorja Zmaga Jelinčiča) Zmago Jelinčič predlaga zastavo vojvodine Kranjske v zlatorumeni in modri barvi in grb, ki mora vsebovati pet grbov slovenskih dežel. (Iz knjige Slovenska grb in zastava – Heraldika in veksilologija, avtorja Zmaga Jelinčiča)

Jelinčič predlaga zastavo vojvodine Kranjske v zlatorumeni in modri barvi in grb, ki mora vsebovati pet grbov slovenskih dežel (grb Karantanije, grb Goriške in Gradiščanske, grb Slovenske krajine, grb Istre in grb vojvodine Kranjske.)

Jesenovec: Grb je dobro nameščen


Jesenovec trdi, da grb sicer grboslovno ne upošteva sestavin, ki bi jih morali uporabiti, a iz izkušenj ugotavlja, da je odlično nameščen in da se ga dobro vidi ob vseh postavitvah. "Grb je tak, kot smo ga določili," pravi.

Jelinčič: Smo dolina šentflorjanska z dvema milijonoma hišnih številk


"Zaradi grba se nam smeji ves svet," pravi Jelinčič. "Smo na ravni Kosova ali JAR in ne države z nekajtisočletno zgodovino. Še Srbi so šli nazaj na simbole iz zgodovine. Za Slovenijo lahko rečemo, da je dolina šentflorjanska z dvema milijonoma hišnih številk."

Jelinčič je prepričan, da Slovenci nismo patriotsko nastrojeni, temveč večinoma proevropsko in da nam "homoseksualci pomenijo več kot slovenska nacionalna bit". "Medtem ko parado ponosa spremljata policijsko in ministrsko spremstvo, pa še nisem zasledil, da bi bila taka manifestacija tudi ob dnevih, ki so pomembni za slovensko državnost."

Kako okrepiti domovinsko zavest?

Za zvišanje stopnje narodne zavednosti bi po njegovem mnenju morali spremeniti šolski sistem, uvesti domovinsko vzgojo in učiti zgodovino na osnovi dejstev in ne nekdanjih učbenikov iz socialistične države. "Zgodovino naj pišejo neodvisno strokovnjaki." Branko Grims pa meni, da bi izvajanje celotne himne namesto 7. kitice Zdravljice pomagalo okrepiti domovinsko zavest.

Jesenovec kritičen do kulturnikov in športnikov

Jesenovec kritičen do kulturnikov in športnikov

"Omenjeni zastavi predstavljata narod in državo in ju je kot tako treba tudi spoštovati. Potrebno je izvajati nadzor nad uporabo zastav tako na ravni posameznika kot tudi institucije," je prepričan Jesenovec, ki je kritičen do kulturnikov in športnikov, ki se po njegovem mnenju premalo zavedajo tega. "Športne ekipe pri nas ne poskrbijo zato, da bi športniki v primeru zmage lahko primerno uporabljali zastavo, ki jo imajo s seboj. Če bi vložili vsaj malce napora in si pridobili potrebno znanje o pravilni, spoštljivi uporabi narodnih in državnih simbolov, bi bilo drugače."

Preberite še:

Dinarji, boni, tolarji, evro

Ko smo stopili na pot samostojnosti, so bila naša pričakovanja velika. Kmalu po osamosvojitvi smo dobili svojo valuto, ki je med državljani ves čas uživala veliko zaupanje.

Kako kupiti zastavo?

Slovensko zastavo v vsak slovenski dom, bi rekli nekateri. Pa to res drži? Če že ne drugače, bi slovenska zastava lahko krasila pročelje vsakega slovenskega doma, vsaj v času dneva državnosti.

Dvajset let umetnosti v Sloveniji

O tem, ali je umetniška produkcija po 20 letih samostojnosti napredovala, bi verjetno vsak lahko podal kakšno misel, mi pa smo pogledali, kako je umetnost v teh 20 letih ocenjevala država.

Izkušnje poslancev z najdaljšim stažem

Tone Anderlič, Roberto Batelli in Miran Potrč so najstarejši poslanci, ki so bili najprej izvoljeni v Skupščino RS in nato v vse mandate državnega zbora samostojne Slovenije.

Znani o spominih na osamosvojitev - 1. del

Znani Slovenci so pobrskali po spominu, na dan zvabili nekaj spominov na osamosvojitvene dni in kritično razmišljali o trenutnem stanju v državi in željah za naslednjih 20 let ...

Znani o spominih na osamosvojitev - 2. del

Znani Slovenci so pobrskali po spominu, na dan zvabili nekaj spominov na osamosvojitvene dni in kritično razmišljali o trenutnem stanju v državi in željah za naslednjih 20 let ...

Državna zastava in državni prazniki

Nekatere poslance državnega zbora smo vprašali, ali ob državnih praznikih izobešajo državno zastavo na svojih domovih in kako ocenjujejo zavest sodržavljanov o pomenu in izobešanju zastave.

Foto: Bor Slana/siol.net, Matej Leskovšek/siol.net, Bojan Puhek/siol.net
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Podarjamo 12 štipendij za MBA!

Prijavite se na 10. natečaj za štipendije za programa Executive MBA in MBA za leto 2015.

Zakaj je s poslom enako kot z vožnjo avtomobila?

Poslovno okolje je živ organizem, ki potrebuje sprotno prilagajanje razmeram na trgu.

Od zasebne prakse prek hipnoze do študija

Si želite postati psihoterapevt? Vsa znanja za ta poklic so zbrana na enem mestu.

Najsodobnejša oblika Aspirina že na voljo v Sloveniji

Pred kratkim je na slovenski trg prišla najsodobnejša oblika Aspirina s povsem novo tehnologijo. Novi Aspirin je izdelan z mikroaktivno tehnologijo, ki mu omogoča dvakrat hitrejše blaženje bolečin.

Novi Renault Espace

Personalizirajte svojo vozniško izkušnjo. Nov užitek vožnje z Espaceom odlikuje najsodobnejša tehnologija.

Kaj spada v domačo lekarno?

Ob neodgovorni uporabi so lahko tudi najbolj nedolžni analgetiki nevarni.

Petdeset odtenkov DIGGITA (VIDEO)

Oglejte si kolaž vseh del, ki se potegujejo za zlate in velike nagrade DIGGIT.

29. in 30. maja ne zamudite že 4. Kongresa podjetnikov Slovenije v Portorožu

Podjetniki se želijo povezovati, si medsebojno izmenjavati izkušnje in si vzajemno pomagati. To je poslanstvo tudi letošnjega, že 4. Kongresa podjetnikov Slovenije.

Za boljši spanec preverite boniteto

Ena glavnih težav slovenskega poslovnega okolja je plačilna nedisciplina, ki je posledica strukturnih težav financiranja podjetij, tj. previsoke zadolženosti in neustrezne ročnosti virov sredstev.

Fotogalerija
Švedi so bili najbolj glasni že pred začetkom

Tik pred začetkom finala letošnje Evrovizije smo pred vhodom pričakali najbolj zagrete navijače in navijačice. Če bi sodili po glasnosti, so Švedi zmagali še pred začetkom prireditve.

Želite presenetiti svoje najdražje?

Sten Time predstavlja največjo spletno trgovino z urami in nakitom. Velika izbira z brezplačno dostavo!

Streha za ljudi, ki so radi brez skrbi!

Edina streha, ki kljubuje vetru, toči, snegu in ledu. Vrhunski strešniki Gerard sedaj kar -15 %!

Akcija kuhinj

Nora ponudba kotnih elementov v maju. Preverite noro ponudbo! Samo v Dankuchen BTC in Dankuchen Cubis Šenčur.

oglasno sporočilo