Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 2. 2012,
15.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 20. 2. 2012, 15.20

6 let, 7 mesecev

Bo Adria Tehnika spet pod okriljem Adria Airways?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tehnika brez finančne in poslovne sanacije ne more preživeti, priznava prvi mož Robert Vuga. Je mogoča dokapitalizacija?

Lansko poslovno leto okoli milijona evrov čiste izgube, leto prej okoli pet milijonov, kar samo potrjuje, da so likvidnostne težave Adrie Tehnike, katere glavna lastnika sta državni PDP, Posebna družba za podjetniško svetovanje, ki je finančni holding paradržavne KAD, in večinsko državni Aerodrom Ljubljana, zvezda stalnica poslovanja Adrie Tehnike. Piko na i nerešljivosti nakopičenih težav Adrie Tehnike pomeni januarski stečaj katalonskega letalskega prevoznika Spanair. Katalonci so neuradno za vzdrževanje letal slovenskemu podjetju dolžni okoli tri milijone evrov. Takšna je neuradna številka, kakšna je uradna, ostaja uganka. Zato je na mestu tudi vprašanje, koliko bi lahko Adria Tehnika dobila poplačano iz stečajne mase Spanaira.

Vuga: Ne morem napovedati izida pogovorov! Prvi mož Adrie Tehnike Robert Vuga se danes z lastnikom letal katalonskega prevoznika, s predstavniki mednarodnega finančnega lisinga ILFC, ta je lastnik tudi zadnjih dveh letal, ki sta še vedno na vzdrževalnih delih v hangarjih Adrie Airways na Brniku, v Amsterdamu pogovarja o terjatvah Adrie do Spanaira. "Ne morem napovedati izida današnjih pogovorov," odločno poudarja Robert Vuga.

Adria Tehnika spet v naročju Adrie Airways? V Adrii Tehniki so zaradi likvidnostnih težav že dosegli dogovor o znižanju plač za petino, do aprila pa naj bi v podjetju pripravili tudi prepotreben program presežnih delavcev (zdaj je v Tehniki zaposlenih okoli 240 ljudi), ki naj bi število zaposlenih v podjetju že letos zmanjšal za petnajst odstotkov. "Za Adrio Airways bi bilo najbolje, da se Adria Tehnika vrne pod okrilje Adrie," je za Planet Siol.net danes povedal direktor Tehnike Robert Vuga. Slovenski nacionalni letalski prevoznik bi s tem korakom tudi lažje našel strateškega prevoznika, ki ga nujno potrebuje. Čeprav Vuga obenem priznava, da bo iskanje strateškega partnerja za Adrio Airways zelo težavno in dolgotrajno.

Ne spreglejte