Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 3. 2012,
16.08

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 28. 3. 2012, 16.08

7 let, 2 meseca

Černač: Megra je dokaz, da imamo znanje in sposobne gradbenike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sejem je dokaz, da v Sloveniji še imamo znanje in sposobne ponudnike v gradbeništvu.

Vendar moramo bolj odgovorno in premišljeno ravnati pri načrtovanju in izvajanju projektov, država pa bo prispevala svoj delež, je ob odprtju sejmov Megra, Engra in Kogra v Gornji Radgoni poudaril minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač.

Recesija je najbolj prizadela gradbeništvo Sejem po ministrovih besedah ni le prostor za izmenjavo pogledov, strokovni razvoj, zakonodajo in organiziranost, pač pa tudi odprto izmenjavo mnenj na področjih, ki pomenijo tudi eno izmed priložnosti za oživitev gospodarske rasti in preseganje kriznih razmer, saj je recesija najbolj prizadela prav gradbeništvo.

Po Černačevih besedah se je to zgodilo zaradi upada gradbenih aktivnosti, pa tudi pohlepa posameznikov, ki so ob pretiranem zadolževanju lastninili največja slovenska gradbena podjetja, dokler niso prezadolžena klecnila pod bremeni dolgov.

"Proces, ki se je dogajal v zadnjih letih, bo imel dolgoročne negativne posledice na razvoj gradbeništva in gradbene stroke v Sloveniji. To je nesporno, vendar pa zanj ne more biti odgovorna oblast, pač pa tisti, ki jim je bila glavna skrb lastninjenje podjetij brez realnih osnov, ne pa vlaganje v njihov dolgoročni razvoj," je dejal.

Černač: Potrebnega bo veliko napora, da bo Slovenija nadomestila zamujeno Vlada kljub varčevanju načrtuje številne projekte, pri čemer je zaradi kriznih razmer omejena predvsem na tiste, ki bodo sofinancirani s sredstvi EU in iz tujih oz. zasebnih virov. Po Černačevem mnenju bo potrebnega veliko napora, da bo Slovenija nadomestila zamujeno in počrpala vsa sredstva evropske kohezijske politike iz obdobja 2007 - 2013, predvsem na področju vlaganj v okoljsko in prometno, konkretno železniško infrastrukturo.

Trenutno ob pomoči evropske kohezijske politike tečejo številni projekti na energetskem področju in na področju učinkovite rabe energije ter energetske sanacije stavb. Država načrtuje tudi nove ukrepe za spodbujanje energetske sanacije stavb, oživitev gradbene stroke pa predstavljajo tudi vlaganja v energetsko infrastrukturo in zasebne investicije, je še povedal minister in dodal, da moramo biti bolj racionalni.

Upad v gradbeništvu nas postavlja v sam vrh EU Direktor Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri GZS Jože Renar je opozoril, da nas upad v gradbeništvu postavlja v sam vrh EU, saj smo v zadnjih treh letih z 51 odstotki upada na prvem mestu, delež gradbeništva se približuje štirim odstotkom BDP, kar je eden najnižjih deležev v EU. Od največjih desetih podjetij iz leta 2009 jih je danes pet v stečaju, dodatna tri so v težavah.

V tem obdobju smo v panogi izgubili 31.518 delovnih mest, od tega v zadnjem letu 10.033, pri čemer upad zaposlenih zaostaja za realnim upadom in zahteva še nadaljnje odpuščanje 10.000 delavcev, je povedal Renar in dodal, da bi kazalo razmisliti, ali je pri nas z gospodarsko politiko vse v najlepšem redu, saj poleg hitrega upada prihajajo na dan tudi druge pomanjkljivosti kot posledice neustreznega delovanja države.

Znaka kakovosti v graditeljstvu podjetjema Roto Group in AJM Po odprtju sejma so podelili znaka kakovosti v graditeljstvu, dobili sta ju podjetji Roto Group iz Černelavcev pri Murski Soboti za čistilno napravo EKO-BOX in AJM iz Kozjaka nad Pesnico za montažo zunanjega stavbnega pohištva.

Inženirji lahko pomagajo pri zagonu investicij Inženirji bomo prispevali svoj delež, pri čemer vemo, da je bila v preteklosti narejena tudi kakšna strokovna napaka, ki žal ni bila sankcionirana, v prihodnje pa se nam to ne sme več dogajati, je na okrogli mizi Kaj lahko inženirji in podjetja naredimo za hitrejši zagon investicij? dejal predsednik Inženirske zbornice Slovenije (IZS) Črtomir Remec.

Revizije vseh aktualnih projektov po njegovih besedah ne stanejo veliko in če država nima denarja, lahko inženirji tukaj najprej pomagajo, nato pa s strokovnim slovenskim znanjem sodelujejo pri izvedbi načrtovanih investicij v prihodnje. Da lahko inženirji veliko prispevajo predvsem s strokovnostjo in v fazi priprave investicijskih projektov zagotovijo ustrezno podporo in projektiranje na način, ki bo omogočal čim bolj racionalno izvedbo, se je strinjal tudi minister Černač.

V IZS posebno pozornost namenjajo iskanju hitrih in učinkovitih rešitev V IZS posebno pozornost namenjajo iskanju hitrih in učinkovitih rešitev, ki bodo pozitivne učinke prinašale tudi dolgoročno. Zbornica je sicer že lani na novo vlado naslovila 10 zahtev, ki naj bi postale del programa prenove gradbenega sektorja.

Kot je povzel Remec, si poleg ustanovitve ministrstva ali vsaj direktorata za gradbeništvo, ki bo postavilo in uresničevalo dolgoročno strategijo gradbeništva v Sloveniji, želijo, da vlada takoj pripravi ekonomsko upravičene naložbene projekte, primerne z vidika trajnostnega razvoja družbe, normalizira razmere pri javnem naročanju inženirskih in gradbenih storitev ter zagotovi odgovorno vodenje javnih naložb.

Ne spreglejte