Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
30. 7. 2014,
9.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 30. 7. 2014, 9.15

6 let, 7 mesecev

Čigave naložbe so prenesene na Hypovo interno slabo banko

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mihael Karner, Jože Anderlič, Bahtijar Bajrović, Marjan Mikuž, Damijan in Jure Janković so nekateri izmed posameznikov, katerih naložbe je slovenski Hypo prenesel na interno slabo banko.

Hypo Alpe-Adria-Bank Slovenija je na začetku junija na interno slabo banko prenesla slabe naložbe in posojila, ki jih je banka Hypo odobrila v Sloveniji. Po podatkih, ki so jih pridobili na Dnevniku, so nasedla posojila, ki jih je slovenski Hypo prenesel na podjetja iz skupine Heta Asset Resolution, razdelili v tri skupine, pišeta Primož Cirman in Tomaž Modic.

1. Veliki nepremičninsko-gradbeni projekti – Nekateri posli z Vegradom: preprodaja zemljišča ob Vojkovi cesti v Ljubljani, projekt Celovški dvori, pomoč pri "umiku" stanovanjskega objekta na Grbini iz Vegradove stečajne mase.

– Posojilo podjetju Tridana, ki je zgradilo poslovno-stanovanjski objekt Situla ob železniški postaji v Ljubljani, je 70 milijonov evrov vredna največja posamična naložba, prenesena na slabo banko. Tridana je bila v manjšinski lasti nekdanjega prvega urbanista Mestne občine Ljubljana Igorja Jurančiča.

2. Nasedla posojila večjih podjetij – Terjatve do Istrabenza (skupna vrednost posojilnih pogodb znaša 21 milijonov evrov) in njegove turistične divizije (42,5 milijona evrov), Save Turizma, Merkurja (dobrih 33 milijonov evrov), Pivovarne Union (okrog 14 milijonov evrov), Marmorja Hotavlje, Nafte Petrochema, Imosa (sedem milijonov evrov), Preventa Globala, GPG Inženiringa itd.

– Hypo je bil eden glavnih financerjev Tosame, ki jo je lastniško prevzel in izčrpal Boštjan Nagode.

3. Posojila projektnih podjetij in družbe z omejeno odgovornostjoMartin Režek, stric Vesne Južne, solastnice Skupine Perspektiva, in lastnik gradbenega podjetja Remex International, je pri Hypo Alpe-Adria-Bank Slovenija najel za 3,2 milijona evrov posojil, zavarovanih s hišo nad Portorožem in zemljišči v Beli krajini ter poroštvi neimenovanih fizičnih oseb.

– Za več kot dva milijona švicarskih frankov posojil je dobil Marsel Šalamon, lastnik pekarskega podjetja Rogljiček. – Dva milijona evrov je junija 2010 dobil Marjan Mikuž, znan iz zgodbe s preprodajo zemljišč Luki Koper. Večmilijonske posle njegovega podjetja Premik Net, ki je od ponedeljka v stečaju, je financiral Hypo.

– Hypo je že pred leti tri milijone evrov vredno hipoteko vpisal na nepremičnine, ki so bile pred leti v lasti podjetja Sar Inženiring. Njegov solastnik je družba Electa Damijana Jankovića. Hypo je Jankovićem s 5,6 milijona evri financiral tudi nakup zemljišča na Ljubljanskem barju, na katerem je poskušala Electa za vnaprej izbranega kupca zgraditi stanovanjsko naselje Vrtno mesto Sibirija.

– Podjetje JPM, ki ga kriminalisti preiskujejo v povezavi z nekdanjim prvim možem CPL Alojzijem Kramljakom.

– Podjetje Nikom Nikole Mušiča je znano po propadlem letalskem prevozniku Linxair.

– Podjetje Urbano KC Stojana Urbana je gradilo stanovanjsko-poslovni kompleks v Komendi.

– Podjetje Finea, ki je bilo tesno poslovno povezano z NKBM v času Matjaža Kovačiča.

– Hypo je s 3,5-milijonskimi sredstvi neuspešno podprl nepremičninski projekt Urbana oaza na Viču v Ljubljani, ki si ga je zamislil Mihael Karner oziroma podjetje Velinvestment.

Ne spreglejte