Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 12. 2011,
15.36

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Milan Cvikl Gregor Virant

Sreda, 28. 12. 2011, 15.36

1 leto, 3 mesece

Cvikl: Slovenija v poročilu Evropskega računskega sodišča dobro predstavljena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Član Evropskega računskega sodišča Milan M. Cvikl je predsedniku DZ Gregorju Virantu v Ljubljani predal poročilo sodišča za leto 2010.

"Evropsko računsko sodišče revidira Evropsko komisijo, torej neposredno formalno nadzora nad državami članicami nima, ampak prek nadzora nad tem, kako svoje delo opravlja komisija in kako se izvršuje evropski proračun, posredno ugotavlja tudi pravilnost ali nepravilnost poslovanja nacionalnih institucij," je pojasnil Virant.

"Slovenija razmeroma uspešno opravlja svoje delo" Kot je povedal, splošni vtis kaže, da Slovenija, kar se tiče pravilnosti in učinkovitosti poslovanja na področju črpanja evropskih sredstev, razmeroma uspešno opravlja svoje delo, "vendar je vedno tudi manevrski prostor za izboljšave".

Poročilo bodo predvidoma marca obravnavali na seji odbora DZ Novi predsednik DZ je ob tem napovedal, da bodo predvidoma marca sklicali skupno sejo odbora DZ za zadeve EU in komisije DZ za nadzor javnih financ, kjer bodo ob prisotnosti Cvikla obravnavali omenjeno poročilo in sprejeli določene usmeritve za izboljšave poslovanja.

Cvikl: Slovenija je v primerjavi z drugimi državami članicami v poročilu dobro predstavljena Cvikl pa je pojasnil, da je poročilo za leto 2010 drugo poročilo, ki ga Evropsko računsko sodišče v skladu z lizbonsko pogodbo posreduje tudi državam članicam, in sicer z namenom, da države prek nacionalnih parlamentov v večji meri razpravljajo o ugotovitvah, ki jih računsko sodišče predstavi za celotno EU. "Slovenija je primerjalno z drugimi državami članicami v tem letnem poročilu dobro predstavljena," je povedal Cvikl, ki je predstavil tudi posebno poročilo na temo carinskih postopkov. Tudi v tem primeru je Slovenija dobro predstavljena, je povedal.

"Za leto 2010 so napake nekoliko večje kot v letu 2009" Cvikl si želi, da bi ob obravnavi poročila na seji omenjenih delovnih teles DZ in tudi v državnem svetu opravili razpravo o tem, kako je mogoče v državah članicah s spremembami zakonodaje v še večji meri poenostaviti postopke, hkrati pa pri poenostavljenih postopkih zagotoviti, da se napake ne bi povečevale. "Za leto 2010 namreč na ravni celotne EU ugotavljamo, da so napake nekoliko večje kot v letu 2009," je povedal.

Ne spreglejte