Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
17. 7. 2013,
16.57

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 17. 7. 2013, 16.57

7 let, 2 meseca

"Davek na nepremičnine je del nepojmljivih in neverjetnih obremenitev gospodarstva"

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Gospodarski minister Stanko Stepišnik pravi, da nasprotuje vsakemu dvigu davkov in prispevkov, ki dušijo gospodarstvo, vendar v tem trenutku ne vidi, kje drugje bi lahko vzeli denar.

Predsednik Gospodarske zbornice Samo Hribar Milič je po srečanju premierke Alenke Bratušek s predstavniki gospodarstva poudaril, da so sprejeli dogovor, da bodo delodajalske organizacije do 10. avgusta pripravile predloge za zagon gospodarstva, do konca avgusta pa se bodo z vlado še enkrat sestali in poskušali pripraviti skupen program za njegov zagon.

Hribar Milič za doslednejše pobiranje davkov Vlada in gospodarstveniki se namreč po njegovih besedah strinjajo o trenutnih razmerah v državi, razlikujejo pa pri mnenjih, kar bi bilo treba narediti, da se izvijemo iz krča. Vladi je ob tem Hribar Milič priznal, da je težava, ker je v vsem državnem zboru in v političnem okolju premalo posluha za mnenje, da je treba popraviti prihodkovno stran in ob tem spremeniti tudi odhodke za javno porabo na vseh ravneh.

Poudaril je še, da bi lahko z zmanjšanjem sive ekonomije in doslednejšim pobiranjem davkov precej popravili finančno sliko države, na drugi strani pa z večjimi obremenitvami gospodarstva ob negativni rasti in zadolženosti države ne moremo pričakovati rasti in novih delovnih mest.

"Z davkom na nepremičnine se bo zmanjšala konkurenčnost gospodarstva" Iztok Seljak iz združenja Manager je pred srečanjem povedal, da je napovedani davek na nepremičnine del dodatnih nepojmljivih in neverjetnih obremenitev še tistega zdravega dela gospodarstva, ki še deluje.

Po njegovih besedah bo ta davek v nekaterih primerih pomenil tudi desetkratno povečanje obremenitev za posamezne gospodarstvenike in da se bo posledično zmanjšala konkurenčnost vsega gospodarstva.

"Izbiramo med krčenjem pravic in zagotavljanjem sredstev" Minister za zdravje Tomaž Gantar je pred sestankom o morebitnem zvišanju prispevkov za zdravstveno zavarovanje povedal, da izbiramo med zagotavljanjem sredstev za zdravstvo in krčenjem pravic. "Ne vem, ali bodo imeli gospodarstveniki široko podporo pri krčenju pravic," je dejal o nasprotovanju novim obremenitvam gospodarstva.

Gospodarski minister Stanko Stepišnik pa je poudaril, da država mora nekje vzeti, če želi pokriti socialne transferje in zadostiti potrebam javnega zdravstva in šolstva. Kot je povedal, nasprotuje vsakemu dvigu davkov in prispevkov, ki dušijo gospodarstvo, vendar v tem trenutku ne vidi, kje drugje bi lahko vzeli denar.

Ne spreglejte